NOGOMET

Milijoni evrov frčali za Slovence

Angleški prvoligaš Brighton za tri milijone evrov kupil Jana Mlakarja. Do junija bo ljubljanski nogometaš še branil mariborske barve.
Fotografija: Jan Mlakar je tudi v vijoličnem dresu potrdil, da je izjemen talent. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Jan Mlakar je tudi v vijoličnem dresu potrdil, da je izjemen talent. FOTO: Tadej Regent

LJUBLJANA – Na zadnji dan prestopnega roka v najmočnejših ligah so frčali milijoni evrov tudi za slovenske nogometaše. Lep del jih bo končalo v blagajni NK Maribor. Enega od najbolj nadarjenih slovenskih nogometašev Jana Mlakarja je ujel član angleške prve lige Brighton & Hove Albion.
Jan Mlakar je tudi v vijoličnem dresu potrdil, da je izjemen talent. FOTO: Tadej Regent
Jan Mlakar je tudi v vijoličnem dresu potrdil, da je izjemen talent. FOTO: Tadej Regent

Za 20-letnega Ljubljančana, doma iz Češnjic (Dobrunje), bo trinajsti klub na lestvici premier league Mariboru plačal približno tri milijone evrov. Še 10 odstotkov od odškodnine bo vijoličnim pripadlo ob naslednji prodaji. Slovenski rekord ima še Olimpija s prodajo Ezekiela Hentyja v moskovski Lokomotiv za 5,5 milijona evrov.

Mariborska zimska prestopna kombinatorika je temeljila na iskanju kupca za Luko Zahovića, a našli so ga za postavnejšega in tri leta mlajšega Mlakarja. Luka in Jan sta bila minulo jesen najboljša vijolična strelca (9 zadetkov), zabila sta gol manj od Sobočana Roka Sirka ter Ljubljančanov Andresa Vombergarja in Roka Kronavetra. Mlakarjev zastopnik Amir Ružnić je trepetal do zadnje sekunde včerajšnjega zdravniškega pregleda.

»Ker sem vraževeren, nočem potrditi prestopa, dokler ne bodo sporočili, da je z njim vse v najlepšem redu. Enkrat smo se že ujeli v zanko, ko je Petar Stojanović padel na zdravniškem pregledu za prestop k Hannovru,« je bil včeraj zjutraj previden Ružnić, opoldne pa mu je odleglo. Mlakar je bil zdrav. Tako bo poleti pri 20 letih že četrtič zamenjal klub, prvič je pri 16 letih za milijon evrov iz Domžal prestopil v Fiorentino.

Pri slovitem toskanskem klubu je bil najboljši strelec v mlajših konkurencah, zaradi česar si je leta 2015 prislužil uvrstitev na Guardianov seznam 50 najbolj nadarjenih nogometašev na svetu. Njegov razvoj je upočasnil prehod med člane. Fiorentina ga je poslala na »vajeništvo« k Venezii, a pri trenerju, slovitem napadalcu Pippu Inzaghiju, ni bil v ospredju. Kariero je nato reševal pri Mariboru.
 

Za Berića rdeča luč?


Ružnić je imel včeraj polne roke dela. Najprej mu je odleglo, ker poškodba njegovega najdragocenejšega igralca Josipa Iličića, ki je pri pokalni zmagi Atalante nad Juventusom (2:0) igral le 26 minut, ni hujša, nato se je zapletlo pri prestopu Roberta Berića. Izolan je napadalcu St. Etienne našel delodajalca v italijanskem prvoligašu Spalu, kjer igra tudi Jasmin Kurtić, a dogovor o Berićevi selitvi v Italijo se je spremenil v igro živcev, pogajanj, izsiljevanj ...

Francozi so ugotovili, da bi ostali brez pomembnega rezervista za prvega napadalca, zato Berića niso želeli izpustiti, čeprav bi zanj prejeli tudi manjšo odškodnino, medtem ko poleti ne bodo prejeli niti centa, ker bo Beriću potekla pogodba. Nekdanji napadalec Maribora je do zadnje sekunde včerajšnjega dne prepričeval klubsko vodstvo, naj mu vendarle omogočijo prestop.
 

Zajc se je poslovil s čivkom


Včerajšnji slovenski rekorder je bil Miha Zajc. Od Empolija se je poslovil s čivkom. Njegov kupec je eden od največjih turških klubov Fenerbahče, ki naj bi Italijanom plačal 6,5 milijona evrov odškodnine. Turški velikan iz Istanbula, pri katerem je na začetku devetdesetih let minulega stoletja igral tudi Džoni Novak, je v tekmovalni krizi in se bori za obstanek. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije