ALPSKO SMUČANJE

Smučarji jezni na veljake, zapleta se glede maž in uporabe fluora

Ob koncu tedna uvod v sezono na snegu, za Sölden jubilejna 30. tekma.
Fotografija: Mikaela Shiffrin je najuspešnejša tekmovalka v zgodovini alpskega smučanja. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Mikaela Shiffrin je najuspešnejša tekmovalka v zgodovini alpskega smučanja. FOTO: Tomi Lombar

Zadnji dnevi oktobra prinašajo snidenje alpskih smučarjev s premierno tekmo sezone. In tudi manj vzneseni spremljevalci junakov belih strmin že dobro vedo, da je prizorišče prve tekme tirolski ledenik Rettenbach nad Söldnom.

Tako je že 30 let, prvič so se akterji sezone alpskega smučanja zbrali na tem prizorišču leta 1993. Marsikaj se je dogajalo ob uvodu v zimo, zadnje leta bolj kot ne pripadajo tudi ugibanju o prihodnosti takšnih tekem zavoljo klimatskih sprememb. Cilji slovenske vrste pa ostajajo visoki.

Junak novejše dobe slovenskega alpskega smučanja in tudi premiernih predstav v Söldnu je Žan Kranjec. Že dolgo sodi med vodilne veleslalomske mojstre, pred enim letom je bil na tem uvodnem prizorišču drugi, boljši je bil le najboljši alpski smučar sezone, Švicar Marco Odermatt. Na premieri se bodo ob koncu tega tedna iz našega tabora predstavili še Štefan Hadalin, Rok Ažnoh, Ana Bucik, Andreja Slokar in Neja Dvornik.

Žal v tej druščini ne bo Mete Hrovat, pred dvema letoma našega udarnega aduta v ženski veleslalomski konkurenci. Nato se je pred sezono 2022/23 poslovila od vrhunskega športa, pa se mu spet vrnila, toda zaradi ponavljajočih se težav z bolečinami v hrbtu, morda tudi zaradi smučarske nesreče v gorah, zdaj še ni nared za tekmovanja.

S FIS na različnih valovnih dolžinah

Kaj se bo do takrat vse zgodilo na tekmovališčih in tudi ob njih, je zdaj še nemogoče napovedati. Na dlani je le, da smučarji niso prav povsod na enaki valovni dolžini z veljaki iz mednarodne zveze FIS. Pred dnevi se je tako javno oglasila kraljica ženskega alpskega smučanja Mikaela Shiffrin in spregovorila o pretirano zgodnjem začetku sezone ob nenavadnih podnebnih spremembah, podobno je razmišljala tudi odlična švicarska smučarka Lara Gut-Behrami.

Nikakršna skrivnost ni, da so tokratno tekmo zarisali na koledar z jasnim marketinškim pristopom približevanja smučarske sezone navadnemu smrtniku in tako razmišljanju o nakupu opreme ali vozovnic za posamezna smučišča.

Zapleta pa se tudi glede maž in uporabe fluora. Pri FIS so ga prepovedali zaradi boja za ohranjanje narave, predvsem serviserji so se zdaj znašli pred novim izzivom, tekmovalci pa pripravljajo posebno skupno izjavo o nesmiselnosti takšne poteze. »Toda kdo smučarje pri tem sploh upošteva,« je pred dnevi dejala Darja Črnko, mati in vodja ekipe Ilke Štuhec, naše vodilne smučarke v hitrih disciplinah. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije