MET DISKA

Zlati fant, ki ga gledajo navzgor

Metalec diska Kristjan Čeh četrti slovenski atlet z naslovom na EP do 23 let. Ko ne trenira, pomaga na kmetiji in študira, po karieri bo delal v kmetijstvu.
Fotografija: Evropski prvak v metu diska Kristjan Čeh meri 206 cm in tehta 125 kg. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Evropski prvak v metu diska Kristjan Čeh meri 206 cm in tehta 125 kg. FOTO: Leon Vidic

LJUBLJANA – Po Rožletu Prezlju (skok v višino, 2001), Robertu Rennerju (skok s palico, 2015) in Luki Janežiču (400 m, 2017) se je v zgodovino slovenske atletike z naslovom evropskega prvaka do 23 let vpisal metalec diska Kristjan Čeh. Ob dejstvu, da 206 cm visoki in 125 kg težki Štajerec atletiko trenira šele pet let, ima njegov dosežek še večjo vrednost. Cilj sezone je izpolnjen, zdaj se 20-letnik spogleduje z normo za člansko svetovno prvenstvo v Dohi. Piko na i na EP na Švedskem je postavil pri zadnjem metu z državnim rekordom do 23 let, disk je zalučal 63,82 m daleč, kar je najboljši izid sezone na svetu v tej kategoriji. Prav veliko mu ne manjka več niti do absolutne državne znamke 64,79 m, ki jo je Igor Primc dosegel pred dvema desetletjema. Čeh meni, da bo že kmalu izboljšana, a hkrati ostaja na realnih tleh: »Treniramo naprej in sledimo takšni poti, kot smo ji do zdaj.« Njegov trener Gorazd Rajher je zadovoljen, ker je tehnično premagal vse močnejše tekmece. »So dosti močnejši, več trenirajo, večjo ekipo imajo za seboj kot mi. Učimo se – moja želja je še napredovati v tehniki, ki jo Kristjan zelo razume in izpopolnjuje,« je povedal o ptujskem velikanu, čigar višina pomeni prednost; večji so tudi razpon rok, zamah in sila. V petih letih, odkar se Čeh ukvarja z atletiko, povsem zares trenira zgolj dve leti in pol. »Prvo leto je vadil dvakrat na teden. Za tehnično disciplino je to prvi korak, toliko, da se z njo spoznavaš,« je Rajher opisoval začetke sodelovanja.

Zgled Harting

Pomemben korak je v zadnjih dveh letih storil v psihološki pripravi, sodeluje s športno psihologinjo Tanjo Kajtna, čaka pa ga še veliko dela, pravi Rajher, saj ima za seboj šele prvi preboj iz kvalifikacij v finale na velikem tekmovanju, v katerem je potem zmagal. »Je pa postal fant, ki ga lahko pogledamo navzgor,« je tekmovalcu zaploskal trener. Čeh se zgleduje po Nemcu Robertu Hartingu, olimpijskem zmagovalcu v Londonu 2012 in trikratnem svetovnem prvaku: »Lani je končal kariero, ne bova več metala skupaj, si pa ga želim spoznati. Poskušam posnemati njegovo tehniko, metal je 70 m, in mislim, da lahko čez nekaj let sežem po teh daljavah tudi sam,« je dejal mladi atlet. Kristjan Čeh pa ni le vrhunski športnik, hkrati je še študent prvega letnika agronomije na mariborski kmetijski fakulteti in pomaga na domači kmetiji s kravami molznicami. »Dela nikoli ne zmanjka, ampak to me veseli,« je povedal Ptujčan, ki se po koncu kariere vidi v kmetijstvu. A dotlej ima še precej časa. Tekmoval bi rad do 30. leta in v tem času zbirko kolajn dopolnil še z najprestižnejšo – olimpijsko. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije