NOGOMET

V Evropi ostala večna rivala, Mura čaka ranjene Domžale

V 3. krog kvalifikacij za evropsko ligo napredovala Maribor in Olimpija. Nedelja in ponedeljek rezervirana za domačo ligo, danes tudi 2. SNL.
Fotografija: Mariborska barka kljub nekaterim čerem pluje mirno in po začrtanih koordinatah. FOTO: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Mariborska barka kljub nekaterim čerem pluje mirno in po začrtanih koordinatah. FOTO: Mavric Pivk

LJUBLJANA – Začnimo z zmagovalci, oni po vsaki vojni pišejo zgodovino. Mariborski nogometaši imajo pestro in bogato zgodovino, po novem pa v njem tudi kljukico pri obračunu z gruzinskim klubom. Čihura je bil trši oreh, kot so pričakovali številni poklicani in nepoklicani strokovnjaki. Darko Milanič in proizvodnja na travi pa sta vedela, kaj hočeta – v 90 minutah zabiti gol več. Zgodilo se je, obleganje je dalo sadove. Začel je Luka Zahović (70.), končal Marcos Tavares (90.) za zmago in napredovanje z 2:0 (0:0), velik aplavz gre na račun Amirja Derviševića in Jasmina Mešanovića. Podaje prvega imajo oči in Gruzincem se še danes vrti od preigravanja in nesebičnosti. "Čestitke vsem za oddelano tekmo, za nadzor igre. Povečali smo niz brez dobljenega zadetka, Luka je odprl pot do zmage po izjemni akciji, Marcos potrdil napredovanje z novim strelskim mejnikom v kvalifikacijah. Ko so tekmeci telesno zelo padli, smo dodali nove rešitve. Imeli so težave, na desni strani so bili utrujeni in Mešanović je prinesel svež veter, ko pride v igro na tem položaju, kar smo večkrat naredili spomladi. Veliko zadev mu je uspelo, za konec tudi podaja po odličnem prodoru Tavaresu. Super," je svoje sile pohvalil general Milanič, ki z guštom pogleduje proti 3. krogu kvalifikacij za evropsko ligo. V Ljudski vrt prihaja škotski Glasgow. Tekmec po meri. Tisti Glasgow, ki so ga Štajerci izločili v 4. krogu kvalifikacij za evropsko ligo leta 2011.

"Doslej smo bili uspešni v dvobojih s škotskimi predstavniki, upamo, da se bo ta trend nadaljeval. A se bo treba dobro pripraviti. Najprej pa Aluminij. Do nedelje bo v ospredju prvenstvena tekma, potem sledijo temeljite priprave za Rangers," je Milanič opozoril svoje enote, da se do Glasgowa (prva tekma bo na sporedu v gosteh v četrtek, 9. t. m.) pride skozi Kidričevo. Ne pozabimo: v 3. krogu bodo vijiolice gostovale pri vodilni ekipi prvenstva. Mariborčani so se pred nadaljevanjem sezone še okrepili. Ker je Martin Milec poškodovan, so v zasedbo pripeljali Denisa Klinarja, ki je nazadnje igral na Madžarskem, prej v Olimpiji.

Jokićev projektil

Da je nogomet lahko krivičen, boleč in krut, so na svoji koži in travi okusili Domžalčani. Rumena družina, kot sami sebe radi imenujejo, igra v tem hipu verjetno najbolj gledljiv nogomet v državi. Zavoljo tega so bili na pragu napredovanja v 3. krog evropskih kvalifikacij. Lovro Bizjak (50.) je z zadetkom proti ruski Ufi odprl vrata, potem še izjemno zaposlil Agima Ibraimija, ki pa ni zadel. Kdor ga ne da, ga dobi. Rusi, bolje rečeno kapetan naše reprezentance Bojan Jokić (87.), je pomeril in sprožil. Dejan Milić je bil brez moči, neodločen izid 1:1 (0:0) pa dovolj za napredovanje Rusov. "Fantje so odigrali vrhunsko tekmo, za kar si zaslužijo vse pohvale in čestitke. Na tej ravni uspe le redkim proti takšnemu nasprotniku prikazati tako dominantno predstavo," je bil trener Domžal Simon Rožman upravičeno ponosen na izbrance. Žal pa v nogometu štejejo zadetki. Da so Domžalčani s svojo igro kupili gledalce, je potrdil obisk – 2500 se jih je zbralo. Jutri se bodo odpeljali na zahtevno gostovanje v Mursko Soboto, kjer bo Mura po dveh remijih lovila prvo zmago. Poleg Domžal so se od Evrope z drugim porazom(0:4) poslovili tudi igralci Rudarja, ki si bodo poskušali evropske rane zaceliti na prvenstveni tekmi proti Krškemu.

Prepir med Agimom Ibraimijem in Bojanom Jokićem FOTO: Jure Eržen
Prepir med Agimom Ibraimijem in Bojanom Jokićem FOTO: Jure Eržen

Linta proti Kosiću

Olimpija se na Severnem Irskem ni utrudila, remi (1:1) je dovolj za zanesljivo napredovanje po visoki zmagi v Stožicah s 5:1. Zmaji bodo kvalifikacije za evropsko ligo nadaljevali v četrtek, ko v goste prihaja finski državni prvak HJK iz Helsinkov. "S prve tekme v Stožicah, kjer smo naredili veliko in dobro delo, smo imeli dovolj dober rezultat. Zato nam je bilo malce lažje na gostovanju. Ker je bila prednost tako velika, smo z malce manj žara začeli povratno tekmo. A smo igrali dobro in prešli v vodstvo. Škoda le, ker smo tako poceni prejeli zadetek. A bistveno je, da smo obračun končali brez rdečih kartonov in poškodb," je pod gostovanjem na Severnem Irskem črto potegnil kapetan Branko Ilić. V ekipo se je vrnil odpisani Rok Kronaveter. Zmaje jutri čaka zahtevno delo doma s Celjem, ki po dveh tekmah še nima zmage, na klopi pa imajo Dušana Kosića, bivšega asa zmajev in nekdanjega trenerja Ljubljančanov. Statistika je na strani zmajev – zadnjič so jih Celjani v Ljubljani ugnali maja 2015. Ljubljančane naj bi tudi jutri še enkrat vodil začasni trener Aleksandar Linta.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije