PARAŠPORT

Šport jim bogati življenje

V rehabilitacijskem inštitutu Soča so predstavili parašport. Starši, ne zavijajte otrok v vato, poudarja Andraž Čeligoj Vide.
Fotografija: Miha Vodičar in Lara Nedeljkovič na plesnem parketu FOTOGRAFIJE: MP Produkcija
Odpri galerijo
Miha Vodičar in Lara Nedeljkovič na plesnem parketu FOTOGRAFIJE: MP Produkcija

LJUBLJANA – Na mladih svet stoji, še bolje pa je, da se mladi ukvarjajo s športom. Da vsaj za trenutek odložijo čuda tehnike in se zapodijo po igrišču. Tudi pri invalidih je tako.
Košarkarji z Miho Zupanom, podprla sta jih tudi Rado Trifunović in ekipa Petrol Olimpije.
Košarkarji z Miho Zupanom, podprla sta jih tudi Rado Trifunović in ekipa Petrol Olimpije.

»Starši, ne zavijajte otrok v vato! Omogočite jim, da se ukvarjajo s športom, da preizkusijo čim več športnih panog. Skozi gibanje in šport bo otroku zrasla samozavest, izboljšala se mu bo samopodoba,« poudarja Andraž Čeligoj Vide, športni pedagog na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu RS - Soča, ki je pred dnevi skupaj z Zvezo za šport invalidov Slovenije - Paralimpijskimi komitejem in Lidlom Slovenija pripravil Parafest, dan športa invalidov.

V prostorih inštituta so se na sedmih postajah predstavili parakolesarstvo, curling, boccia, košarka na vozičkih, plavanje in športni paraples ter odbojka sede. Zasedli so jih vrhunski slovenski parašportniki in parašportnice. Vsi z jasno željo: pokazati mladim invalidom in otrokom s posebnimi potrebami, kaj vse daje in prinaša šport.
Andraž Čeligoj Vide ima jasno sporočilo za starše.
Andraž Čeligoj Vide ima jasno sporočilo za starše.

»Ko postaneš invalid, se soočaš s povsem eksistencialnimi vprašanji, bom še kdaj hodil, bom kdaj plaval, metal žogo na koš. To so travme, s katerimi se soočajo moji rehabilitiranci. Skozi pogovor in primere dobre prakse jim želim pokazati, da je tudi to mogoče. Predvsem pa jih želimo usmeriti v šport,« dodaja Čeligoj Vide.
 

Iskrena podpora


Na Parafestu v Ljubljani so parašportnike podprli številni znani slovenski športniki, tudi prvi gluhi košarkar v evroligi Miha Zupan, dvakratni svetovni plesni prvak Miha Vodičar, kolesarja Adrie Mobil David Per in Marko Kump, odbojkarice in odbojkarji Calcit Volley (Klemen Hribar, Miha Bregar, Max Pereira, Eva Pogačar in Leja Janežič), selektor košarkarjev Rado Trifunović ter balinarski dvojec Aleš Škoberne in Davor Janežič, mlade so podprli curling reprezentant Gregor Verbinc ter igralci Petrola Olimpije.

»Tile fantje in dekleta na vozičkih so fenomenalni!« se je Miha Lapornik, državni reprezentant in član Petrola Olimpije, poklonil košarkarjem na vozičkih. Tudi sam je sedel na športni voziček in poslal nekaj žog proti košu. »Met imamo bolj ali manj vsi isti, precej težje pa je obvladovanje vozička,« je priznal Lapornik, ki je z Draženom Bubničem in Janom Rebcem prišel podpret Parafest.
Miha Vodičar in Lara Nedeljkovič na plesnem parketu FOTOGRAFIJE: MP Produkcija
Miha Vodičar in Lara Nedeljkovič na plesnem parketu FOTOGRAFIJE: MP Produkcija

»Sem gluh in tako spadam tudi v šport invalidov. Veliko mi pomeni, da mladim lahko izkažem podporo. Ne glede na ovire imajo zmožnosti in gredo lahko naprej. Upam, da bo ta dogodek postal tradicionalen,« je dejal košarkar Miha Zupan.

»Lahko bi se tudi mi kaj naučili od njih. Spremljam jih že nekaj časa, predvsem se srečujemo na državnih plesnih prvenstvih. Nisem pa vedel, da je športni paraples tako zahtevna športna panoga. Zdaj vem, ker sem preizkusil, in zdaj jih spoštujem še bolj,« je povedal izvrstni plesalec Miha Vodičar, ki je priznal, da mora tudi hodeči plesalec oz. plesalka, ki ima ob sebi partnerja na vozičku, veliko vedeti o paraplesu.


Šport invalidov je dobil med gosti nove podpornike in prijatelje. To šteje. Pa tudi nekaj mladih se je navdušilo nad športom, še nekaj časa po koncu je bila največja gneča pri parakolesarjih (tam sta bila Primož Jeralič in Gregor Habe) in v plavalnem bazenu pri paraplavalcu Darku Đuriću

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije