ODBOJKA

Za nešportne azzurre slovenska renesansa?

Slovenski odbojkarji se vneto pripravljajo na SP v Italiji Jutri test z Nemčijo, septembra doma s Kanado, ZDA in Iranom.
Fotografija: Kapetan Tine Urnaut se bo na SP znova soočil z belgijskim blokom. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
Kapetan Tine Urnaut se bo na SP znova soočil z belgijskim blokom. FOTO: Tomi Lombar, Delo

Ljubljana – Slovenski odbojkarji so se na pripravah za debitantsko svetovno prvenstvo zbrali 16. julija v Kranjski Gori, uvodno tekmo na mundialu pa bodo proti Dominikanski republiki odigrali 12. septembra v Firencah. Torej brušenje pripravljenosti bo trajalo skoraj dva meseca! Resda se udarni reprezentanti poleti niso trudili na dvobojih regionalnega celinskega tekmovanja in so imeli veliko več časa za počitek, skupina – v njej so še Japonska, Belgija, Argentina in Italija – pa je zahtevna kljub dejstvu, da bodo iz nje napredovale štiri ekipe. Ne pozabimo, Slovenija je evropski podprvak iz leta 2015, takrat pa je v polfinalu ugnala prav Italijo.

»Na svetovnem prvenstvu želimo ponoviti uspeh z evropskega prvenstva in druge dosežke iz preteklosti. A zavedamo se, da ti uspehi zdaj ne pomenijo več veliko, ves čas se je treba dokazovati. Jaz in še nekateri imamo dodaten motiv, ker bomo igrali v Italiji, kjer si služimo kruh. Pa tudi Italijani poraza z nami na EP niso sprejeli najbolj športno, trdijo, da smo zmagali po sreči,« je proti azzurrom puščico izstrelil kapetan Tine Urnaut. Zaradi igric mednarodne zveze, ko so jih administrativno odstranili iz elitne skupine svetovne lige, to napredovanje pa so si na igrišču zaslužili z zmago v drugi svetovni ligi, so varovanci selektorja Slobodana Kovača še posebno našiljeni.


Šok ob nešportnem vedenju Mednarodne odbojkarske zveze in zaradi utrujenosti so plačali z le 8. mestom na EP na Poljskem leta 2017, Tine Urnaut pa poudarja: »Glede na vse, kar se je dogajalo v preteklosti, je motiv še večji.« Sprejemalec Alen Šket pa dodaja: »Skupina na svetovnem prvenstvu je kar ugodna, merimo na najvišja mesta.«

Iran v Ljubljani

Tisti, ki nadzira piljenje forme in poskuša psihološko pripraviti varovance, da se z adrenalinskimi mundialskimi mislimi ne zaletijo preveč, je selektor Slobodan Kovač. »Stanje je boljše, kot sem pričakoval, igralci so zelo motivirani,« pravi srbski strokovnjak. Slovenski odbojkarji so v Kranjski Gori ostali tri tedne, nato so se preselili v Maribor. Prvi uradni pripravljalni tekmi bo izbrana vrsta odigrala jutri in v petek z evropsko podprvakinjo Nemčijo nekdanjega slovenskega selektorja Andree Gianija v Kienbaumu pri Berlinu.

Po vrnitvi se bodo Kovačevi fantje nastanili v Ljubljano, kjer bodo vadili do odhoda na svetovno prvenstvo, v rojstno mesto renesanse se bodo napotili 10. septembra. A še prej bodo od 6. do 8. v ljubljanskih Stožicah igrali na turnirju, kjer se bodo pomerili z odbojkarskimi velesilami Kanado, Iranom in ZDA. »Bližje ko bo svetovno prvenstvo, zahtevnejši bodo naši nasprotniki. Igrali bomo proti Iranu, Kanadi, ki je bila v lanski svetovni ligi tretja, in ZDA, ta je osvojila četrto mesto. Morda še s katero, saj bo veliko reprezentanc priprave opravilo prav v Sloveniji. Tekem bo dovolj, pomembno je le to, da svetovno prvenstvo pričakamo kar najbolje pripravljeni,« razmišlja Slobodan Kovač.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije