ALPSKO SMUČANJE

Kranjec razočaran, a bo že preživel

Na Vitrancu v množičnem navijaškem vzdušju veleslalomska zmaga Henrika Kristoffersena. Trener Klemen Bergant je menil, da če ne greš na polno, si pač tam, kjer je bil tokrat Žan.
Fotografija: Žan Kranjec zaradi medlega nastopa ni skrival razočaranja. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Žan Kranjec zaradi medlega nastopa ni skrival razočaranja. FOTO: Matej Družnik

KRANJSKA GORA – Čudovito je bilo na 58. Pokalu Vitranc opazovati navijače, ki so se zbirali v Podkorenu. Kakšnih 15.000 so jih našteli v dveh dneh. Magnet sta bila četrti veleslalomist sveta Žan Kranjec in svetovni podprvak v kombinaciji Štefan Hadalin. A nobenemu od domačih junakov se ni izšlo, kot sta si želela. Največ je obetal Kranjec, ki je pred domačimi navijači zasedel 9. mesto. »Poskušal sem dati vse od sebe, preprosto pa nisem dobil hitrosti, ki bi si jo želel, tako kot nekateri drugi sem imel težave. Ni slab rezultat, želel pa sem si več. A ne očitam si ničesar,« je dejal tekmovalec iz Bukovice pri Vodicah in dodal, da v nasprotju z večino tekem, pri katerih ve, kaj je bilo narobe, tokrat ni vedel, kje je pustil čas. »Več dejavnikov vpliva na uspeh: dobro smučanje, podlaga, na kateri treniraš, nekaj so nastavitve, cel paket mora delovati. Gotovo moram še kaj postoriti tudi pri nastavitvah, saj imam ene za vse razmere. Razočaran sem, ampak bom preživel, imel sem že večja razočaranja v življenju, pa sem jih prebrodil. Malo se tolažim tudi s tem, da sta Marcel Hirscher in Alexis Pinturault imela težave v finalu,« je komentiral razplet pred finalom sezone v Andori, ki se s smukaškima treningoma za moške in ženske začenja danes.

Norvežani rojeni na soli

Trener v slovenski vrsti Klemen Bergant je bil oster: »Če se ne poskusi, se tudi nič ne dobi. Preveč je zavijal. Na ledu se to
Viking Henrik Kristoffersen je veleslalomsko pokoril Kranjsko Goro. FOTO: Reuters
Viking Henrik Kristoffersen je veleslalomsko pokoril Kranjsko Goro. FOTO: Reuters
manj pozna na času, na snegu, pripravljenem s soljo, pa zelo,« je omenil največjo težavo na domači tekmi. »Pa tudi to je, na prvi progi po navadi toliko izgubi, da se v finalu ne more prebiti naprej. Če v tej izjemno močni konkurenci ne greš na polno in ti ne uspe dober nastop, si tam, kjer je večinoma Žan. To se mu dogaja vso kariero, to je problem. Če se ne bo dal na mejo svojih zmogljivosti, ne bo rezultata, takega, za katerega dela. Žan je izjemen smučar! Škoda je, da so izplen njegovega smučanja, talenta in vrhunske telesne pripravljenosti peta in deveta mesta,« se Bergant zaveda potenciala svojega tekmovalca. Izkazali so se Norvežani, ki imajo soljeno podlago v mezincu. »Nihče ne trenira toliko na soli kot mi. Nimamo ledenikov na tako visoki nadmorski višini kot v Srednji Evropi. V mlajših kategorijah smo največ presmučali spomladi in poleti, za take razmere pa seveda uporabljamo sol, zato je smučati na takšni podlagi za Norvežane naravno,« je pojasnil zmagovalec veleslaloma Henrik Kristoffersen. Družbo sta mu delala dva novinca na stopničkah v svetovnem pokalu. Drugi je bil njegov sošolec Rasmus Windingstad, tretji Švicar Marco Odermatt. Kipela sta od pristne sreče, Windingstad pa je pustil pečat tudi z izjemnim darom govora in živahnostjo. Kot kaže, je v svetovnem pokalu čas za nove obraze. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije