TEKMI 9. IN 10. MARCA

Vreme in stroški sivijo lase Kranjskogorcem

Prireditelji 63. pokala Vitranc v alpskem smučanju še ne morejo mirno spati. Pogrešajo navijaški naboj iz časov Bojana Križaja.
Fotografija: Žan Kranjec bo znova edini slovenski adut za odmeven dosežek. FOTO: Stoyan Nenov Reuters
Odpri galerijo
Žan Kranjec bo znova edini slovenski adut za odmeven dosežek. FOTO: Stoyan Nenov Reuters

Zvončki, ki so ponekod že množično pokukali na plano, in nenavadno visoke temperature za ta letni čas (včeraj celo več kot 10 stopinj Celzija) so zgovorni znanilci, da se zima počasi poslavlja od naših krajev. Nič drugače ni v Kranjski Gori, kjer imajo sneg le še na smučišču, pa še tam hitro kopni. Zaradi tega prireditelji 63. pokala Vitranc, ki bo z veleslalomom in slalomom za svetovni pokal v Podkornu na sporedu 9. in 10. marca, močno upajo, da bo zima še pokazala zobe.

»V Kranjski Gori imamo že pomlad, kar se pozna na naših snežnih zalogah. A za zdaj položaj še ni kritičen,« je zatrdil Srečko Medven, generalni sekretar prireditvenega odbora pokala Vitranc. Tekmovalna proga, ki je prestala preskus že za januarsko Zlato lisico, je imela zadostno količino naravnega in umetnega snega, toda nedavno deževje je stanjšalo snežno odejo. Zaradi tega organizatorji (še) ne morejo mirno spati.

Nadejajo se, da jim bo vreme naklonjeno in jih v prihodnjih dneh osrečilo vsaj z nizkimi temperaturami, da bodo lahko izdelali dovolj »tehničnega« snega. Zaključna priprava proge naj bi pod vodstvom Gorazda Berganta in Janeza Šmitka potekala od 27. t. m. naprej. Kranjskogorski prireditelji kljub vsemu ohranjajo optimizem in verjamejo, da bodo pristojni 29. t. m., ko bodo opravili snežno kontrolo, potrdili tekmovanje, na katerem naj bi se med seboj pomerili najboljši veleslalomisti in slalomisti iz vsaj 26 držav.

Proračun še ni povsem pokrit

Proračun tridnevne prireditve vštevši tradicionalni Grubin memorial (8. marca) v spomin na tragično preminulega Draga Grubelnika znaša 1.560.000 evrov. Kot je zaupal Medven, vseh sredstev še nimajo zagotovljenih. »Zaradi tektonskih premikov v Mednarodni smučarski zvezi (FIS) se je marsikaj spremenilo, sesul se je trg za marketinške storitve, posledice pa plačujemo prireditelji,« je pojasnil generalni sekretar OK Pokal Vitranc in pristavil, da so zaradi velikih sprememb pri FIS izgubili 700.000 evrov, ki jih bo težko nadomestiti.

Zato je hvaležen pristojnim v državi z ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport, da so prepoznali pomembnost tekmovanja pri promociji Slovenije (prek medijev naj bi Pokal Vitranc dosegel okrog 70 milijonov ljudi) in priskočili na pomoč, kot tudi vsem pokroviteljem, ki jim stojijo ob strani. Tudi zahvaljujoč dobrim odnosom v tujini računajo, da bodo pokrili vse stroške in »poslovali s pozitivno ničlo«. Računajo še na podporo gledalcev, od prodaje vstopnic si obetajo 100.000 evrov.

A želeli bi si, da bi jim ostalo nekaj denarja, ki bi ga vložili nazaj v »hrib« in v razvoj mladih smučarjev. Ob tem je Medven poudaril, da so (uspešni) domači tekmovalci izjemno pomembni. »Če uspehov ni, pridejo na tekmo le pravi ljubitelji smučanja, ni pa več tistega pravega naboja, ki smo mu bili priča v časih Bojana Križaja,« je dejal generalni sekretar OK Pokal Vitranc in na vprašanje, zakaj Slovenija po njegovem – če odmislimo Žana Kranjca – nima več smučarjev, ki bi se lahko potegovali za najvišje uvrstitve: »To je vprašanje za Smučarsko zvezo Slovenije oziroma njeno strokovno vodstvo. Tekmovalce izgubljamo, iz ozadja pa žal ne prihajajo mladi ...« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije