Grozljivo: huligana napadla slovenskega sodnika

Poleg Damirja Javorja napadena tudi Emir Mogulkoc in Luigi Lomanica, ki je končal v bolnišnici.
Fotografija: Slovenski sodnik je bil med napadenimi. FOTO: Aba liga
Odpri galerijo
Slovenski sodnik je bil med napadenimi. FOTO: Aba liga

Po sinočnji tekmi Evropske košarkarske lige med grškim Panathinaikosom in Barcelono, ki je bila odigrana v dvorani OAKA v prestolnici Grčije, je prišlo do hudega incidenta, ki bo gotovo negativno vplival na nadaljnji potek najmočnejšega evropskega klubskega košarkarskega tekmovanja. Gostitelji so dvoboj izgubili z 92 : 81, s čimer so si praktično zaprli vrata uvrstitve med štiri najboljše ekipe, a so vseeno zelo blizu play offa osmih najboljših ekip. Mimogrede, vodstvo košarkarske evrolige je za prireditelja zaključnega turnirja četverice leta 2020 izbralo Köln. Turnir bo potekal med 22. in 24. majem v tamkajšnji Lanxess Areni, kjer v zadnjih letih poteka tudi final four rokometne lige prvakov.
Na »sporni« tekmi v Atenah so dvoboj med Panathinaikosom in Barcelono vodili sodniki Luigi Lamonica (Italija), Damir Javor (Slovenija) in Emir Mogulkoc (Turčija). Po poročanju lokalnih medijev je bilo med tekmo kar nekaj napak sodnikov, kar naj bi razburilo domače navijače. Sodniki so se po tekmi v družbi grškega kolega Nikosa Picilkasa s taksijem peljali proti hotelu, ko se je v ulici Kifisas v atenskem delu Sidera Haladrija ob taksi vozilu pojavilo motorno kolo.

Sodnik Damir Javor. FOTO: Aleš Černivec, Delo
Sodnik Damir Javor. FOTO: Aleš Černivec, Delo
Huligana, ki sta bila na motorju, naj bi najprej razbila zadnje okno na taksi vozilu, ob čemer naj bi bil huje poškodovan Italijan Lamonika, ostali trije sodniki, med njimi tudi naš Davor Javor, pa naj bi po poročanju grških elektronskih medijev utrpeli le lažje telesne poškodbe. Ker je na kraj hitro prispela pomoč, sta huligana pobegnila in po zadnjih informacijah iz Grčije ju še niso našli.

Reševalci so poškodovanim sodnikom nudili prvo pomoč, pozneje pa so jih policisti odpeljali do hotela, čeprav nekateri mediji (Grški Sport24) trdijo, da je bil Italijan odpeljan v bolnišnico. Danes dopoldne pa so bili menda vsi trije napadeni sodniki v spremstvu policije odpeljani na letališče in so že zapustili Grčijo. Po tem dogodku, če se ugotovi, da gre za navijača Panathinaikosa, bosta razjarjena huligana gotovo svojemu klubu povzročila medvedjo uslugo. Vodstvo tekmovanja se bo najbrž ostro odzvalo na dogodek, ki se nikoli in nikjer ne sme dogajati, četudi so sodniku morebiti oškodovali njihov klub.

Sicer pa so košarkarski sodniki pogosto na tapeti različnih klubov in reprezentanc, še posebej to velja za Italijana in Slovenca v zadnjem dogodku iz Grčije. Lomanica še posebej sovražijo Hrvati, ki so prepričani, da jim je že leta 2005 na EP v Beogradu odvzel medaljo, pozneje pa so se nenehno pritoževali še drugi klubi in reprezentance, a se Fiba za to ni menila in ga vseskozi šteje med najboljše, če ne prav za najboljšega evropskega sodnika. Ko gre za Ljubljančana Javorja pa ni dosti bolje, še posebej pa se nanj jezijo klubi, med drugimi še posebej Crvena Zvezda iz Beograda, med drugimi pa tudi madridski Real, ko je tam igral še naš zvezdnik Luka Dončić.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije