KOŠARKA

Z evropskimi talenti želi napolniti Stožice

V dresu Petrola Olimpije v novi sezoni nadarjeni trio Sanon, Šamanić in Simonović.
Fotografija: Luka Šamanić bo oblekel dres Olimpije, njegov oče je igral za Hopse in Krko. FOTO: Fiba.com
Odpri galerijo
Luka Šamanić bo oblekel dres Olimpije, njegov oče je igral za Hopse in Krko. FOTO: Fiba.com

LJUBLJANA – Na mladih svet stoji. To je kristalno jasno tudi direktorju Petrola Olimpije Romanu Liscu. Ljubljančani so v minulih desetih letih izgubili za cel avtobus nadobudnih košarkarskih mladcev. Starši teh golobradcev so svoje otroke raje pošiljali v Španijo, Italijo, na Hrvaško. Novi oblasti, ki je lani jeseni prevzel vajeti Olimpije, utelešata pa jo prav direktor Lisac in predsednik Tomaž Berločnik, je (bilo) jasno, da mora Olimpija vnovič postati zanimiva, predvsem pa verodostojna in poštena do mladih. Ti prinašajo novo energijo, posledično pa njihove odškodnine ob odhodih na tuje pomenijo pomemben vir preživetja kluba. »Kaj hočemo, smo govorili dlje, po novem letu pa smo napovedi realizirali,« začne Roman Lisac.
Marku Simonoviću že danes napovedujejo visoko mesto na naboru lige NBA prihodnje leto. FOTO: Fiba.com
Marku Simonoviću že danes napovedujejo visoko mesto na naboru lige NBA prihodnje leto. FOTO: Fiba.com

»Agentje so opazili, da mislimo resno. Da tu ne bo neplačanih obveznosti in zgodbic. Temveč da se v Ljubljani pripravlja prava košarkarska zgodba, da ima klub resnega predsednika in pravi upravni odbor,« poudari Lisac, ki pravi, da čez noč ne gre. »Vse pogodbe z mladimi igralci so dolgoročne in v prid kluba. Dejansko je Olimpija že imela to znanje,« razmišlja direktor, ki si ob zadnjih podatkih mane roke. Trije kapitalci, ki jih je dal pripeljati v klub, obetajo. »Ni popolne garancije, da bo komu uspelo. Lahko pa naredimo vse, da mu to omogočimo, in to bomo tudi storili,« odločno pristavi.
 

NBA-trener v Ljubljani


Ukrajinec afriškega rodu, leta 1999 rojeni Jusuf Sanon, je bil prva odmevna naložba za prihodnost. Pred dobrim mesecem je bil izbran na naboru lige NBA. Njegove pravice so v rokah Washingtona, v dresu NBA-ekipe se je Sanon preizkusil v letni ligi v Las Vegasu. Washington pa konec tega meseca v Ljubljano pošilja pomočnika glavnega trenerja, da bo teden dni delal z njim.
Jusuf Sanon (v dresu s številko 30) je v ligi ABA zbral šest nastopov. FOTO: Liga ABA
Jusuf Sanon (v dresu s številko 30) je v ligi ABA zbral šest nastopov. FOTO: Liga ABA

»Sanon je prišel v Ljubljano iz Ukrajine. Nismo oklevali, nemudoma smo ga potisnili v prvi plan. Igral je ligo prvakov, se kalil v ligi ABA in domačem prvenstvu. Mladi morajo igrati, če jih imamo!« poudarja Roman Lisac. Še večji kapitalec se za zdaj zdi 18-letni Hrvat Luka Šamanić, ki je po dveh letih zapustil Barcelono in se preselil k Olimpiji. V Kataloniji je igral za ekipo B, v Ljubljani bo član prvega moštva. Poleg svoje višine (211 centimetrov) premore tudi izjemno mehko roko pri metu z razdalje. »Luka je velik potencial. Prepričan sem, da bo kar najkoristnejši košarkar evropskega prvenstva mladincev, ki se začne 28. julija v Rigi,« optimistično napoveduje Olimpijin direktor.


Šamanič na pripravljalnih tekmah kaže dobro formo, bil pa je tudi eden od junakov zmage proti Sloveniji, ko je dosegel 15 točk. V minulih dneh je nase v dresu Črne gore opozoril tudi zdaj Olimpijin mladi as, 18-letni Marko Simonović, ki se je izkazal na evropskem prvenstvu divizije A. Črna gora je prav zaradi njega obstala med elito. Še vedno pa odmeva njegova izjemna predstava, ko je Romuniji nasul 29 točk, temu pa dodal 14 skokov in šest podaj. »Izjemno veseli smo, da smo v igralski kader dodali Marka Simonovića, ki se bo prav zagotovo odlično vklopil v moštvo,« se direktor Lisac veseli, ker jim je uspelo prepričati fanta, da je prišel v Stožice. V sezoni 2017/18 je nosil dres Siene, igral je v 2. italijanski ligi.
 

Enakovredni Špancem


»Za mladega igralca poskrbimo, da ima na voljo vse pogoje za celostni razvoj. Ti pogoji pa niso nič slabši kot v tako opevani Španiji, kamor so slovenski igralci trumoma odhajali,« je jasen Lisac, ki opozori, da je poleg osnovnih potrebščin poskrbljeno tudi za šolanje. Nekaj pa Olimpijinega direktorja še vedno muči. »Želel bi, da bi nam zaupali tudi mladi slovenski igralci. Evropa nam že. Želja je, da Olimpija spet proizvaja za slovensko reprezentanco, da imamo v ekipi tudi katerega Ljubljančana!« Lisac ne skriva želja v upanju, da uspe košarkarski projekt na parketu, kjer bo imel glavno besedo trener Zoran Martič. Kljub temu je Olimpiji uspelo, da je iz KK Grosuplje v svoj mladinski pogon zvabila mladega Luko Tekavčiča

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije