NOGOMET

Vijoličnim zmanjkalo streliva, zmaji gladko čez rumene

Razlika med vodilnima nogometnima prvoligašema zdaj osem točk. Maribor je doma remiziral s Celjem, Olimpija prepričljiva v Domžalah.
Fotografija: Vezist Olimpije Asmir Suljić (na fotografiji v zelenem dresu) je izsilil izključitev domžalskega tekmeca Amedeja Vetriha. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Vezist Olimpije Asmir Suljić (na fotografiji v zelenem dresu) je izsilil izključitev domžalskega tekmeca Amedeja Vetriha. FOTO: Leon Vidic

LJUBLJANA – Mariborčanom je spodrsnilo, v boju za prvaka so nepričakovano izgubili dve točki! To je najmočneje zaznamovalo 25. krog državnega prvenstva nogometnih prvoligašev ob tem, ko je Olimpija zmagala v Domžalah in prednost Maribora na vrhu lestvice zmanjšala z desetih na osem točk. Vijolični tako kot v jesenskem delu sezone v svojem Ljudskem vrtu niso premagali Celja; tudi tokrat je bil izid 1:1.

Celjani so bili lahkotni, razigrani, kombinatorni in tudi dovolj agresivni, da so v glavnem v kali zatirali napadalne poskuse čete trenerja Darka Milaniča. Maribor je bil na trenutke neprepoznaven, gostitelji so bili večkrat zbiti v svojem kazenskem prostoru, tik pred koncem tekme so imeli Celjani izjemno priložnost, da bi dosegli zmagoviti gol. Kot vemo, statistika ne pokaže vselej vsega najbolj bistvenega, a je zelo pomenljiv podatek, da so Celjani sprožili kar 23 strelov proti vratom Kenana Pirića, od tega devet v okvir. Mariborčani so zbrali šest poskusov, od tega je zgolj strelec Gregor Bajde meril v okvir vrat.

Vijolični izgubili nadzor v igri

"Proti ekipi, kot je Celje, potrebuješ odličen ritem zaradi njihovega tempa v igri. Če si pravi in imaš razigranost, dober sprejem, dobre odločitve v napadalni tretjini, je bistveno lažje. Nam je to manjkalo in zmanjkalo za zmago," je ugotovil Milanič, ki je še podrobneje razčlenil neprepričljivo igro svojih varovancev v štajerskem derbiju: "V prvem polčasu smo imeli zelo malo prostora, vendar smo z globinskimi podajami prihajali blizu vrat, potem pa nam je zmanjkalo natančnosti in razigranosti. Drugi polčas smo začeli dobro, prešli v vodstvo z lepo akcijo Luke Zahovića in Bajdeta. Potem je bilo na voljo tudi več prostora, a ga nismo izkoristili. Ob tem nismo dobro odgovorili na agresivnost nasprotnika. Zaradi tega, ker so pritisnili na našo obrambno vrsto, smo izbijali žogo in izgubljali drugo žogo, izgubili smo tudi nadzor. Pobude je bilo premalo in posledično so nam bili vedno bližje vratom."

Trener Celjanov Dušan Kosić je v značilnem zadržanem slogu ocenil še eno bitko svoje ekipe za mesto v evropskem tekmovanju: "Fante moram pohvaliti za moško tekmo. Od prvega do zadnjega. Ostaja grenak priokus, da na koncu nismo izkoristili tistega, kar se nam je ponudilo. Zadovoljen sem skoraj z vsem, kar smo danes prikazali." Razburjenje navijačev na tribunah smo spremljali v 88. minuti, ko je Žan Zaletel v kazenskem prostoru Celja podrl Zahovića ob nespretnem posredovanju z glavo, sodnik Matej Jug pa je dosodil prekršek v korist gostov.

Vrnitev poškodovanih

Do konca prvenstva je še dvanajst krogov, torej ni razlogov za pretirana čustva ob pogledu na lestvico. Če drugega ne, se v Ljudskem vrtu veselijo vrnitve rekonvalescentov. "Martin Milec je imel drugi nastop, Mitja Viler in Bajde sta igrala po dolgem času. Pri Bajdetu je bil načrt, da bo igral, dokler ne bo izgubil energije. Čeprav sem imel občutek, da so mu malce pošle moči, ga nisem hotel menjati ob polčasu. Potrebovali smo ga še nekaj časa za ta način igre. Tako kot bomo za prihodnje dvoboje potrebovali še koga. Marko Šuler se je v delovni ritem vrnil prejšnji teden, Jan Mlakar bo te dni v pravem nogometnem treningu, potem pa jih bo treba spraviti še v pravo stanje," je pojasnil Milanič.

Čudežni vodilni gol Jurčevića

V športnem parku ob Kamniški Bistrici je levi bočni branilec Olimpije Mario Jurčević šokiral gostitelje z uvodnim zadetkom, ki ga je dosegel zelo srečno; hotel je poslati predložek, a je slabo zadel žogo in presenetil domžalskega vratarja Krševana Santinija. Podobno je vratarja Romunije leta 2001 v dodatnih kvalifikacijah za SP na stadionu za Bežigradom premagal Milan Osterc, pozneje se je Slovenija uvrstila na mundial 2002. Jurčevićev gol je odprl pot do prepričljive zmage Olimpije v Domžalah. "Tekma se je odvijala po naših pričakovanjih. Domžalčani so bili odličen in zelo agresiven nasprotnik, vendar smo pokazali, da smo boljša ekipa. V pravem trenutku smo dosegli prvi in drugi gol, nato smo po izključitvi domžalskega igralca nekoliko padli v igri, nasprotniki so imeli pobudo, vendar smo pravočasno zabili še tretji gol. Na koncu sta tekmo odločili kakovost in odlična igra mojih igralcev. Ti si zaslužijo čestitke za odlično tekmo, pokazali smo taktično disciplino in agresivnost ter zasluženo zmagali," je derbi Ljubljanske kotline analiziral Robert Pevnik. Zmaga je toliko vrednejša, ker zaradi težav s kolenom ni igral Rok Kronaveter. Še morda sporni trenutek: mnogi so mnenja, da je sodnik Slavko Vinčić v 59. minuti pri izidu 2:1 za zmaje prestrogo izključil Amedeja Vetriha, ki je s podplatom udaril v stegno Asmirja Suljića

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije