DIRKE

Življenje na meji

Vsako leto konec maja se za večino dirkačev začne posel kot običajno; s tem mislimo na legendarno dirko TT po javnih cestah in drvenju s 321 km/h po otoku Man.
Fotografija: TT Isle of Man je vrhunec cestnega motociklističnega dirkanja. Fotografije: Monster
Odpri galerijo
TT Isle of Man je vrhunec cestnega motociklističnega dirkanja. Fotografije: Monster

Da ne bo pomote. To ni običajna dirka. S polnim imenom Isle of Man Tourist Trophy se odvije v dveh tednih med majem in junijem. Njeni začetki segajo v leto 1907 in vse odtlej pomeni vrhunec cestnega motociklističnega dirkanja. Medtem ko so običajne steze praviloma krajše od pet kilometrov in imajo od 10 do 20 zavojev, je proga TT Snaefell Mountain precej drugačna; krog je dolg 60,7 km, dirkače čaka 219 ovinkov.
TT Isle of Man je vrhunec cestnega motociklističnega dirkanja. Fotografije: Monster
TT Isle of Man je vrhunec cestnega motociklističnega dirkanja. Fotografije: Monster

Devetkratni motociklistični svetovni prvak Valentino Rossi je leta 2009 obiskal otok v času dirke in videl 23-kratnega zmagovalca Johna McGuinnessa, kako je podrl takratni rekord in zmagal na otvoritveni dirki TT 09 Superbike. McGuinness je odpeljal zahtevanih šest krogov (363 km), znanih tudi pod imenom Mountain Course, v uri, 46 minutah in 7 sekundah ter zmagal. Podatki za razmislek! To je enaka razdalja kot med Londonom in Liverpoolom ali Parizom in Brusljem oziroma New Yorkom in Washingtonom, in to na cesti, polni drevesnega listja. V manj kot dveh urah. Z dvema postankoma.
 

Prenevarno za Rossija


Preden je odšel, je Rossi povzel svoje izkušnje: »Na Isle of Man sem odpeljal en krog. Zdaj razumem, zakaj ljudje obožujejo to dirko. Ker je nora, odbito neverjetna! In na žalost prenevarna. Dirkači so včasih nori. Isle of Man je zahteven. Če tam storiš napako, je lahko to zadnja, ki si jo storil.«


Tako je pred desetimi leti dirko opisala eminenca motociklističnega dirkanja, a McGuinness ima drugačen pogled: »Nismo nori, niti samomorilskih nagnjenj nimamo ali česa podobnega. Dirkamo na TT, ker si to želimo. Hočem dati vse od sebe in se vrniti živ in zdrav. TT me znova in znova očara. Vedno se najde kaj vznemirljivega; čas, vreme, hitrost, ljudje – gre za edinstveno dirko. Posel kot običajno pri 321 km/h; ampak to je to, kar počnemo. Je način življenja ... je poseben posel, le peščica nas je, ki smo za to usposobljeni ... in to opravljamo odlično.«
 

Brez legend ni dirk


Nobenega dvoma ni, da je McGuinness izjemno motiviran, da čim prej požene svoj norton superbike in vsem dokaže, kako resno misli. Seveda se bo pri tem soočil z resnimi in zahtevnimi konkurenti. Eden izmed njih je Michael Dunlop.


Devetindvajsetletni Severni Irec je v zadnjih desetih letih nizal rekordne čase in je najmlajši član motociklistične dinastije, iz katere izhaja najuspešnejši dirkač v zgodovini TT – Michaelov stric –, že pokojni Joey Dunlop, ki je v karieri nanizal 26 zmag: »Letos imam nov motocikel. Zame je nov izziv vedno dobra stvar. Pri TT je vedno nekaj, kar si želiš izboljšati. Težko je izpostaviti le eno stvar. Lahko načrtuješ in načrtuješ stvari, a TT-dirka in proga sta tako surovi, da se ti na dan dirke enostavno mora vse poklopiti. Na progi sta le ti in motocikel, preostanek časa pa se poigravaš s sto in eno stvarjo.«
 

Vrhunski spektakel


Na TT 2018 so se rekordi nenehno podirali. Britanski dirkač Peter Hickman je zmagal na dirki Senior TT in postavil absolutni čas kroga, ki je znašal 16 minut in 42,778 sekunde pri povprečni hitrosti 217,989 km/h.
S stališča navijačev sta McGuinnessova in Dunlopova zgodba unikatni, ki naredita TT-dirko še toliko bolj posebno. Ne nazadnje prihrumi več kot 40.000 ljudi na ta majhen otok v Irskem morju, da si ogleda ta vrhunski spektakel.
Po drugi strani pa gre le za posel kot običajno. Pri 321 km/h. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije