NOGOMET

Srečko Katanec znova s čarobno palico

Uzbekistan s slovenskim selektorjem uspešen na azijskem prvenstvu. Brez glavnega zvezdnika Šomurodova ga v četrtfinalu čaka Katar.
Fotografija: Uzbekistanski selektor Srečko Katanec je bil v tekmi osmine finala energičen. FOTO: Thaier Al Sudani/Reuters
Odpri galerijo
Uzbekistanski selektor Srečko Katanec je bil v tekmi osmine finala energičen. FOTO: Thaier Al Sudani/Reuters

Azija? Že politično, gospodarsko in nasploh »življenjsko« je težko nekaterim državam s te zemeljske celine. Irak, Sirija, Libanon, Palestina ... Da, prav smo zapisali, Palestina je nogometno, od leta 1998, samostojna država in članica Mednarodne nogometne zveze. Pa v svojem življenjskem boju in pokončni trmi te omenjene dežele v športnem pomenu vseeno sodelujejo na azijskem nogometnem prvenstvu v Katarju.

Nogomet je globalni šport in čeprav na turnirju na Arabskem polotoku igrajo tudi azijske (splošne) velesile Japonska, Kitajska, Južna Koreja, Indija ter na nafti in zemeljskem plinu poslovno obogateni Katar, Združeni arabski emirati, Savska Arabija in Iran, tu pa je tudi kar nekako izven konteksta »anglosaksonska« Avstralija, so prava zgodba od vojaškega pustošenja človeškega dostojanstva osiromašene države, a z velikim srcem. Azijsko prvenstvo ponuja res pravo eksotiko, namreč na tem tekmovanju se trudijo tudi nekdanje socialistične republike Sovjetske zveze: Tadžikistan, Kirgizistan in Uzbekistan.

In nogometno reprezentanco slednje kot selektor vodi nekdanji prvi mož stroke v slovenski izbrani vrsti Srečko Katanec. Na katarskem tekmovanju je do zdaj brez praske prešel vse ovire; Uzbekistan je v skupinskem delu igral neodločeno s Sirijo (0:0) in favorizirano Avstralijo (1:1), Indija je padla s 3:0, v osmini finala pa so Katančevi odpravili Tajsko z 2:1.

Veselje po zmagi nad Tajsko je bilo očitno. FOTO: Molly Darlington/Reuters
Veselje po zmagi nad Tajsko je bilo očitno. FOTO: Molly Darlington/Reuters

V četrtfinalu Uzbeke v soboto v Al Horju na znamenitem štadionu Al Bajt, znanem seveda z zadnjega svetovnega prvenstva in tudi po svojem videzu beduinskega šotora, čakajo gostitelji in branilci naslova Katarci. Zanimivo je, da izbrana vrsta Uzbekistana na azijskem prvenstvu igra brez daleč najboljšega igralca in kapetana Jeldorja Šomurodova, zdaj s strani Rome posojenega člana italijanskega Cagliarija. Turnirju se je moral odpovedati, ker si je decembra na treningu zlomil prst na desni nogi.

Garanje se je izplačalo

Selektor belih volkov, kakor se glasi nadimek nogometašev uzbekistanske ekipe, Srečko Katanec je po zmagi nad Tajsko opozoril, da njegova zelo oslabljena vrsta, poleg Šomurodova manjkajo namreč še štirje prvokategorniki, lahko v četrtfinalu preseneti Katar.

»V prvem polčasu bi morali doseči še vsaj dva gola, a sem navdušen z izidom glede na to, da manjka kar nekaj članov najboljše postave. Predstavljajte si, kakšno delo moram zaradi tega dejstva opravljati. Ob tem je kopica igralcev tudi bolna, staknili so virozo, a proti Tajski smo igrali dobro, moji varovanci so opravili svoje naloge. V četrtfinalu lahko presenetimo Katar, zakaj ne?« je menil Katanec, kateremu je zmago z odločilnim zadetkom prinesel Abosbek Fajzulajev, 20-letni že visoko cenjeni krilni igralec kluba CSKA iz Moskve.

Zanimivo je, da izbrana vrsta Tajske, s 113. mestom najnižje uvrščena ekipa na jakostni lestvici Mednarodne nogometne zveze, ki se je prebila v končnico, v skupinskem delu azijskega prvenstva ni prejela zadetka, prvi, ki so jim ga zabili, so bili torej Uzbeki. Uzbekistan je na 69. mestu lestvice Fife, na azijskem prvenstvu igra osmič, najboljša uvrstitev pa je njegovo četrto mesto leta 2011. Je pa Katančeva četa lani na pokalu Osrednje Azije bila podprvak, potem ko je v finalu v domačem Taškentu z 0:1 izgubila z Iranom.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije