ZOI

Slovenski športniki v Koreji, ki zastopajo druge države

Dva alpska smučarja in ena tekačica so prevzeli druga državljanstva in ne nosijo slovenskih barv.
Fotografija: Albi Tahiri na treningu smuka. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
Odpri galerijo
Albi Tahiri na treningu smuka. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters

LJUBLJANA – Na tokratnih zimskih olimpijskih igrah v Južni Koreji slovenske barve zastopa najštevilčnejša ekipa športnikov doslej, kar 71 smo jih poslali v Pjongčang, vendar pa to ni končna številka Slovencev na olimpijskih prizoriščih, saj je nekaj slovenskih športnikov dobilo dvojno državljanstvo.
Prestopi športnikov seveda niso nič nenavadnega, čeprav jih je znotraj zimskih športov manj kot v nezimskih. Predvsem pa nismo vajeni, da Slovenci zastopajo druge države, več primerov je namreč bilo, ko je Slovenija naturalizirala športnike, rojene zunaj naše domovine. Verjetno se vsi spomnite enega izmed njih, junaka z zadnjega košarkarskega prvenstva Tončija oziroma Anthonyja Randolpha.
Anthony Randolph FOTO: Facebook
Anthony Randolph FOTO: Facebook

V Pjongčangu trije Slovenci ne nastopajo za Slovenijo

V uredništvu smo našteli vsaj tri, ena izmed njih je pred tem nastopala za Slovenijo, dva pa nikoli nista bila člana slovenske reprezentance.
Med temi tremi je najbolj znana smučarska tekačica Barbara Jezeršek, ki že tretjič nastopa na olimpijskih igrah, dvakrat je zastopala Slovenijo, tokrat pa Avstralijo. Tja se je preselila pred tremi leti, predvsem zaradi ljubezni, saj je tam našla partnerico.
Druga dva sta alpska smučarja, ki priložnosti za nastop na olimpijskih igrah ne bi dobila, če ne bi prestopila v drugi reprezentanci. Za Srbijo smuča Ljubljančan Marko Vukičević, za Kosovo pa koroški zobozdravnik Albin Tahiri. Njegov oče je rojen na Kosovu, mama pa je z Raven na Koroškem. Tahiri je prvi športnik Kosova na zimskih olimpijskih igrah sploh in na teh igrah tudi edini, zato je bil tudi zastavonoša na otvoritveni slovesnosti. 
Na spodnji fotografiji skupaj s kosovskim predsednikom Hashijem Thaçijem.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije