ŠAH

V naključnem šahu prevladale izkušnje

Carlsen v finalu lovi svojo prvo lovoriko v naključnem šahu.
Fotografija: Magnus Carlsen se ne da. FOTO: Aude GuerrucciReuters
Odpri galerijo
Magnus Carlsen se ne da. FOTO: Aude GuerrucciReuters

Osmerica elitnih igralcev na čelu s številko ena svetovne ratinške lestvice Magnusom Carlsnom in aktualnim svetovnim prvakom v standardnem šahu Ding Lirenom je v tem tednu dejavna v posebni različici igre, imenovani naključni šah. Glavna značilnost te zvrsti je, da je položaj figur na osnovni vrsti v začetni poziciji naključno premešan, a hkrati še vedno ustreza pravilom igre.

Carlsen se je v preteklosti že nekajkrat zelo pozitivno opredelil glede te različice, pri kateri odpade enormna količina teoretičnega znanja, ki se je akumulirala v standardni različici in posledično omogoča precej bolj ustvarjalno in borbeno igro.

Zasedba tokratnega turnirja v luksuznem letovišču Weissenhaus na severu Nemčije predstavlja atraktivno mešanico znanih imen, ki krojijo svetovni vrh v zadnjem desetletju in več najboljših mladih igralcev, ki so se v elitno druščino prebili pred kratkim.

Poleg Carlsna in Dinga izkušenejšo polovico zaokrožujeta Fabiano Caruana in Levon Aronjan, medtem ko mlado gardo zastopajo Alireza Firouzja, Gukeš Domaradžu, Nodirbek Abdusattorov in domači adut Vincent Keymer.

kurwa
kurwa

Vredni dolarji

V predtekmovanju, kjer so se igralci med seboj pomerili v pospešenem tempu, je bila v ospredju mladost. Prepričljivo je slavil Abdusattorov, ki je štirikrat zmagal in trikrat remiziral. Pol točke je za njim zaostal Keymer, medtem ko je Carlsen s polovičnim izkupičkom končal (šele) na petem mestu. Pravo katastrofo je doživel Ding Liren, ki nadaljuje s slabimi predstavami, potem ko se je na začetku leta po dolgi odsotnosti vrnil v turnirske arene. V predtekmovanju je zmogel zgolj en remi iz sedmih partij, v četrtfinalu pa je nato brez pravega odpora izgubil minidvoboj dveh partij proti Abdusattorovu.

V dvobojih na izpadanje imajo tekmovalci več časa za razmišljanje, saj igrajo v standardnem tempu. V pravi poslastici je Carlsen premagal Firouzjo, a šele po podaljšani igri v pospešenem tempu, potem ko je izgubil prvo partijo standardnega dela, nato pa mu je s tremi zaporednimi zmagami uspel izjemen povratek.

Da je po slabšem predtekmovalnem delu vendarle ujel dobro formo je nato Carlsen potrdil tudi v polfinalu, v katerem je bil zanesljivo boljši še od Abdusattorova. Carlsna v velikem finalu proti Fabianu Caruani, ki je bil v polfinalu boljši od Aronjana, čaka boj za največji kos nagradne pogače v višini 60 tisoč dolarjev in zanj prvo prestižno lovoriko v tej različici igre.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije