SMUČANJE

Trga ga, kot da bi nekdo razbijal v kolenu

Seznam poškodovanih pri slovenskih alpskih smučarjih vse daljši. Štuhčeva počiva, Drevova in Čater brez bergel, Robnikovi gre bolje.
Fotografija: Ana Drev naj bi se v najboljšem primeru na bele poljane vrnila čez štiri mesece. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Ana Drev naj bi se v najboljšem primeru na bele poljane vrnila čez štiri mesece. FOTO: Tomi Lombar

LJUBLJANA – Seznam bolniško odsotnih v smučarski karavani je vsak mesec daljši. Med tistimi s statusom poškodovanih so štirje slovenski tekmovalci. Ilka Štuhec močno raztegnjeno zadnjo križno vez zdravi z opornico, Tina Robnik, ki bo tekmovala prihodnji teden na Češkem, Ana Drev in Martin Čater pa so morali pod nož zaradi strgane sprednje križne vezi v kolenu in počenega meniskusa. Drevova ima počena oba in natrgano še stransko vez. Najbolj oslabljena je ženska vrsta, med šestimi reprezentantkami iz A-ekipe je polovica bolniško odsotna, z zdravstvenimi težavami pa se sooča tudi Meta Hrovat (močne bolečine v gležnju). Robnikovi, ki se je poškodovala ob koncu pretekle zime, se je okrevanje zavleklo, v konkurenco se je na veleslalomu za svetovni pokal vrnila na Zlati lisici 1. februarja, nastopila bo še drugi marčevski konec tedna v Špindlerůvem Mlýnu. S tekmovalnega gledišča je izgubila celotno sezono. »Koleno končno ne zateka več. V njem je nekakšno tkivo, zaradi katerega naj bi po spomladanskih treningih po koncu sezone šla še na artroskopijo. Upanje, da se stanje izboljša in bi se temu izognila, še obstaja. Tri tedne po posegu bi lahko začela kondicijsko vadbo, a to bomo še videli,« je stanje opisala 27-letna Lučanka, ki se je poškodovala v svoji najboljši sezoni v karieri. Najizkušenejša v reprezentanci Drevova, ki se je poškodovala na treningu na Kronplatzu, je imela operacijo pred slabima dvema mesecema. Dvakrat je moralo že pod nož njeno levo koleno, tokrat prvič desno. Prejšnji teden se je osvobodila bergel: »Zdaj se počasi spet navajam na hojo,« je razkrila. Pod nadzorom reprezentančnih fizioterapevtov v Zdravstvenem domu Velenje hodi na terapijo. Najhujše bolečine so minile, od vrnitve na sneg jo v najboljšem primeru ločijo štirje meseci, v najslabšem sedem.


Oprema na robu


Kakšna je njena razlaga, zakaj je v tej sezoni tako veliko poškodb? »Zdi se mi, da jih je med vsemi disciplinami največ prav v veleslalomu. Oprema je na robu, dovoljuje le smučanje brez najmanjših napak. Vzrok za vsako poškodbo je seveda človeški faktor. Ko narediš najmanjšo napako, so posledice zelo velike,« je opozorila 33-letna sogovornica. V Åreju, kjer je Štuhčeva ubranila naslov svetovne prvakinje, se je pred tremi tedni na smukaškem treningu poškodoval Čater. »Ko sem po skoku pristal, me je zabolelo v kolenu, sledil je padec,« je podoživel trenutek, s katerim se je sezona zanj končala. Slabo jo je odneslo levo koleno, tisto, ki je bilo že poškodovano pred osmimi leti. Rehabilitacija gre po načrtu, pravi 26-letnik, sredi tedna so mu pobrali šive, tudi bergel se je že znebil in normalno hodi. Terapije ima v Zdravstvenem domu Celje, ukvarja se z razgibavanjem in aktivacijo mišic, čez dva tedna ga čaka obisk zdravilišča. Kako je z bolečinami? »Na srečo mi koleno ne zateka skoraj nič, kar je dobro. Problem pa nastopi zjutraj in zvečer, takrat me trga, kot da bi nekdo razbijal v njem. A menda je to normalno,« je dejal sogovornik, nad katerim bdi tudi reprezentančni kondicijski trener. Če bo šlo vse lepo naprej, se bo na sneg vrnil avgusta. Zaveda se neprijetnih posledic v primeru neučakanosti. Potrpežljivost je stalna sopotnica vseh tistih, ki se poškodujejo. In niti on – enako kot Štuhčeva, Drevova in Robnikova – pri tem ne bo izjema.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije