Predstavitvena informacija

Najboljše tekaške superge za leto 2021

Ste tudi vi tekaški navdušenec? Naredili smo test tekaških copat za leto 2021. Preverite, katere so trenutno najboljše tekaške superge na trgu!
Fotografija: Sezona teka je tukaj! Da se med rekreacijo izognete poškodbam, je najpomembnejše, da izberete ustrezne superge. Preverite, katere so po ocenah strokovnjakov najboljše. FOTO: Hervis
Odpri galerijo
Sezona teka je tukaj! Da se med rekreacijo izognete poškodbam, je najpomembnejše, da izberete ustrezne superge. Preverite, katere so po ocenah strokovnjakov najboljše. FOTO: Hervis

Sezona teka je tukaj! Da se med rekreacijo izognete poškodbam, je najpomembnejše, da izberete ustrezne superge. Preverite, katere so po ocenah strokovnjakov najboljše.
 
Sonce in tople temperature kar kličejo po teku, med katerim se sprostite in aktivirate svoje mišice. Tek je ena od najpriljubljenejših oblik rekreacije, ki pa jo veliko ljudi, predvsem v zrelih letih, opusti zaradi raznih poškodb in težav. Do teh največkrat pride zaradi neustrezne tehnike teka in neprimerne tekaške opreme. Od slednje so nedvomno najpomembnejše superge, ki nam morajo zagotavljati stabilnost in udobje. Za vas smo testirali tekaške copate in odkrili, kateri so najboljša izbira glede na vaše potrebe.
 

Kako izbrati prave superge?


Pri izbiri obutve je treba upoštevati nekaj meril: dolžino razdalj, ki jih največkrat pretečete, pogostost teka, tip vašega stopala, težo in tudi vaš spol.
 
Dolžina razdalj: Za daljše razdalje so najboljši tekaški copati, ki zagotavljajo boljše blaženje. Pri krajših razdaljah pa je pomembno, da so superge tudi lahke, saj s tem lahko pridobimo večjo hitrost. Če tečete po brezpotjih, so za vas lahko bolj varni in udobni trail tekaški copati.
 
Pogostost teka: Tekači začetniki potrebujejo superge, ki imajo več blaženja za zaščito sklepov ter so bolj udobni. Pogosteje, kot tečete, bolj kakovostni morajo biti materiali tekaških copat.
 
Tip stopala: Glede na tip stopala ločimo nevtralno in stabilno obutev. Večina tekačev stopalo med tekom pravilno, enakomerno obremenjuje, zato je zanje primerna nevtralna obutev. Ko stopalo med tekom zvračamo navzven, prav tako potrebujemo nevtralno obutev. Ko pa stopalo zvračamo navznoter, govorimo o prekomerni pronaciji. Takrat potrebujemo obutev z dodatno oporo; v tem primeru priporočamo stabilno obutev.
 
Spol: Upoštevati je treba, da imajo ženske načeloma krajši korak ter drugačno strukturo in mehaniko nog. Kakovostni proizvajalci pri izdelavi superg to upoštevajo, zato se tekaška obutev za moške in ženske nekoliko razlikuje.
 

Superge za dolge razdalje


Številne kakovostne modele superg za daljše razdalje ponuja Asics. Modeli “Gel” omogočajo gel blaženje, so udobni in se lepo prilegajo. Kljub mehkobi pa stopalo še vedno ohranjajo stabilno in varno. Poleg tega so zračni in zato primerni tudi za tek v toplejših temperaturah. Na voljo je več različnih modelov; stabilni, nevtralni, moški in ženski.  

Za začetnike in za tekače, ki tečejo pogosto, priporočamo vrhunsko blažena modela Asics Gel Kayano (stabilna obutev) in Asics Gel Nimbus (nevtralna obutev). Če boste pozorni, boste oba pogosto videli na nogah tekačev tudi na maratonskih razdaljah. Za občasne tekače svetujemo model Asics Gel Pulse 12, ki kljub nižji ceni ponuja udobje, zračnost in ustrezno blaženje. Ploščate vezalke zmanjšajo možnost odvezovanja med tekom.

FOTO: Hervis
FOTO: Hervis

 
Tistim, ki se resneje ukvarjate s tekom, tako priporočamo model Asics Gel Cumulus 22 (nevtralna obutev). Te superge so namenjene širokemu krogu LAŽJIH tekačev: primerne so za rekreativni tek, dolge razdalje, pa tudi regeneracijski tek. Ravno zaradi njegove vsestranskosti je model eden izmed najbolj priljubljenih na trgu.
 
Ne gre pa zanemariti niti znamke Mizuno, ki s peno ENERZY in najnovejšo tehnologijo prav tako ponuja primerno blaženje, odzivnost, stabilnost, podporo, prožnost in trpežnost.
 
Modela Mizuno Wave Sky 4 (nevtralna obutev) in Mizuno Wave Horizon 5 (stabilna obutev) sta izjemno udobna, vsestranska in trpežna. Primerna sta za vse tekače, ki jim je na prvem mestu udobje, hkrati pa želijo imeti zanesljivo tekaško obutev. Oba sta primerna tudi za daljše razdalje. Lažjim tekačem pa priporočamo model Mizuno Wave Skyrise (nevtralna obutev), ki še vedno ponuja veliko udobja, a je nekoliko lažji.

FOTO: Hervis
FOTO: Hervis

 
Znamka BROOKS je edina, ki se ukvarja samo s tekaškimi copati. Njihova usmerjenost v uživanje pri teku se kaže z zelo udobnimi, dobro blaženimi copati, ki še vedno ostajajo odzivni. Model Brooks GLYCERIN (nevtralna obutev) je odlično blažen in udoben, primeren za največji krog tekačev in za vse vrste razdalj. Za lažje tekače pa priporočamo modela Brooks GHOST (nevtralna obutev) in Brooks ADRENALINE GTS (stabilna obutev). Tu je treba poudariti, da model ADRENALINE z edinstveno tehnologijo GUIDERAILS zagotavlja stabilnost po potrebi in je tako primeren tudi za nevtralne tekače.
 

Superge za krajše razdalje


Tudi za krajše razdalje znamka Mizuno ponuja modele, ki vas bodo navdušili. Vsako leto svoje tekaške copate še dodatno izboljšajo in nadgradijo. Letošnja novost je pena ENERZY, ki izboljša odzivnost superge. Hkrati pa ta še vedno zagotavlja udobje, trpežnost, stabilnost in lahkotnost.
 
Model Mizuno Wave Inspire 17 se ponaša z izjemno odzivnostjo; peta odlično absorbira pritisk ob stiku s podlago in vrne del energije tekaču nazaj. Letošnji model je še mehkejši, a hkrati odzivnejši od lanskega, zato je že zdaj velik hit med ljubitelji performance teka.
 
Tekaški copati Mizuno Wave Rider 24 so elegantni in zelo vsestranski. Čeprav jih večina ljudi uporablja za krajše razdalje, jih lahko brez težav obujete tudi za daljše. Primerni so za tek na različnih podlagah, v različnih razmerah, tudi po dežju. So stabilni, odzivni, zračni in ustrezno blaženi. Blaženje se zelo dobro občuti tudi v petnem delu. Zaradi ojačanega srednjega dela podplata omogočajo hiter prehod iz faze opore v fazo odriva.
 
Omembe vredna je tudi znamka New Balance, ki je v svetovnem merilu na tretjem mestu po prodaji med znamkami tekaških copat. Model Fresh Foam Tempo, ki je na voljo v različici za moške in ženske, se ponaša z elegantnim videzom, izjemnim udobjem in lahkotnostjo. Model SOLVI ponuja kar največ udobja in blaženja in je primeren tudi za najdaljše razdalje.
Seveda pa ne smemo pozabiti že dobro poznanih, odzivnih, a vseeno udobnih in hitrih copatov Brooks Launch, Asics GT-2000, Asics DS TRAINER in Mizuno WAVE SHADOW. Vsi našteti so primerni za redne, hitre tekače z manjšo težo.

FOTO: Hervis
FOTO: Hervis

 

Superge za brezpotje


Za tek po brezpotjih vedno izbiramo TRAIL obutev, saj zagotavlja največ stabilnosti na različnih terenih, oprijem v vseh pogojih in posledično varnost, ki je najpomembnejša.
 
Pri modelu Brooks Cascadia 15 je v enem čevlju zbrana vsa napredna tekaška tehnologija. Superge so namenjene teku na zahtevnejših površinah, v vseh vremenskih razmerah. Imajo posebno oblikovan podplat in novo gumo, s čimer dajo odličen oprijem in čvrstost. Tekaču ponujajo dodatno stabilizacijo in ščitijo prste pred ostrejšim kamenjem. Če iščete obutev za brezpotje, vas model Cascadia zagotovo ne bo razočaral!

FOTO: Hervis
FOTO: Hervis

 
Zelo priljubljen letošnji model pa so tudi superge Brooks Caldera 5. Obutev je izjemno prilagodljiva, vsestranska, zračna, stabilna in udobna. Copat je dobro oblazinjen, na srednjem delu podplata ima veliko blaženja, ožji sprednji del pa zagotavlja odlično stabilizacijo. Kot se za trail obutev spodobi, imajo tudi te superge odličen oprijem v vseh pogojih.
 
Pri Mizunu nadaljujejo zgodbo z modelom WAVE DAICHI, ki je izjemno udoben, stabilen in primeren za vse vrste terenov.
Prav tako priporočamo model Asics GEL TRABUCO, ki nas navdušuje že vrsto let.
 
Seveda nas največ tekačev in pohodnikov pozna znamko SALOMON, ki je že dolgo let eden izmed vodilnih proizvajalcev TRAIL TEK in OUTDOOR obutve. Ta je primerna za vse aktivnosti na prostem, od hoje pa do teka. Omeniti želimo model XA PRO, ki je že dobro poznan in ima veliko skupino privržencev. Navdušil nas je tudi malo bolj tekaški model WINGS SKY, za vsakdanjo uporabo in udobno hojo pa priporočamo modela YARON GTX in TAKEO.
 
Pomembno je omeniti tudi znamko LA SPORTIVA, ki bo z modeli LYCAN, BUSHIDO in ULTRA RAPTOR zadovoljila tudi najzahtevnejše uporabnike. Copati LA SPORTIVA so prva izbira vrhunskih TRAIL tekačev in so primerni za najzahtevnejše terene in teke tudi na ULTRA razdaljah.
 

 

Naročnik oglasne vsebine je Hervis
 

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije