Vranješ: To je bila dobra šola, zame in igralce

Slovenci zasedli nehvaležno četrto mesto na EP. Sredi aprila kvalifikacije za OI v Tokiu.
Fotografija: Ljubomir Vranješ je poživil reprezentanco. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Ljubomir Vranješ je poživil reprezentanco. FOTO: Reuters

Ljubomir Vranješ je 27. decembra lani v Zrečah prvič stisnil roko slovenskim rokometašem, mesec pozneje se lahko pohvali s četrtim mestom na 14. evropskem prvenstvu.


Osnovni cilj je Slovenija dosegla, aprila bo v Berlinu nastopila na kvalifikacijskem turnirju za poletne olimpijske igre v Tokiu, tekmice bodo Nemčija, Švedska in tretja afriška reprezentanca. A tudi selektor je imel ob slovesu od Stockholma mešane občutke, v polfinalu proti Španiji (32:34) in zlasti tekmi za bron proti Norveški (20:28) njegovi fantje niso kazali obraza iz Göteborga in Malmöja.

Kaj je šlo narobe na zadnjih dveh tekmah? Slovenija je proti Norveški dala 20 golov, toliko jih je dobila proti Španiji v prvem polčasu. Za primerjavo, manj jih je prejela proti Švedski na celotni tekmi ...
"Nismo imeli moči za 60 minut. Če ni moči, niti glave niso prave. Želel sem razporediti minute med igralce, ampak na igrišču se to ni poznalo. Norveška je bila predobra."

Ste razočarani?
"Sem, vedno si želim zmagati, lepo je turnir zapustiti kot zmagovalec. Pokazala se nam je priložnost za kolajno, a smo ostali brez nje. Če pa pogledamo celotno prvenstvo, je četrto mesto zares dober rezultat, fantje so naredili fantastičen posel. Ti zadnji tekmi tega ne bi smeli omadeževati. Zelo sem ponosen, to ni konec, to je šele začetek. Zdaj se moramo malo odpočiti, ni bilo lahko, sledi analiza, kaj smo delali dobro in kaj lahko popravimo v naslednjih mesecih, ko bomo naredili vse, da se uvrstimo na OI."

Četrto mesto. Bi se dalo izvleči več?
"Vedno se da več, ampak če bi nam kdo pred prvenstvom ponudil polfinale in tekmo za tretje mesto, bi ju vsi takoj zagrabili z obema rokama. Četrto mesto je za nas skoraj kot kolajna. Iskreno povedano, tako v petek kot v soboto nismo imeli dovolj energije.


To moramo popraviti, kako bomo to storili, pa se moramo še dogovoriti v strokovnem štabu. Ko pridem domov, bom podrobno analiziral vse naše tekme. Na dobri poti smo, potrebujemo še nekaj časa, še nekaj treningov, še bolje se moramo spoznati."

Koliko razočaranja ste videli v očeh igralcev?
"Normalno je, da so razočarani. Bilo bi nekaj narobe, če ne bi bili. So vrhunski športniki in po vsakem porazu so razočarani. Zato jih moramo spomniti, da so naredili dober rezultat. Ti trije tedni so bili izvrstni. Dali so maksimum."

V enem mesecu ste ustvarili odlično kemijo v reprezentanci, verjamete, da bo trajala še dolgo? Ne nazadnje, z RZS ste podpisali štiriletno pogodbo.
"Seveda, super smo se ujeli, vzdušje v slačilnici je odlično in želimo ga zadržati. Moramo pa tudi storiti korak naprej v drugih stvareh. Analiza bo pokazala, kaj smo delali slabo in kaj dobro. Tako na igrišču kot zunaj njega."

Pred vami je kvalifikacijski turnir, na katerem bo ob Nemčiji tudi vaša domovina Švedska. Slednjo ste premagali, je to dober znak?
"V vsakem primeru bo težko, Nemci bodo igrali doma, in tam jih je vedno težko premagati. Tudi Švedska se bo verjetno sestavila po razočaranju. Optimizem mi vliva to, da bomo imeli pred turnirjem nekaj prostih dni, da bodo le tri tekme in da bomo zato imeli več moči kot tukaj ob koncu. Smo na pravi poti, verjamem, da nam bo uspelo priti v Tokio."

Med tekmama s Španijo in Norveško je bilo 19 ur. V štirih dneh ste odigrali pet tekem, je to normalno?
"To ni normalno, ampak bolj ali manj je enako za vse. Za športnike ni dobro, obstaja veliko tveganje poškodb. Vesel sem, da so pri nas z izjemo rahlo načetega Jureta Dolenca vsi ostali zdravi in se lahko takšni vrnejo v klube. Lahko pa bi bil sistem boljši."

Kako je z Dolencem?
"V prvem polčasu je počival. Zdravniki so rekli, da s kolenom ne bo hujše, če bo igral. Seveda pa imamo odgovornost do klubov, ne smemo igralcev gnati do smrti. Treba je tudi misliti že na april. Seveda si želimo vedno zmagati, ampak ne za vsako ceno."

Slovenija na Švedskem ni imela veliko rotacije, stavili ste na osem, devet nosilcev igre, nekateri so igrali po skoraj 60 minut. Mislite, da bi morali imeti v naslednjih mesecih, morda letih, daljšo klop za vrhunske dosežke?
"Dolga klop je dobra, če je na njej dovolj kakovosti. Mi nimamo 20 enakovrednih igralcev. Tukaj na EP smo šli v skoraj vsako tekmo z vsem vložkom, kot da je finale. Če ne bi bilo tako, ne bi prišli v polfinale. Ta turnir je bil tudi neka šola, veliko naših igralcev je dobilo nujno potrebne izkušnje. Šola je bila tudi zame, moj prvi polfinale. Upam, da ni bil zadnji. Učiti se moramo iz napak. Raje pa govorim o stvareh, ki so bile dobre."

Te pa so bile?
"Moštvo se je zares hitro sestavilo in ujelo v kratkem času, ta energija, ki jo poudarjam ves čas, nas je nesla naprej. Navdušen sem bil, kako se igralci med seboj spodbujajo in dvigajo. Ko smo imeli moč, smo igrali zares dobro obrambo. A iz tekme v tekmo se povečuje utrujenost. To se je videlo. Poraz s Španijo nas je precej potrl. Proti Norveški nismo imeli možnosti."

Kako ocenjujete sodelovanje s pomočnikom Urošem Zormanom?
"Dobro delo sva opravila skupaj. Prej se nisva poznala. Seveda morava tudi midva določene stvari narediti boljše. Pogovorila se bova o prihodnosti. Ta je svetla za slovenski rokomet." 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije