VELIK PODVIG

Slovenija na euro, čestitke dežujejo, oglasil se je tudi Janez Janša

Veliko slavje po četrti slovenski uvrstitvi na veliko tekmovanje.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic/Delo

Slovenska nogometna reprezentanca se je uvrstila na evropsko prvenstvo naslednje leto v Nemčiji. Po zmagi nad Kazahstanom z 2:1 v zadnjem krogu kvalifikacij se je sinoči v Stožicah lahko začelo veliko slavje po četrti slovenski uvrstitvi na veliko tekmovanje. Slovenskim nogometnim junakom so na družbenih omrežjih čestitali mnogi slovenski športniki, manjkale pa niso niti čestitke s slovenskega političnega vrha.

Spomnimo, ni šlo sicer povsem brez težav, za nekaj dramatičnosti so poskrbeli Kazahstanci z izenačenjem na 1:1, a sta nazadnje gola Benjamina Šeška in Benjamina Verbiča potrdila sedmo zmago v skupini H, kjer je Slovenija končala na drugem mestu. Slovenija bo tako četrtič nastopila na velikem tekmovanju. Doslej je pod vodstvom Srečka Katanca igrala na evropskem prvenstvu 2000 in svetovnem prvenstvu 2002, pod Kekovim vodstvom pa še na SP 2010.

Čestitke dežujejo, vrhunec bo v torek na posebnem sprejemu

Reprezentančni uspeh in rajanje nogometašev je dodatno poudaril ognjemet nad Stožicami. Na družbenih omrežjih je bilo zaznati val navdušenja. "Iskrene čestitke Nogometni zvezi Slovenije. Slovenija je na Euro 2024," je ob emotikonu bicepsa na omrežju X zapisala predsednica republike Nataša Pirc Musar.

»Bravo,« je bil kratek in jedrnat slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić. Čestitkam za uvrstitev na evropsko prvenstvo so se pridružili tudi pri vladi, ki je na uradnem profilu na omrežju X zapisala: »Slovenija je ponosna na vas! Če kje, je ta zgodovinski dosežek najlepše doseči na domačem igrišču. Srečno na EP in naj bo vsak trenutek na igrišču nepozaben!«

»Jaaaaa. Gremo v Nemčijo!« je pogled nogometnih navdušencev v turnir 24 reprezentanc, ki bo potekal med 14. junijem in 14. julijem, usmeril rokometni reprezentant Jure Dolenec.

Ob stožiškem stadionu je po tekmi sledilo navijaško rajanje, ki so se mu po slavju v slačilnici in opravljenih medijskih dolžnostih pridružili tudi slovenski reprezentanti. Vrhunec pa bo sledil v torek na posebnem sprejemu, ki bo ob 16. uri na Kongresnem trgu.

»Splačalo se je za to generacijo«

Selektor Matjaž Kek je na novinarski konferenci po tekmi poudaril, da morajo biti v ospredju nogometaši, ki so si res zaslužili ta veliki dosežek. »Veseli, srečni in ponosni smo. Mislim, da je to zasluženo. Hvala Sloveniji za to neverjetno pozitivno energijo v zadnjih mesecih. Splačalo se je za to generacijo, ki je bila že skoraj označena za 'luzersko'. Vrnili so vero v slovenski nogomet,« je na novinarski konferenci po tekmi – ta se je zaradi slavja igralcev in selektorja na igrišču z navijači začela s precejšnjo zamudo – povedal selektor Kek.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije