ŠAH

Prvak je razblinil dvome

Magnus Carlsen do prve letošnje zmage v elitni spletni seriji v šahu.
Fotografija: Magnusu Carlsenu je po prvi letošnji zmagi vidno odleglo. FOTO: Babu/Reuters
Odpri galerijo
Magnusu Carlsenu je po prvi letošnji zmagi vidno odleglo. FOTO: Babu/Reuters

V finalu petega turnirja druge sezone elitne spletne serije v šahu sta se pomerila stara znanca, svetovni prvak Magnus Carlsen in Američan Hikaru Nakamura. Če sta bila lani razred zase pri spletnih nastopih, sta se tokrat potegovala šele za prvo letošnjo lovoriko. Zato sta bila še toliko bolj motivirana. To še zlasti velja za norveškega šampiona, ki že dolgo ni proslavil turnirske lovorike. Zadnje se je veselil oktobra lani še pred 30. rojstnim dnevom, ko je osvojil domači turnir Norway Chess. Po tokratni zmagi mu je vidno odleglo.


Kot večina njunih spletnih obračunov je bil tudi zadnji finale precej izenačen, a je Carlsen pokazal nekaj več znanja in iznajdljivosti ter ga na koncu obrnil sebi v prid. Prvi mini dvoboj je dobil prepričljivo s 3:1, začetek drugega pa je minil v znamenju ameriškega specialista za hitre discipline in igranje prek spleta. Prvo partijo je Nakamura večino časa dobro nadziral, ko se mu je zgodil spodrsljaj, pa ga prvak predvsem zaradi pomanjkanja časa za razmišljanje ni izkoristil. Po začetnem vodstvu je tudi v naslednji partiji s črnimi figurami Nakamuri kazalo zelo dobro, a se je v jasno boljši poziciji (taktično) odločil za ponavljanje potez in remi. Ta odločitev se mu je maščevala, saj je nato z belimi figurami doživel poraz, potem ko je Carlsen njegovo preveč ambiciozno igro kaznoval s pozicijsko žrtvijo kvalitete in učinkovitim napadom na kralja. Skandinavcu je nato v zadnji partiji zadostoval remi, ki ga je z belimi figurami brez težav dosegel.

Prevzel vodstvo v seštevku serije

V dvoboju za tretje mesto med Armencem Levonom Aronjanom in Azerbajdžancem Šakrijarjem Mamedžarovom je bilo od sedmih odigranih partij odločenih kar šest. Vse so se razpletle z zmago črnih figur, po neodločenem prvem mini dvoboju pa je v drugem prevladal Mamedžarov. Nekdanji tretji igralec s svetovne ratinške lestvice je s tem dosegel svoj najboljši rezultat na spletnih turnirjih. Prikazal je zelo dobro igro v zanj značilnem agresivnem, taktičnem slogu. V polfinalu z Nakamuro je klonil šele po t. i. zlati partiji.

Diagram (5. 5.) FOTO: ŠZS
Diagram (5. 5.) FOTO: ŠZS

S prvo letošnjo zmago je Carlsen prevzel tudi vodstvo v seštevku serije in si dokončno zagotovil nastop na zaključnem tekmovanju septembra v San Franciscu. Pokrovitelj tokratnega turnirja je bila založniška hiša New in Chess, ki jo je svetovni prvak ravno pred kratkim priključil svojemu poslovnemu imperiju. Matej Šebenik

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije