VELIKO SLAVJE

Bravo! Nika Prevc spet na najvišji stopnički

Nika Prevc je zmagala na polovični novoletni turneji svetovnega pokala smučarskih skakalk.
Fotografija: Nika Prevc FOTO: Ntb Via Reuters
Odpri galerijo
Nika Prevc FOTO: Ntb Via Reuters

Nika Prevc (267,4 točke) je zmagala v Garmisch-Partenkirchnu, kjer se je začela polovična novoletna turneja svetovnega pokala smučarskih skakalk. Druga je bila Norvežanka Eirin Maria Kvandal (254,5), tretja pa Kanadčanka Abigail Strate (247,4).

Prevc je dosegla svojo drugo zmago v svetovnem pokalu in drugo zapored.

V prvi seriji je s 133 m postavila nov rekord skakalnice za ženske, na kateri sicer tekmujejo prvič.

Ema Klinec je bila 11. (223,6), Nika Križnar 14. (217,1), Ajda Košnjek pa 25. (198,2).

Taja Bodlaj je na 31. mestu (88,8) finale zgrešila za dve točki. Na 52. mestu je med 54 tekmovalkami že v kvalifikacijah izpadla Katra Komar.

»Saj ne vem, kaj bi povedala. Vse sem pokazala na tekmi. Super, da mi je tole uspelo. Čakati je vedno dolgočasno, a vseeno sem pred finalom vedela, na kaj moram paziti in na to sem se osredotočila. Zagotovo je bilo nekaj posebnega, ko sem bila visoko na ramah sotekmovalk po tekmi. Lepo mi je, ne znam tega niti povedati,« je za slovensko nacionalno televizijo takoj po slavju povedala Prevc.

Osemnajstletnica je dosegla drugo zaporedno zmago v pokalu in je znova vodila po prvem skoku tekme. S 136,5 metra dolgim skokom je prepričljivo vodila po prvi seriji prejšnje tekme 18. decembra v Engelbergu, kjer je nato slavila prvo zmago v svetovnem pokalu pred Klinec, šesta je bila tedaj Križnar.

Na prvi tekmi skakalk v pokalu na tem nemškem prizorišču je imela Prevc na čelu pred finalom znova prednost. Kvandal je na drugem mestu zaostajala za 7,5 točke, za 8,2 pa tretja Eva Pinkelnig, najboljša športnica Avstrije tega leta.

Pinkelnig je branilka velikega kristalnega globusa za zmago v seštevku pokala v prejšnji sezoni. Bila je najboljša v kvalifikacijah in je imela s 129,5 m doslej rekord naprave. Tega ji je v uvodni seriji s 133 metri odvzela Prevc.

Pikelnig je imela velike težave pri doskoku v finalu in je za 1,4 točke zaostala za Strate, četrto po prvem skoku, ter na četrtem mestu izgubila zmagovalni oder. Kvandal je skočila 132,5 m, a brez doskoka. Ko je Prevc po 130 metrih v finalu še doskočila v skoraj popoln telemark, je bilo jasno, da bo prva. Ko je bilo to potrjeno na semaforju, se je z visoko dvignjenimi smučmi znašla na ramah svojih reprezentančnih kolegic.

Edina Slovenka

Prevc je bila edina Slovenka med deseterico že pred finalom. Klinec je bila po prvi seriji 13., Križnar 21., Košnjek pa 27. Najprej Križnar in nato Klinec sta v finalu prevzeli vodstvo in nato nekoliko napredovali na lestvici, vendar je bil zaostanek za novi vrhunski uvrstitvi tokrat prevelik.

Slovenke tudi v kvalifikacijah niso bile v ospredju, Prevc je bila kot najboljša 15., mesto za njo je bila Klinec, v zadnjih dnevih nekoliko bolna Križnar je bila 18., Košnjek 22. in 28. Bodlaj.

Skakalke se bodo sedaj preselile v Oberstdorf, kjer se bodo 1. januarja na drugi in zadnji novoletni tekmi pomerile najprej ob 15. uri v kvalifikacijah, ob 16.15 pa v prvi seriji tekme.

Skakalci so novoletno turnejo štirih skakalnic začeli 29. decembra v Oberstdorfu, na zadnji dan starega leta 2023 pa bodo v kvalifikacijah drugega prizorišča v Garmischu nastopili tudi Anže Lanišek, Lovro Kos, Timi Zajc ter Peter in Domen Prevc.

Lanišek je bil lani v seštevku turneje tretji, po prvi tekmi v tej sezoni pa je s četrtim mestom v najboljšem položaju Kos. Deveti je bil v petek v Oberstdorfu Peter Prevc, ki je poleg Primoža Peterke drugi Slovenec doslej, ki je dobil zlatega orla za zmago v prestižni seriji turneje štirih skakalnic.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije