Ni imela svojega jutra, a je vseeno zmagala

Anamarija Lampič slovenska junakinja uvoda v Tour de Ski. Vesela, da ima po eno zmago v klasični in drsalni tehniki.
Fotografija: Anamarija Lampič je na prvem sprintu prestižne novoletne turneje ugnala konkurenco. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Anamarija Lampič je na prvem sprintu prestižne novoletne turneje ugnala konkurenco. FOTO: Roman Šipić

Zadnji teden v letu 2019 bo ostal naši vodilni smučarski tekačici Anamariji Lampič v prav posebnem spominu. Že pred dnevi je v Planici s svojim prvim finalnim nastopom v sezoni napovedala lepo zimo, včeraj je v uvodnem sprintu prestižne novoletne tekaške turneje ugnala vso konkurenco! Lampičeva je tako dosegla svojo drugo zmago v svetovnem pokalu, prvič je bila najboljša na predolimpijski tekmi pozimi 2016/17 v Pjongčangu.

Seveda ni prvega mesta, ki bi mu lahko pripisovali preprosto pot, a vendarle ta včerajšnji podvig odmeva drugače od tistega pred nekaj manj kot tremi leti. Pri včerajšnjem gre za uvod v enega najuglednejših tekmovanj v sezoni, še zlasti v zimi, ko ni velikega tekmovanja – torej niti olimpijskih iger niti svetovnega prvenstva –, zato mu mnogi v tekaški karavani pripisujejo prav poseben pomen. Obenem je takrat tekma v oddaljeni Aziji minila brez pretiranega odmeva na stari celini, med spremljevalci teka še zdaleč ne tako opazno kot zdaj na letošnji švicarski premieri Toura, niti konkurenca ni bila tako pisana kot na prvi tekmi prestižne turneje. Je pa Anamarija takrat nedvomno kronala svojo nadarjenost, tekmice je še niso tako dobro poznale kot zdaj. In ne nazadnje gre še posebej podčrtati spoznanje o včerajšnjem podvigu v prosti tehniki oziroma z drsalnim korakom, ki ji je v preteklosti povzročal precej več težav kot klasični.

»Zdaj je res lepo, da imam eno zmago v klasiki in eno z drsalnim korakom,« je bila, razumljivo, nadvse zadovoljna ob razpletu prvega sprinta na turneji, pravzaprav tudi s celim uvodnim koncem tedna, saj je dan prej zelo konkurenčno nastopila na zahtevni tekmi s skupinskim startom na 10 km in zasedla 14. mesto. »Pa res ni bilo lahko. Tudi zaradi zoprnih bolečin v hrbtu, s katerimi sem se ubadala že na prejšnji postaji v domači Planici. Nato se je ob pomoči fizioterapevtke Petre Svete in tudi serviserke Valentine Vuerich, ki dobro obvlada fizioterapijo in masažo, stanje umirilo. Toda ob neustrezni postelji me je v Švici spet začelo motiti, nakar sta mi obe spet pomagali,« ju je pohvalila, ob tem pa izrekla kopico lepih besed za slovenski servis: »Res sem imela v slehernem od teh nastopov na poti do zmage odlične smuči.«

Iz teka v tek ji je šlo bolje

A seveda ji niti te ne bi pomagale, če ne bi bila očitno za to sezono vrhunsko pripravljena. In, zanimivo, včeraj v hladnem jutru na nadmorski višini 1500 m ni imela tistih sanjskih občutkov za tekmo. »Res ne, zlagala bi se, če bi vam dejala – to je bilo tisto moje jutro! Drži pa, da mi je šlo nato iz nastopa v nastop bolje, po opravljenih nalogah v četrtfinalu in polfinalu je bil očitno ta finale iz mojega zornega kota na najvišji ravni. Taktično si nisem privoščila napak. In če sem v Davosu ter nazadnje v Planici spet spoznavala to kruto prerivanje na tekmi proste tehnike, je bilo zdaj drugače. Dovolj moči je bilo tudi za finiš,« se je 24-letna reprezentantka iz Valburge blizu Smlednika in Zbiljskega jezera na Gorenjskem spomnila imenitnega teka v sklepni ravnini, ko je za prvo mesto ugnala Maiken Caspersen Falla, že dvajsetkratno zmagovalko tekem najvišje ravni, in vodilno rusko sprinterko Natalijo Neprjajevo. Slovensko bero v izločilnih bojih te tekme je s 15. mestom in za malo zamujenim polfinalom dvanajsterice zaokrožila Katja Višnar, prve postaje turneje pa si ne bo v prav posebni luči ohranil Miha Šimenc, saj je v soboto končal 15-kilometrsko tekmo s padcem in uničenim parom smuči, tudi v včerajšnjem četrtfinalu je bilo zanj enakovrednega boja predčasno konec po zapletu na progi z Norvežanom Janom Thomasom Jenssnom. Toda v norveškem taboru je bilo veselo že zaradi zmage v moškem sprintu Johannesa Høsflota Klæba.

A Vikingi, ki predstavljajo udarno velesilo smučarskega teka, so zmag navajeni. Dejansko je bilo v slovenskem taboru bolj prešerno! In ker je danes na turneji prost dan pred jutrišnjim nadaljevanjem v Dobbiacu (tam bodo slovenske barve branili Miha Šimenc, Anamarija Lampič in Vesna Fabjan), je napočil čas za slavje. »Smo si dejali, da bomo kar zdaj praznovali prihod novega leta, saj smo v ponedeljek prosti,« se je po kosilu smejalo naši športni junakinji dneva. In drugi slovenski smučarski tekačici, po Petri Majdič, na najvišji stopnički ene od tekem cenjene novoletne turneje. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije