KOŠARKA

Španci niso pozabili ponižanja iz Istanbula

Španija ima slovenski podobno usodo: v kvalifikacijah za SP 2019 nastopa oslabljena. Selektor Sergio Scariolo se zaveda, da prihajajo na zahtevno gostovanje.
Fotografija: Morebitna odsotnost Gašperja Vidmarja se bo še kako poznala! Foto: Reuters
Odpri galerijo
Morebitna odsotnost Gašperja Vidmarja se bo še kako poznala! Foto: Reuters

LJUBLJANA – S Hrvaško so slovenski košarkarji odigrali 31 tekem, kar je absolutni rekord pri medsebojnih tekmah. Sosedom za petami pa so trikratni evropski prvaki Španci, s katerimi se bodo Gašper Vidmar (če bo sploh igral?!) in ekipa pomerili nocoj ob 20. uri, ko se bo začela tekma 5. kroga kvalifikacij za svetovno prvenstvo.

Slovenija se je veselila petkrat, kar dvakrat na zadnjih treh tekmah. Še posebno impresivno je bilo septembra lani, 92:72 je bilo v polfinalu evropskega prvenstva. Španci so lahko le nemo spremljali, v njihov koš je padalo iz vseh koncev, tudi 14 trojk. »To je bila izjemna tekma. Naša prednost je rasla in rasla,« se obračuna v Istanbulu pred 5000 gledalci spominja tedanji kapetan Goran Dragić, ki je prepričan, da bo tudi oslabljena Slovenija kos nalogi in da bo že nocoj porazila Špance v boju za dragocene kvalifikacijske točke.

Septembra bodo boljši

Fiba je uvedla kvalifikacije za svetovno prvenstvo v času sezone oziroma tik po njej, zato so se karte premešale, ekipe so zdesetkane. Španci so upali na Sergia Rodrigueza, ki naj bi tako kot Pau Gasol pomagal v nadaljevanju kvalifikacij. V resnici je Špancem uspelo prepričati le enega NBA-jevca, 22-letnega Juacha Hernangomeza, ki se letos v Denverju ob 25 tekmah in 11 minutah na tekmo ni naigral.

V ekipi so še trije iz evrolige, Alberto Diaz (Unicaja), Alberto Abalde (Valencia) in Santiago Yusta (Real), poleg njih pa še Pablo Aguilar (Gran Canaria), Victor Arteaga (Estudiantes), Javier Beiran (Canarias), Dario Brizuela (Esutidantes), Quino Colom (Unics Kazan), Jaime Fernandez (Andorra), Oriol Pauli (Gran Canaria), Xavi Rabaseda (Gran Canaria), Sebas Saiz (Burgos), Rodrigo San Miguel (Canarias), Fran Vazquez (Canarias) in Edgar Vicedo (Estudiantes). Z največ uspehi v tej ekipi se lahko pohvali 29-letni Pablo Aguilar, ki je bil leta 2013 bronast na eurobasketu v Sloveniji, pred tremi leti pa s Španci celo evropski prvak.

Več kot 8000 gledalcev

»Vedno sem bil ponosen in sem užival, ko sem igral za reprezentanco. Zdaj so drugačni časi, kot smo jih vajeni. Vsi poskušamo pomagati, da pridemo do skupnega cilja!« je pred potjo v Slovenijo razmišljal 35-letni kapetan Fran Vazquez. Verjetno smo le Slovenci naivno verjeli, da bomo v zadnjem delu kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2019 nastopili z najboljšo zasedbo. Ni se izšlo. Zdi pa se, da so precej manj apokaliptično to dejstvo sprejeli Španci. »Nisem razočaran, verjamem v te igralce, ki so v prvih dveh delih kvalifikacij pokazali pripadnost reprezentanci, talent in kakovost,« je dokaj mirno povedal Italijan Sergio Scariolo, selektor španske reprezentance.

»Do zdaj nam gre dobro. A se zavedamo, da nas ravno danes čaka najtežja ovira na naši poti do Kitajske. Gostujemo v Sloveniji pri evropskem prvaku Sloveniji, ki bo igral v njemu prijetnem ambientu,« je še dodal Scariolo. Po najbolj optimističnih napovedih bo v Stožicah skoraj 8000 glasnih navijačev!

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije