MOTO GP

V 2019. se bom zabaval!

Pogovor z motociklistom Francom Morbidellijem o dokumentarni TV-seriji Morbidelli Rising, ki ga prikaže tudi zunaj dirkališč, o dirkanju v motoGP in potencialu v novi sezoni.
Fotografija: Franco se ne pritožuje nad pozornostjo, ampak jo sprejema kot del službe. FOTO: Monster
Odpri galerijo
Franco se ne pritožuje nad pozornostjo, ampak jo sprejema kot del službe. FOTO: Monster

Franco Morbidelli je lansko sezono z izjemnimi, včasih tudi dramatičnimi potezami segel po naslovu najboljšega novinca razreda motoGP. Rahlo skrivnostni Italijan je leta 2017 osvojil srca navijačev, ko je postal svetovni prvak v razredu moto2 in si s tem zagotovil mesto v kraljevskem razredu motoGP kot eden izmed najvidnejših članov nove generacije dirkačev.

Leto 2018 je bilo zahtevno, polno učenja, pravi motociklist. FOTO: Monster
Leto 2018 je bilo zahtevno, polno učenja, pravi motociklist. FOTO: Monster

Štiriindvajsetletnik je prvo sezono motoGP, treninge in vse, kar spada zraven, posnel in predstavil v odlični dokumentarni seriji Morbidelli Rising, ki je v sklopu televizijske oddaje Speed Seekers na voljo na Insight TV. Franca smo povprašali, kako je prenašal pritiske dodatnih kamer pri treningih in v življenju zunaj prizorišč motoGP.

Kako se počutite kot glavni igralec v seriji? Med dirkanjem ste ves čas pred kamerami, a to je vendarle nekaj popolnoma drugačnega.
To je bila zanimiva izkušnja, pri kateri sem se zabaval. Ljudje, s katerimi sem sodeloval, so bili super in v redu smo se razumeli. V redu sem se počutil, tako da nisem imel težav z dodatnimi kamerami.


Sta pozornost in zanimanje odsev vaše uspešnosti?
Verjetno. Bolj ko v karieri napredujem, večje pozornosti, naklonjenosti in zanimanja sem deležen. Mislim, da je to običajen proces. Temu se zdaj privajam in dobro se počutim. To je del službe in ne pritožujem se.

Se vam zdi v redu, da vas lahko ljudje in oboževalci spoznajo tudi z drugačne plati? Ne nazadnje Morbidelli Rising ne govori le o vašem življenju na prizoriščih ​motoGP.
Ljudje dandanes prek družabnih medijev radi delijo informacije o svojem življenju. Zasebnost skrbno skrivam. Nekatere stvari se tičejo le mene in peščice, ki so del tega. Tukaj je šlo za drugačen način igranja. Serija predstavlja del mene, ki doslej ni bil izpostavljen. To je bila dobra priložnost, da navijačem predstavim še druge plati svojega življenja.

Pozitivno je verjetno tudi to, da se prikaže, kaj vse dirkanje zahteva od vas. Navijači vas po navadi vidijo na progi in na intervjujih, takoj ko se dirka konča. V seriji pa lahko dobijo vpogled v vaše delo, navdušenje, frustracije in v vaša čustva.
Da. Mislim, da je to bilo dobro prikazati. Navijači vidijo le svetlo plat zgodbe, ne vidijo pa kompromisov, ki jih moraš sklepati, da prideš do te točke. Dobro je, da sta predstavljena tudi trud in odrekanje, ki sta del tega športa.


Povejte nam kaj novega o tem, kaj lahko pričakujemo ob gledanju serije Morbidelli Rising.
Tudi jaz si moram še ogledati posnete epizode, tako da sem radoveden, kako so izpadle! V glavnem je serija prikaz splošne slike o meni in mojem življenju in o tem, kaj je zame pomembno. Prikazuje, kako živim in česa si želim v prihodnosti. Leto 2018 je bilo zahtevno, polno učenja, zato mislim, da bo zgodba zanimiva, zabavna in vredna ogleda. Upam, da bom koga vzpodbudil k dirkanju, tudi tiste, ki se soočajo s podobnimi težavami kot jaz.

Leto 2018 je bilo tvoje prvo v razredu motoGP. Je šlo za drugačen pritisk v primerjavi z 2017., ko si osvojil naslov svetovnega prvaka razreda moto2?
Šlo je za drugačno izkušnjo, saj sem bil navajen drugačne vloge. Lansko leto je bilo resnično težko zaradi različnih razlogov, tako tehničnih kot glede ekipe. Nikakor nismo bili sposobni videti luči na koncu predora. Osredotočal sem se na rezultate, ki sem jih želel doseči, a jih preprosto nisem mogel. Pomembno je bilo, da sem se zavedal naziva novinca leta in se osredotočil nanj. Ni bilo lahko. Poskušal sem in poskušal ter se pri tem tudi poškodoval. Vrnil sem se in se znova ponesrečil. Težko je bilo, a smo se trudili in borili in na koncu osvojili želeni naslov.

Kaj pričakujete od 2019.?
V 2019. se bom zabaval. Končno! Mislim, da se mi je povrnil občutek iz sezon 2015, 2016 in 2017. Imamo potencial in dober motor, s katerim se lahko borimo za dobre rezultate. Na testiranjih smo bili dokaj hitri. Zabavno bo. Z ekipo se počutim povezanega. Ne obremenjujemo se s tem, da nismo tovarniška ekipa, in zavedamo se, da lahko marsikaj dosežemo. Imamo sposobnosti in potencial. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije