SVETOVNO PRVENSTVO

Švicarski junak lani uprizoril filmski beg pred policisti

V Yaoundéju rojeni Breel Embolo usoden za Kamerun. Portugalski nogometaši po hudem boju le premagali Gance.
Fotografija: Breel Embolo je zadržano proslavil svoj gol proti Kamerunu. FOTO: Marko Djurica/Reuters
Odpri galerijo
Breel Embolo je zadržano proslavil svoj gol proti Kamerunu. FOTO: Marko Djurica/Reuters

Uvodna tekma včerajšnjega dneva na svetovnem prvenstvu v Katarju je postregla z dvema različnima polčasoma: v prvem so bili nevarnejši kamerunski nogometaši, v drugem pa so imeli pobudo Švicarji, ki so se na koncu veselili tesne zmage z 1:0 (0:0). Po lepi podaji Xherdana Shaqirija je bil v 48. minuti strelec odločilnega gola Breel Embolo, ki je zadetek proslavil zelo zadržano. Razlog za to tiči v njegovih koreninah: Embolo se je namreč 14. februarja 1997 rodil v glavnem kamerunskem mestu Yaoundéju. Od tam prihajajo tudi njegovi starši. Ker pa mati Germaine v Kamerunu ni več videla prihodnosti, se je ločila od moža Moiseja, pobrala šila in kopita ter odpotovala v Basel, kamor sta ji pol leta pozneje sledila takrat šestletni Breel in njegov brat.

»To je bil seveda prav poseben gol zame in za mojo družino. Izjemno sem ponosen, da sem dosegel zadetek, to je moj prvi na velikem tekmovanju. Odigrali smo tako, kot smo si zastavili. Celotno moštvo si zasluži pohvale, Kamerunu pa za preostanek turnirja želim vse najboljše,« je v švicarski nemščini dejal Embolo. »Kot otrok se hitro navadiš na novo življenje – začneš hoditi v šolo, spoznaš nove prijatelje ... Tudi nemškega jezika sem se hitro naučil,« se je spomnil 25-letni zvezdnik iz Basla, pri katerem se je – mimogrede – leta 2016 za mesto v napadu pol sezone boril s slovenskim reprezentantom Andražem Šporarjem. Zatem se je Embolo, ki ima s svojo srčno izbranko Naomi že dva otroka (štiriletno hčerko Naliyo in dveletnega sina Claya Enza) preselil v Nemčijo k Schalkeju in Borussii Mönchengladbah. Tam je v začetku lanskega leta močno odmeval škandal, ko se je v času strogih omejitev zaradi ukrepov proti širjenju koronavirusa udeležil zasebne zabave. Pred policisti je uprizoril pravi filmski pobeg po strehi in se nato v stanovanju skril v kopalni kadi. No, kazni ni ušel: plačati je moral kar 8400 evrov.

Verjetno se mu je tudi zaradi vsega rompompoma okrog tega zamerila Nemčija, ki jo je letos zamenjal z monaško kneževino, potem ko je prestopil k Monacu. Toda v njegovem srcu ostaja posebej zapisan Kamerun, kjer še vedno živi njegov oče. Ker želi državi, v kateri se je rodil, nekaj povrniti, je tam ustanovil fundacijo, ki podpira otroke. »Kamerun bo vedno ostal del mene. Tri četrtine moje družine živi tam,« je zaupal Embolo, ki je dva meseca pred 18. rojstnim dnevom prejel švicarski potni list. In se znašel v precepu, za katero reprezentanco igrati. Oče je želel, da bi oblekel kamerunski dres, odločil pa se je za Švico. In najpozneje včeraj postal njen nacionalni junak ...

Ronaldo za zgodovino

V zgodnjepopoldanski uspavanki sta se Južna Koreja in Urugvaj razšla brez zadetkov, Portugalci pa so s 3:2 (0:0) ugnali Gance. Mrežo Afričanov je z bele točke načel Cristiano Ronaldo, ki se je v zgodovino vpisal kot prvi nogometaš z goli na petih svetovnih prvenstvih! Za Portugalsko sta v polno zadela še Joao Felix (78.) in Rafael Leao (80.), za Gano pa Andre Ayew (73.) in Osman Bukari (89.).

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije