MOTOGP

Rossi: Veliko odvisno tudi od poroke

Italijanski veteran Valentino Rossi ohranja upanje v boju za 10. lovoriko. Dirkališče v Le Mansu naj bi ustrezalo njegovi yamahi M1.
Fotografija: Valentino Rossi je v Le Mansu nazadnje zmagal leta 2008. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Valentino Rossi je v Le Mansu nazadnje zmagal leta 2008. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Kar težko je verjeti, da Valentino Rossi šteje že dobrih 40 let. Z občutno mlajšimi tekmeci v razredu motoGP se lahko namreč še zmeraj kosa bolj ali manj enakovredno, kar kaže tudi vrstni red v skupni razvrstitvi za svetovno prvenstvo. Z 61 točkami po štirih postajah drži visoko četrto mesto, pri čemer za vodilnim Špancem Marcom Marquezom (Honda) zaostaja za le devet točk.

Italijanski motociklistični as, ki dejansko dirka, kot da bi bil v resnici polovico mlajši, s tem ohranja upanje, da bi se še desetič ovenčal z naslovom svetovnega prvaka (osmič v kraljevski kategoriji), čeprav se tudi sam še kako dobro zaveda, da bo izjemno težko uresničil svoji zadnji veliki (športni) cilj. Z velikimi pričakovanji se bo odpeljal tudi na start jutrišnje velike nagrade Francije, s katero bi rad poravnal določene neporavnane račune. Na znameniti stezi v Le Mansu je namreč nazadnje slast zmage okusil zdaj že davnega leta 2008. Odtlej ji je bil večkrat zelo blizu, tam je nanizal več drugih in tretjih mest, na prvo pa – kot že omenjeno – v Franciji čaka že debelo desetletje. Lansko preizkušnjo je na Bugattijevem dirkališču končal na najnižji stopnici odra za najboljše, potem ko je zaostal le za Marquezom in rojakom Danilom Petruccijem (Ducati).

Vremenska napoved ni fantastična

"Da, od moje zadnje tukajšnje zmage je res minilo že veliko časa, takrat sem še dirkal z Bridgestonovimi gumami," se je Rossi spomnil svojega francoskega podviga iz sezone 2008. Le Mans je sicer že od nekdaj veljal za progo, Yamahinemu motorju pisano na kožo, poznavalci cestnohitrostnega motociklizma računajo, da bi morala modremu jeklenemu konjičku ustrezati tudi letos. "Na papirju nam res dobro kaže, v preteklih letih smo bili tu zaradi dolgih zavojev dejansko zelo konkurenčni. Toda od zdaj do nedeljske zmage je še zelo dolga pot," je dal italijanski veteran ob prihodu v Le Mans jasno vedeti, da so takšne in drugačne teorije eno, dirke pa pogosto nekaj čisto drugega. "Veliko bo odvisno od tega, kakšna bo poroka med motorjem, gumami in stezo, kako se bomo odrezali v kvalifikacijah in kakšno bo vreme, kajti napoved ni fantastična. Računati moramo namreč z dežjem," je spektakularno veliko nagrado Francije napovedal Rossi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije