NOGOMET

Maribor v boj za snidenje z Manchester Unitedom

V Ljudskem vrtu nared za spektakel pred 10.000 navijači. Stavnice pred nocojšnjo revanšo verjamejo v Ludogorec.
Fotografija: Rok Kronaveter (desno) bo drevi eden glavnih adutov Maribora, svojo zadnjo tekmo za vijoličaste pa bo odigral branilec Saša Ivković (v sredini, levo njegov partner Špiro Peričić). FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Rok Kronaveter (desno) bo drevi eden glavnih adutov Maribora, svojo zadnjo tekmo za vijoličaste pa bo odigral branilec Saša Ivković (v sredini, levo njegov partner Špiro Peričić). FOTO: Tadej Regent

LJUBLJANA – Manchester United, Lazio, Istanbul in Maribor ... To bi bila možna skupina evropske lige na jutrišnjem žrebu dvanajstih skupin v Monte Carlu, v katerem bodo med nosilci tudi Arsenal, Roma, Porto in drugi nogometni velikani. Manjka le temeljni pogoj: zmaga Maribora v drevišnji (20.15) povratni tekmi z bolgarskim prvakom Ludogorcem (0:0).

Mariborčani so pripravljeni za svojo nogometno tekmo leta: zadnje dejanje kvalifikacij za evropsko ligo si bodo zapomnili bodisi kot vrhunec letošnje evropske poti bodisi kot oviro pred čudovito jesensko pripovedjo. V prvem primeru bi bilo 10.000 navijačev zavito v črno, v drugem bi se čaga v mestu ob Dravi zavlekla v petkove jutranje ure.

Izhodišče pred nocojšnjim spektaklom v Ljudskem vrtu je znano, izid prve tekme pa zgolj na videz odličen za Maribor: Štajerci morajo drevi zabiti gol več od Bolgarov, v nasprotnem primeru lahko pod Kalvarijo priromajo le do izvajanja enajstmetrovk. Kako doseči kakršno koli zmago, četudi z 1:0 ali 5:4? Težko, saj premore Ludogorec strahovit potencial v napadalnem delu zasedbe, a nov zgodovinski podvig je možen – obramba je slabši del Bolgarov.

Pogrešal bo učinek Hotića

»Ključno bo potrpljenje igralcev in navijačev, saj imamo opraviti z izjemno kakovostnim tekmecem. Zavedamo se, da bomo morali igrati bolj konkretno in pogumno kot v Razgradu, saj nam neodločen izid najbrž ne prinaša veliko. Saj se že v Bolgariji nismo želeli le braniti vso tekmo, a v napadu smo res sestavili premalo in zato nismo dovolj ogrozili tekmečevih vrat,« se zaveda mariborski trener Darko Milanič. Izolan bo lahko računal na večino svojih adutov, pogrešal bo le učinek Dina Hotića, ki je bil prejšnji teden izključen v Bolgariji. »Na njegovem položaju bo igral eden od trojice Kotnik, Kramarič in Mešanović,« je pojasnil Milanič.

Slovenski prvaki poznajo občutke, kakršni jih bodo prevevali drevi med 20.15 in 22.10 v Ljudskem vrtu. Klub je v obdobju športnega direktorja Zlatka Zahovića igral ogromno tovrstnih tekem, ne nazadnje se je prek njih trikrat prebil v evropsko ligo (2011, 2012, 2013) in dvakrat v najmočnejše nogometno tekmovanje na svetu – ligo prvakov (2014, 2017). Bomo videli, kako se bo odvijal današnji večer v štajerski metropoli, na razplet bo vplivalo ogromno dejavnikov – od visoke zmage Maribora nad Bravom, ki je vlil nujno samozavest zasedbi Darka Milaniča, menjave trenerja Ludogorca le pet minut po nedeljski tekmi kluba s Slavijo, kar pogosto pomeni močan vzvod za šokirane igralce, do meril angleškega sodnika Craiga Pawsona. Stavnice še vedno močneje verjamejo v napredovanje Bolgarov (1,4 proti 2,7).

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije