Kljub padcu do največje zmage na športni poti

Primož Roglič je slavil skupno zmago na kolesarski dirki po BaskijiZ uspehom na trasi, pisani na njegovo kožo, je že izpolnil letošnji cilj
Fotografija: Primož Roglič je še enkrat dokazal, da je mojster za gorsko vožnjo in kronometer. FOTO: Velonews
Odpri galerijo
Primož Roglič je še enkrat dokazal, da je mojster za gorsko vožnjo in kronometer. FOTO: Velonews

Eibar • Le zakaj je Primožu Rogliču tako pogodu kolesariti po Baskiji? Lani je na dirki po baskovski deželi prišel do dveh etapnih zmag (ena je bila v vožnji na čas) in skupno zasedel peto mesto, letos pa je dobil kronometrsko preizkušnjo in bil trikrat še drugi, na koncu pa je zmagal tudi v skupnem seštevku. Tako si je dokončno zagotovil rumeno majico za končno zmago, zeleno za razvrstitev po točkah, na glavo pa si je lahko poveznil še tipično baskovsko pokrivalo txapelo. Torej, Baskija je hribovita dežela, ker pa se Roglič odlikuje kot odličen gorski kolesar, mu je tam trasa dirke pisana na kožo. Med letošnjimi šestimi etapami sta bili uvodni napol gorski, tretja hribovita, sledilo je kolesarjenje na čas, zadnji dve pa sta bili že v kategoriji gorskih. Dirka po Baskiji šteje za svetovno serijo Mednarodne kolesarske zveze, 28-letnik iz Strahovelj pri Kisovcu pa je v zadnji kraljevski etapi z osmimi kategoriziranimi vzponi, na začetku je celo padel, z devetim mestom ubranil rumeno majico vodilnega, ki jo je nosil od četrte etape. Roglič je po prihodu v končni cilj v spremstvu enega od članov osebja njegove nizozemske ekipe LottoNL–Jumbo rahlo šepal, držal se je za kolk, vse pa je bilo seveda posledica padca na začetku etape. Zasavčan je bil v skupnem seštevku za minuto in devet sekund hitrejši od Mikela Lande in 1:42 od Iona Izagirreja, oba sta kolesarja s španskim potnim listom, a seveda baskovskega rodu.

Z optimizmom zre v nadaljevanje

Roglič je sicer četrti Slovenec, končni zmagovalec ene od dirk svetovne serije. Prvi je bil Simon Špilak, ta je leta 2010 dobil dirko po Romandiji, istega leta je to uspelo še Janezu Brajkoviču, ki je kot prvi končal kriterij Dauphiné. Leta 2011 je Grega Bole zmagal na veliki nagradi Ouest-France-Plouay. Največja uspeha na dirkah svetovne serije je v letih 2015 in 2017 vpisal Špilak, ko je dobil dirko po Švici. »Zmaga mi pomeni največ doslej, po vseh kriterijih je to največja zmaga. Zelo zelo sem je vesel. To je bil cilj letošnje sezone, doseči zmago v etapni dirki, enotedenski dirki svetovne serije. To mi je uspelo že na začetku sezone. Z optimizmom gledam v nadaljevanje,« je pod baskovskim nebom od sreče sijal Primož Roglič, svetovni podprvak v kronometru, ki je zdaj že pri 17 poklicnih kolesarskih zmagah, osem jih ima v svetovni seriji. »Žal je na začetku zadnje etape tekmovalec pred menoj Rigoberto Uran padel. Sam nisem mogel popolnoma ničesar, padel sem čezenj. Nato sem moral vso svojo ekipo uporabiti za lov, sam pa sem porabil več moči od starta, kot sem si želel. Nismo največja ekipa, nimamo vsega največ. A pokazali smo to, kar sem si od sotekmovalcev želel od starta, da vsak da od sebe sto odstotkov. Skupaj smo zmagali, vsi smo lahko zadovoljni. Zdaj si bom poskušal pozdraviti odrgnine od tokratnega padca, potem pa se bom začel pripravljati na dirko po Romandiji, ki bo konec aprila,« je še navrgel nekdanji smučarski skakalec. Dirko po Baskiji sta končala še dva Slovenca, Jan Polanc (UAE Emirates) je bil skupno 47., Simon Špilak (Katjuša) pa 48. M. U.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije