FUTSAL

Odločil finale in se upokojil

Dobovec Pivovarna Kozel novi državni prvak v futsalu. V finalu so kozli s 3:2 v zmagah odpravili Litijo.
Fotografija: Dobovec futsal. FOTO: Drago Perko
Odpri galerijo
Dobovec futsal. FOTO: Drago Perko

LITIJA – S finalom državnega prvenstva v futsalu, z zadnjo tekmo v 23. sezoni 1. SFL, se je postavila pika na izjemne mesece, ki jih je ta šport doživljal v Sloveniji. Začelo se je s pripravo in izvedbo evropskega prvenstva, ki ga je NZS s partnerji zgledno priredil v Ljubljani, finale DP pa je ponudil pet izjemno težkih in kakovostnih tekem.

Na koncu so se drugič v svoji zgodovini lovorike veselili igralci Dobovca Pivovarne Kozel, ki so s 3:2 v zmagah, na zadnji tekmi je bilo 2:0, porazili Litijo, ki ostaja pri desetih naslovih. "Čestitam Dobovcu. Zasluženo so prvaki. Dosegli so dva gola, mi nobenega. Če ga ne daš, ne moreš zmagati. To je kakovost, saj jo imamo tudi mi, a je nismo pokazali pravočasno. Damir Puškar nam je spet povzročil obilo preglavic, najboljši vratar je," je po porazu razmišljal Damir Pertič, trener novinec na klopi Litije, sicer pa nečak Luča Pertiča, nekdanjega stratega ljubljanske Olimpije.

Kozli, kot popularno kličejo novo ekipo državnih prvakov, so bili na zadnjem dejanju peteroigre bolj zbrani. V športu, ki je izjemno dinamičen, odločitve se sprejema v hipu, so Litijani naredili dve napaki. Kljub bogatim izkušnjam. Vse skupaj je spretno izkoristil 33-letni Aleš Marot, ki je dosegel oba gola za končnih 2:0.

Še drugič hrvaški trener

Če je bil kdo junak finala, je bil to Rok Mordej, motor novih državnih prvakov. S svojo voljo, željo in energijo je prisilil soigralce, da so iz sebe iztisnili maksimum. Bili so tudi dobro vodeni, Kujtim Morina je mojster svojega poklica, je že drugi hrvaški trener, ki je postal državni prvak Slovenije. Pred letom dni je to uspelo Robertu Grdoviću na klopi Maribora, ki je nato zapustil Štajersko.

Morina ne skriva, da bi rad s še močnejšo ekipo kozlov naskakoval odmevno uvrstitev v Uefini ligi prvakov v futsalu. Tam zagotovo ne bo prej omenjenega Marota. "Že lani sem razmišljal, da bi končal kariero. Pa so naju z Matjažem Vojskom prepričali, da sva vztrajala. Imeli smo dobro ekipo, želela sva do pokala Terme Olimia. To nam je uspelo, za nameček pa se poslavljam z dvojno krono!" je bil vesel Marot, ki je na 3. tekmi finala zabil izjemno pomembno 10-metrovko. Po poškodbi Kristjana Čujca je trener Morina v Marotu našel Čujčevo menjavo. "Usedla sva se in se pogovorila. Povedal mi je, da od mene poleg igre v napadu pričakuje še pravo obrambo. Trudil sem se," je razkril Marot, ki prihaja iz vaši Šentrupert pri Šentjurju, futsal pa je začel igrati v občinskih ligah.

Pred odločilno petkovo tekmo je med 6. zjutraj in 16. uro delal, s tovornjakom je razvažal tovor po Sloveniji. Ko je prišel domov, se je hitro najedel, nakar je že bil v kombiju za Litijo. Drugo je zgodovina. "Sezone je konec. To je bil najboljši finale v zgodovini 1. SFL. Vseh pet tekem je bilo na televiziji, kar je super za slovenski futsal! Lahko bi bilo tudi 3:0 za ene ali druge. Ker smo bili tako izenačeni, je prav, da je odločala 5. tekma. Odločale so napake, mi smo jih izkoristili. Vsa čast Marotu, nikoli ni povesil nosu. Čakal je svojo priložnost,“ se je veselil Mordej.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije