SP V NOGOMETU

Rusi so dobili krila

Kapetan reprezentance Bojan Jokić navdušen, ker gre Rusom na SP kot po maslu, saj so zdaj njihovi apetiti precej večji kot pred začetkom prvenstva.
Fotografija: Bojan Jokić bo še lep čas igral v Rusiji, kjer navdušuje s svojo borbenostjo in profesionalizmom. FOTO: REUTERS
Odpri galerijo
Bojan Jokić bo še lep čas igral v Rusiji, kjer navdušuje s svojo borbenostjo in profesionalizmom. FOTO: REUTERS

Rusko srce poje in vriska. Predsednik države Vladimir Putin je ponosen. Ruska nogometna reprezentanca je po dveh tekmah 21. svetovnega prvenstva neporažena. Še več, Rusi imajo maksimalno število točk, padla sta Egipt in Savdska Arabija. Trenerja selektorja Stanislava Čerčesova in ekipo kujejo v zvezde! "Slišal sem se s svojimi v Ufi, kjer igram. Vsi so navdušeni in ponosni na to reprezentanco. Ne manjka optimizma. Pravijo, da lahko pridejo kar v finale. No, ja, tega ne vem, ker je tu še precej močnejših reprezentanc, a bomo kmalu videli, saj se prvenstvo nadaljuje," o Rusiji in njenih možnostih razmišlja 32-letni Bojan Jokić, kapetan slovenske izbrane vrste, ki od lani igra v ruski ligi za ekipo Ufe.
Nogometna evforija je v Rusiji zdaj na vsakem koraku. FOTO: REUTERS
Nogometna evforija je v Rusiji zdaj na vsakem koraku. FOTO: REUTERS

Slabi spomini

Bojan se spomni, da Rusi pred prvenstvom niso bili taki optimisti, temveč jih je celo malce skrbelo. "Vsi so se neradi spominjali Pokala konfederacij, ko je lani Rusija dobila eno tekmo, dve pa izgubila. Predvsem so imeli težave v obrambi. Ne vem, ali so sploh pričakovali, da se bodo uvrstili v turnirski del tekmovanja," nadaljuje sogovornik.

Kdor išče dlako v jajcu, bi rekel: pa saj so Rusi ugnali zgolj Egipt in Savdsko Arabijo. "Ne bi se strinjal. Danes ni slabih reprezentanc, Rusi so premagali kakovostni vrsti," odločno poudari Bojan, ki opaža, da nacija stoji za reprezentanco, ki danes zaseda 70. mesto na Fifini lestvici, najvišje je bila leta 1996, ko so bili celo tretji! Z letošnjim prebojem v osmino finala bo sploh prvič, da so kot Rusija prišli tako daleč! Med letoma 1994 in 2018 so četrtič na SP, leta 2010 jih je ustavila prav Slovenija.

Milijarde za ugled

Rusi se tako kot leta 2014, ko so gostili zimske (para)olimpijske igre, želijo pokazati v dobri luči. Kot velesila. Kot nekdo, ki zmore, zna in ima denar, da lahko pripravili spektakel planetarnih dimenzij. Enajst ruskih mest in 12 stadionov gosti tekme. Država je za gradnjo in modernizacijo namenila kar devet milijard evrov! "Na vsakem koraku se je gradilo in pripravljalo na prvenstvo. Hoteli so, da je vse nared. Uspelo jim je v celoti, saj so bili stadioni zgrajeni pravočasno. Tudi organizacija je na zelo visoki ravni," dodaja Bojan Jokić.

V Volgogradu so se pojavile majice, na katerih se ruskim nogometašem za zmago zahvaljuje tudi Stalin. FOTO: AP
V Volgogradu so se pojavile majice, na katerih se ruskim nogometašem za zmago zahvaljuje tudi Stalin. FOTO: AP

Naš legionar utripa prvenstva v Rusiji ne bo čutil, saj v nedeljo odhaja na priprave. Ekipa Ufe bo trenirala v Avstriji, kjer bo pričakala tudi evropsko tekmo. Ufa je bila v ruski ligi izvrstna šesta, zato svojo evropsko pot začenja v 2. krogu kvalifikacij za ligo Evropa. Konec julija jih čaka obračun z boljšo ekipo v tekmi prvega kroga kvalifikacij med Širokim Brijegom in Domžalami!
"V Rusiji mi je lepo, razmere za delo so izvrstne, prav tako za življenje. Še sam nisem vedel, kam v resnici odhajam. Pa sem hitro spoznal, da so Rusi krasen narod. Zelo so delavni, imajo svoj sistem, ki je morda malce bolj strog in discipliniran. Kjer koli si, se kot nogometaš prilagodiš. Meni je to uspelo. Spoznal sem, da Rusi sploh niso tako hladni. Ko jih spoznaš, ti zaupajo. Z njimi imamo tudi precej skupnega," navdušeno pove Bojan, ki se po širni državi prevaža z letali.

Klub ima podpisano sponzorsko pogodbo z Aeroflotom, ki ekipo izpod Urala prevaža po ruskih prostranstvih. V novi sezoni bodo leteli v Grozni, Kaspijsk, Tulo, štirikrat v Moskvo, Krasnodar, Samaro, Orenburg, Rostov na Donu, Kazan, Jekaterinburg, Krasnojarsk in Sankt Petersburg. Pa srečno, kapetan!

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije