PLANICA 2024: STEFAN KRAFT, ZVEZDA SKAKALNEGA ŠPORTA

On je Usain Bolt smučarskih skokov

Kraftova premoč je bila presenetljiva, če vemo, da si je med vsemi smučarskimi skakalci lani privoščil najdaljši oddih.
Fotografija: Zlatemu Stefanu Kraftu (na sredini) sta na svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih na Kulmu družbo na zmagovalnem odru delala srebrni Andreas Wellinger (levo) in bronasti Timi Zajc (desno). FOTO: Leonhard Foeger Reuters
Odpri galerijo
Zlatemu Stefanu Kraftu (na sredini) sta na svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih na Kulmu družbo na zmagovalnem odru delala srebrni Andreas Wellinger (levo) in bronasti Timi Zajc (desno). FOTO: Leonhard Foeger Reuters

Da bo sezona, ki se bo iztekla s finalom svetovnega pokala v Planici, minila bolj ali manj v znamenju Stefana Krafta, so napovedale že uvodne tekme konec lanskega novembra na severu Evrope. Po dveh zmagah v Ruki je namreč avstrijski skakalni šampion v svojo korist odločil obe preizkušnji v Lillehammerju in pobegnil tekmecem, ki ga do konca zime niso več ujeli.

Kraftova premoč je bila presenetljiva, če vemo, da si je med vsemi smučarskimi skakalci lani privoščil najdaljši oddih. Po koncu prejšnje sezone se je s svojo ženo Mariso, s katero se je poročil že dvakrat, za šest tednov in pol odpravil na popotovanje po svetu.

Med drugim sta odletela v Sydney, na Havaje in v Los Angeles, kjer sta si ogledala tudi tekmo košarkarske lige NBA med moštvoma LA Lakers in Denver Nuggets. Ni skrivnost, da je 30-letni Avstrijec velik športni navdušenec. V nogometu je zapriseženi privrženec Bayerna. »Že od nekdaj sem si želel ogledati tudi enega od spektaklov v ZDA. Videti od blizu LeBrona Jamesa je bilo nekaj posebnega, na žalost pa je s soigralci izgubil tisto tekmo z Denverjem,« je v mestu angelov prišel na svoj račun.

Na popotovanju je nadvse užival. »Nikogar ni bilo, ki bi mi govoril, kdaj moram trenirati, kdaj moram jesti ... No, razen žene,« se je namuznil Kraft in v isti sapi dodal, da bi se z veseljem spet podal na takšno potovanje z nahrbtnikom. »Bilo je zares čudovito in ogromno sva videla. Da se ne bi predolgo zadržala v istem kraju, sva se veliko selila. V istem hotelu sva prespala največ štiri noči,« je razkril zvezdnik iz Schwarzacha v Pongauu.

Stefan Kraft si že od začetka sezone lasti rumeno majico vodilnega v svetovnem pokalu. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
Stefan Kraft si že od začetka sezone lasti rumeno majico vodilnega v svetovnem pokalu. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters

Nad tem, da se je reprezentančnim kolegom na pripravah pridružil šele mesec pozneje, trenerji z Andreasom Widhölzlom na čelu niso bili navdušeni. Toda Kraft se zaradi tega ni vznemirjal. Ker je profesionalec v pravem pomenu besede, je dobro vedel, kaj je zanj dobro in kaj ne. Kot je večkrat dejal, se je na treninge vrnil poln energije in kot prerojen.

Še zmeraj je lačen uspehov

To se je zatem poznalo tudi na tekmah, na katerih je avstrijski zvezdnik kot za stavo nizal zmage. Na novoletni turneji, na kateri je v končni razvrstitvi osvojil skupno tretje mesto za japonskim skupnim zmagovalcem Rjojujem Kobajašijem in Nemcem Andreasom Wellingerjem (najboljši Slovenec je bil petouvrščeni Anže Lanišek), se mu resda ni izšlo po željah, zato pa si je nato na Kulmu uresničil sanje z naslovom svetovnega prvaka v poletih. Po uvodnem tekmovalnem dnevu je bil Kraft še drugi za Timijem Zajcem, ki je na koncu zdrsnil na tretjo stopnico odra za najboljše.

»To je bila zagotovo moja najlepša slovesna razglasitev. Nisem še doživel, da bi toliko ljudi pelo avstrijsko himno. To ti resnično seže do srca,« je bil vidno ganjen Kraft. Po številu zmag za svetovni pokal je na večni lestvici skočil na tretje mesto, kar zadeva stopničke, pa je že št. 1. Že dobrih sedem let si lasti svetovni rekord (z 253,5 metra iz Vikersunda), zaradi česar ga v domovini primerjajo celo z nekdanjim jamajškim šprinterskim asom Usainom Boltom.

Kljub vsem uspehom, ki jih je že dosegel, se jih ni zasitil. »Ko začneš enkrat uživati v zmagah, postaneš od njih odvisen. To si želiš potem doživeti vedno znova,« je dal Kraft jasno vedeti, da ne razmišlja o koncu športne poti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije