ODBOJKA

Bonitta trdno verjame v ekipo

Slovenske odbojkarice poprijele za reprezentančno delo. Letos jih čakata evropsko prvenstvo in kvalifikacije za OI.
Fotografija: Selektor Marco Bonitta pričakuje nov vzpon ženske izbrane vrste. FOTO: Aleš Oblak/OZS
Odpri galerijo
Selektor Marco Bonitta pričakuje nov vzpon ženske izbrane vrste. FOTO: Aleš Oblak/OZS

Odbojka je dinamičen šport, tekme moških in ženskih ekip so privlačne za oko, kdor je velesila v moški odbojki, je več ali manj z izjemami tudi pri dekletih. Slovenska moška reprezentanca je kot trikratni evropski podprvak in četrta z zadnjega svetovnega prvenstva že pokazala, koliko velja, ženska izbrana vrsta še ni postorila tistega preboja, ki si ga v domovini vsi želijo.

Kadrovsko sestavljanje igralskega mozaika z vsemi najboljšimi je že nekaj let uganka, ki se še ni sestavila v pravi mozaik, a reprezentantke bodo letos imele dva velika izpita, da pokažejo iz kakšnega testa so. Najprej bo od 15. avgusta do 3. septembra evropsko prvenstvo v Belgiji, Italiji, Nemčiji in Estoniji, v poljskem Lodžu pa se bodo slovenske odbojkarice od 16. do 24. septembra, premierno, merile v kvalifikacijah za olimpijske igre v Parizu 2024.

 

Italijanski strokovnjak na slovenski klopi Marco Bonitta je z igralkami zasukal rokave in na pripravah v Kranjski Gori že strokovno vodi in vadi vseh 17 odbojkaric s svojega seznama. Poudarek pri zelo motiviranih dekletih je na telesni pripravi in piljenju prvin, v Kranjski Gori se bodo mudile teden dni, v začetku julija se selijo v Maribor. Tam bodo stopnjevale igralne vrline do prvih pripravljalnih dvobojev v Grčiji, sledila bodo še srečanja s Slovaško in Hrvaško. »Ta prvi teden priprav je za nas izjemno pomemben, ponovno smo namreč ustvarili vzdušje, kakršno je bilo ob koncu lanske reprezentančne sezone. Tisto po uspešnih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo,« pravi Bonitta.

Dobrodel počitek

»Zadnja sezona je bila za nas zelo pomembna. Postavili smo sistem dela in igre, igrali na visoki ravni in prepričan sem, da lahko to storimo tudi letos. Trdnega mnenja sem, da bo reprezentanca častno zastopala Slovenijo. Pred nami sta dva pomembna cilja. Želimo se prebiti med najboljših 16 reprezentanc na EP, v olimpijskih kvalifikacijah si želimo vsaj dve zmagi. Imamo mlado ekipo, a trdno verjamem tako vanjo kot tudi v to, da imamo možnosti, da izpolnimo naše cilje,« je še dodal.

Tudi igralke delijo Bonittov zanos. Kapetanka Saša Planinšec je pristavila: »Pred nami sta sklopa tekmovanj, ki se ju vse že zelo veselimo. Igrale bomo namreč tudi proti ekipam, ki so visoko rangirane na svetovni lestvici in zato motivacije vsekakor ne manjka.« Mija Šiftar je s 17 leti najmljaša v izbrani vrsti, tudi ona pričakuje nov korak naprej ženske vrste. »Na priprave smo prišle z veliko energije in motivacije za delo, kajti tudi počitek po napornih klubskih sezonah je bil letos daljši kot lani. Vse smo zazrte proti istim ciljem in upamo, da jih bomo na koncu tudi uresničile,« je povedala.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije