DIRKA PO ITALIJI

Odrgnine mu ne bi smele povzročati težav

Primož Roglič bi lahko jutri na kronometru utrdil status favorita. Uvodni teden na Giru je zelo dobro prestal tudi Jan Polanc.
Fotografija: Strokovnjaki in stavni mojstri uvrščajo Primoža Rogliča na sam vrh. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Strokovnjaki in stavni mojstri uvrščajo Primoža Rogliča na sam vrh. FOTO: Leon Vidic

RICCIONE – Po drugem koncu tedna na Giru bo razmerje moči precej bolj jasno. Današnja etapa s ciljem v Pesaru ne bi smela biti pretirano zahtevna, toliko pomembnejši bo jutrišnji kronometer do San Marina. Tam bi Primož Roglič lahko utrdil status prvega favorita, priložnost bo tudi za drugo slovensko etapno slavje na letošnji dirki po Italiji.

Roglič je svoje navijače spravil v skrbi s padcem v četrtek, nesrečo pa je po etapi opisal z nasmehom. »Kolesarji pred menoj so padli in nisem mogel nič, padel sem na svojo veliko rit,« je v šali razlagal novinarjem, že med etapo se je šalil s športnim direktorjem v avtu, nato pa v bolj resnem tonu nadaljeval: »Nič hudega ne bo z mano, imam le nekaj odrgnin, ki mi ne bi smele povzročati težav. Pobeg je bil premočan, zato ga nismo lovili na vso moč, nekaj dni brez rožnate majice pa nam bo prišlo zelo prav.« Čeprav je prvič v vlogi prvega favorita na tritedenski dirki, Roglič vsaj navzven deluje mirno in sproščeno. Potrditev dobre forme je dobil na uvodnem kronometru v Bologni, ki pa zaradi kratke trase in zahtevnega ciljnega vzpona ni bil povsem realen kazalnik moči in pripravljenosti v pelotonu. Glede na miren tempo in sproščene pogovore v zadnjih dneh je videti, da so favoriti sklenili pakt o nenapadanju in hranijo moči za nedeljski spektakel.

Štiristo devetdeset metrov višinske razlike

San Marino je najstarejša še živeča republika na svetu, ki obstaja od začetka četrtega stoletja. Vmes so jo večkrat zavojevali, a si je vsakič priborila nazaj svojo suverenost, tokrat pa bodo njeno obzidje naskakovali najboljši kolesarji rožnate pentlje. Jutri jih čaka 34,8 kilometra dolg posamični kronometer, v katerem se cesta predvsem v drugem delu zahtevno vzpenja. Po startu v Riccioneju cesta najprej 22 kilometrov vijuga ob obali in se komaj opazno vzpenja, v Faetanu pa se bo kronometer začel zares z vzponom. Strmina večkrat preseže 10 odstotkov, v prvih sedmih kilometrih je povprečni naklon 6,5 odstotka, nato pa se cesta nekoliko zravna. Do cilja pred mestnim obzidjem San Marina kolesarje čakata še dva kilometra ne preveč strmega vzpona, skupno bodo v zadnjih 12 kilometrih premagali 490 metrov višinske razlike. Na razgibanih kronometrih je Roglič vedno med favoriti, glede na šampionsko formo, ki jo kaže v zadnjem mesecu, pa ga strokovnjaki in stavni mojstri uvrščajo na sam vrh. Če bo vse potekalo po načrtih nizozemske ekipe s slovenskim kapetanom, bo Roglič proti Simonu Yatesu, Vincenzu Nibaliju, Miguelu Angelu Lopezu in drugim pridobil vsaj še dodatne pol minute naskoka, s katerimi bi si zagotovil nekoliko bolj mirno nadaljevanje v gorskih etapah.

Pozabiti ne smemo niti na Jana Polanca, ki je prvi teden Gira preživel z odliko in je še vedno povsem v igri za prvo deseterico v skupnem seštevku, po kronometru v San Marinu pa bo več jasno glede pripravljenosti zmagovalca dveh etap na rožnati pentlji. Vsekakor se obeta napet kolesarski vikend, v nedeljo pa ena od etap, na kateri se bo odločal letošnji boj za rožnato majico.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije