BOLEČE

Ne pričakujte, da bo igral z amputirano nogo ali s protezo

Na Rolandu Garrosu je menda igral z anestetiziranim udom.
Fotografija: Nadal trpi zaradi degenerativne bolezni, ki povzroča močno bolečino že pri hoji. FOTO: Staff, Reuters
Odpri galerijo
Nadal trpi zaradi degenerativne bolezni, ki povzroča močno bolečino že pri hoji. FOTO: Staff, Reuters

Rafael Nadal je zaradi nekroze kosti na stopalu igral letos v Parizu z anesteziranim udom, poročajo španski mediji. Večkratne težave, ki jih je povzročila poškodba, so sprožile govorice, da bo kmalu končal kariero. Nadal trpi zaradi müller-weissovega sindroma, degenerativne bolezni, ki povzroča močno bolečino že pri hoji in deformacijo stopala (gre za čolnič(ek) ali čolničasto kost, eno od sedmih kosti nartnic – tarzalnih kosti). Do odmiranja kosti pride, ko je oskrba s krvjo ogrožena ali nezadostna. Na ta način se oslabi in deformira. Če je zelo nekrotiziran, se lahko zlomi. To vodi do poslabšanja preostalega sklepa, lahko pa povzroči še druge deformacije, in sicer ploska stopala in z leti tudi osteoartritis.

Ne pričakujte čudežev

Carlos Moya, njegov teniški trener, se ne izogiba govoricam o možni upokojitvi. FOTO: Yves Herman, Reuters
Carlos Moya, njegov teniški trener, se ne izogiba govoricam o možni upokojitvi. FOTO: Yves Herman, Reuters

Nadalov trener Carlos Moya se ne izogiba govoricam o možni upokojitvi. »Vsi vemo, kaj preživlja. Ne pričakujte, da bo igral z amputirano nogo ali s protezo,« se je pošalil pred dnevi med množico pariškega turnirja. »Ne pričakujte čudežev. Zdravstveno stanje bo potrebno po koncu turnirja preveriti in realno oceniti.«

Redka bolezen

Zaradi müller-weissovega sindroma, ki ga ima Nadal že od leta 2005, je njegova teniška prihodnost negotova. Bolezen je degenerativna, zaradi simptomov in načina pojavljanja pa jo je težko odkriti v začetni fazi. Deformacija kosti v sredini stopala vpliva na njegovo gibljivost. Bolezen lahko vodi tudi do osteoartritisa, ki ga je običajno težko diagnosticirati, dokler ni napredovan. Simptomi so zelo različni in odvisni od prizadetih sklepov ter intenzivnosti. Med pogostejše simptome spadajo občutljivost, bolečina in okorelost sklepa, sklep je večji in bolj 'grbast' kot po navadi, občutimo pokanje in neprijeten občutek pri premikanj. Hkrati pride do zmanjšanja moči in izgube mišic na prizadetem mestu. Uvršča se med redke bolezni, kjer prihaja do pomanjkanja oskrbe s krvjo in do nekroze (odmiranje) kosti. Prizadet je temeljni del za gibanje stopala, saj je tarzalni skafoid (čolnič), kot podrobno opisuje Špansko združenje za medicinsko radiologijo (SERAM), kost na vrhu notranjega vzdolžnega loka, v medialni vrsti, ki tvori bistveni del notranjega stebra stopala.

Zakaj se pojavi müller-weissova bolezen?

Obstaja več vzrokov, ki lahko povzročijo pojav te bolezni, vendar strokovnjaki poudarjajo, da je posledica anomalije v razvoju kosti zaradi sprememb v rasti kosti. Kakšni so simptomi? Ta vrsta osteohondritisa izvira iz otroštva, vendar se simptomi pojavijo šele v odrasli dobi. Pogosteje pri ženskah, starejših od 40 let, in vrhunskih športnikih. Ljudje, ki trpijo za tem sindromom, imajo kronično in akutno bolečino v zadnjem delu stopala, ki je asimetrična in lahko zelo oteži že hojo. Zaradi spremembe mehanike spodnjega uda bolezen spremlja še bolečina v kolenu, ki se lahko razvije v gonartrozo oziroma osteoartritis kolena.

Nadal skupaj z zvestimi navijači. FOTO: Benoit Tessier, Reuters
Nadal skupaj z zvestimi navijači. FOTO: Benoit Tessier, Reuters

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije