DERBI

Nov vijolični orkan v Stožicah za plus 8

Nogometaši Maribora so po odmevni zmagi povečali prednost pred Olimpijo. Ljubljančani so zdaj osredotočeni na četrtkovo evropsko tekmo s Spartakom.
Fotografija: Dino Hotić in Jan Mlakar sta preskočila ljubljansko oviro, oba sta prispevala zadetek za visoko zmago. Foto: Roman Šipić
Odpri galerijo
Dino Hotić in Jan Mlakar sta preskočila ljubljansko oviro, oba sta prispevala zadetek za visoko zmago. Foto: Roman Šipić

LJUBLJANA – Mar je res veliko presenečenje, da so nogometaši Olimpije v Stožicah izgubili prvi veliki derbi z Mariborom v tej sezoni? Zgodovina nas uči, da se je pravzaprav zgodila povsem običajna stvar. Zmaji so namreč v državnem prvenstvu nazadnje vijolične na domačem terenu premagali daljnega 15. marca 2014. Odtlej so zeleno-beli z Mariborčani pred domačim občinstvom petkrat remizirali in štirikrat izgubili.

Tokrat so bili Štajerci v vlogi ranjenih levov po izpadu proti Glasgow Rangers v 3. krogu kvalifikacij za evropsko ligo, Ljubljančani pa so bili na krilih napredovanja v istem tekmovanju, potem ko so izločili finski HJK iz Helsinkov. Četa začasnega trenerja Aleksandra Linte je bila izrazito boljša od gostov samo v prvih 19 minutah tekme, potem pa so izkušeni podprvaki prevzeli taktične niti igre v svoje noge in prišli do prepričljive in povsem zaslužene zmage s 3:0. Seveda bi bilo verjetno vse drugače, če bi pri izidu 0:1 Rok Kronaveter premagal Jasmina Handanovića, ob Dinu Hotiću najboljšega posameznika tekme, ki je obranil strel z bele točke. Toda to ostaja v domeni če ...

Jasmin Handanović je obranil enajstmetrovko Roku Kronavetru. Foto: Roman Šipić
Jasmin Handanović je obranil enajstmetrovko Roku Kronavetru. Foto: Roman Šipić

»Zelo smo zadovoljni z visoko zmago v Ljubljani. Z izjemo prvih 15 minut smo odigrali odlično tekmo. Zadeli smo v pravih trenutkih, ubranili smo se v pravih trenutkih, zato smo uživali v tekmi. Na začetku je bil dogovor, da bomo pritiskali na njihovo zadnjo linijo, a to nam sprva ni uspelo. Pozneje, ko nam je uspelo rešiti ta problem, je bila naša igra bistveno boljša in nevarnejša, na koncu smo ne le ustvarili ravnotežje, temveč smo bili boljši od nasprotnika,« je razplet analiziral trener Maribora Darko Milanič, ki je, kot igralci, še vedno pod vtisom izpada iz evropskega tekmovanja. Takrat si je ahilovo tetivo poškodoval tudi štoper Marko Šuler in ni mogel igrati. Zdaj je za njih sveti cilj osvojiti dvojno domačo krono.

»Mariboru čestitam za zasluženo zmago. Ne morem biti zadovoljen z rezultatom, saj je poraz z 0:3 doma precej boleč, a to je življenje, to je nogomet. A hkrati sem prepričan, da bomo to uspešno prebrodili in da bomo na koncu iz takšnih trenutkov izšli močnejši. Dobro smo začeli tekmo in do prvega prejetega gola smo imeli nadzor nad njo. Mislim, da bi si v prvem polčasu zaslužili doseči vsaj en gol. Zapravili smo tudi 11-metrovko. Morda bi se tekma lahko obrnila tudi drugače, če bi takrat zadeli. Kljub zaostanku osmih točk za Mariborom ni nič izgubljenega, prvenstvo je še dolgo in marsikaj se lahko še zgodi,« meni Linta, ki ga v četrtek z zmaji čaka prva tekma play-offa za uvrstitev v skupinski del evropske lige s slovaškim Spartakom iz Trnave.

»Poskušal bom vplivati na igralce, da ne bodo čutili posledic tega poraza. Prepričan sem, da bomo napredovali, zato menim, da smo bližje evropski ligi kot pred tekmo z Mariborom,« je zatrdil Linta. Naslednji večni derbi je na sporedu v Ljudskem vrtu 27. oktobra v 14. krogu državnega prvenstva. Zanimivo bo videti, koliko bo takrat znašala točkovna razlika med največjima kluboma. 

Maribor ni izgubil prvenstvene tekme v Ljubljani od marca 2014. Foto: Roman Šipić
Maribor ni izgubil prvenstvene tekme v Ljubljani od marca 2014. Foto: Roman Šipić

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije