JUDO

Objokana Ana doživela hud šok

Judoistka Ana Velenšek izpadla že po prvem dvoboju na SP. Jezna in razočarana, ker ni pokazala, česa je bila sposobna
Fotografija: Ana Velenšek ne bo vrgla puške v koruzo. Foto: Matej Družnik
Odpri galerijo
Ana Velenšek ne bo vrgla puške v koruzo. Foto: Matej Družnik

BAKU – Solze so v hipu zalile oči Ane Velenšek, naše bronaste judoistke s predlanskih olimpijskih iger v Riu de Janeiru (do 78 kg), potem ko se je svetovno prvenstvo v Bakuju zanjo končalo že po prvem dvoboju v kategoriji nad 78 kilogramov. Za 27-letno borko iz Šmartnega v Rožni dolini je bila usodna Larisa Cerić iz BiH, na neki način pa se je izločila sama, potem ko se je 19 sekund pred koncem, ko je imela že dve kazni, vrgla na kolena. Sodnik ji je pokazal še tretji rumeni karton, ki je avtomatično pordečel.

Tako so se vsi Anini upi, da bi si v glavnem mestu Azerbajdžana izbojevala odmevnejši dosežek, v trenutku razblinili kakor milni mehurček. »Že zelo dolgo nisem izpadla tako hitro, zato je to zame precejšen šok. Jezna sem nase in obenem razočarana, ker nisem pokazala, česa sem bila sposobna,« je bila močno potrta Velenškova, ki je potrebovala več minut, da je lahko o svojem razočaranju spregovorila za skupino slovenskih poročevalcev v Bakuju.

Premalo napadalna

»Z Lariso sem se konec julija borila že na turnirju za veliko nagrado v Zagrebu, kjer sem jo premagala, zato sem dobro vedela, na kaj moram paziti in česa ne smem narediti. A sem bila premalo napadalna, zaradi česar sem dobivala kazni za neaktivnost. To je bila ena od mojih najslabših predstav, odkar tekmujem na najvišji ravni,« je priznala in dodala, da bi se – če bi se zjutraj počutila slabo in ji ne bi šlo na ogrevanju – s takšnim razpletom še nekako sprijaznila. A počutila se je močno. »Imela sem dober občutek, ko pa sem stopila na blazine, mi preprosto ni steklo. Gibanje, napadi … prav nič mi ni šlo, kot sem si zamislila.«

Podobno žalostna je bila tudi po zgodnjem slovesu od aprilskega EP v Tel Avivu. »Ker pa je to svetovno prvenstvo, je moje razočaranje še večje,« je primerjala judoistka kluba Z'dežele Sankaku, ki ima dve odličji s SP (srebrno iz Astane 2015 in bronasto iz Čeljabinska 2014), osvojila pa ju je v kategoriji do 78 kg, v kateri je tekmovala do OI 2016. »Ne vem, mogoče mi v najtežji kategoriji, v kateri sem osvojila že nekaj kolajn na turnirjih za veliko nagrado in že tudi slavila zmago, primanjkuje velikih tekem.

Nič, bova s trenerjem Marjanom Fabjanom opravila analizo in ugotovila, kaj je šlo po zlu. Nisem človek, ki bi kar tako vrgel puško v koruzo. Morala se bom pobrati in iti naprej. Pred nami je še dosti tekem, glavni cilj pa so seveda OI čez dve leti v Tokiu,« je še dejala Velenškova. Da to ne bo njen dan, je Fabjan slutil že, ko je Ana narobe zavila proti tatamiju. »To kaže, da ni bila zbrana. Morda je vse skupaj prelahko vzela, moral sem ji trikrat reči, naj se dobro ogreje, jo opozarjal, da jo čaka težka borba, med katero jo je kar presekalo. Ne, to ni bila Ana, kot jo poznam,« je pojasnil 60-letni Celjan.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije