ŠPORTNO PLEZANJE

Mia gre v Tokio: Lučka, oprosti!

Na OI dve plezalki na državo, v Tokio poleg Janje Garnbret še Mia Krampl. Rakovčeva je imela vozovnico v rokah vso tekmo, na koncu se ji je izmuznila.
Fotografija: Mia Krampl je letos pustila pečat s srebrom na svetovnem prvenstvu in krstnimi stopničkami v svetovnem pokalu. FOTO: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Mia Krampl je letos pustila pečat s srebrom na svetovnem prvenstvu in krstnimi stopničkami v svetovnem pokalu. FOTO: Mavric Pivk

»Morala bi biti najsrečnejša oseba na svetu, saj sem dobila zadnjo vozovnico za Tokio 2020 za slovensko reprezentanco, a kako sem sploh lahko, če pa razlog za mojo srečo dela mojo najboljšo prijateljico žalostno. Lučka, res mi je žal,« je ganljiv zapis na družabnih omrežjih objavila športna plezalka Mia Krampl, potem ko je olimpijsko kvalifikacijsko tekmo za Tokio 2020 v Toulousu končala pred Lučko Rakovec, ki je imela vozovnico v rokah vso tekmo, a jo je na koncu izgubila.

Vsaka država ima lahko na OI dve predstavnici. Prva vozovnica za Tokio je od avgusta v žepu Janje Garnbret, za drugo pa sta se v Toulousu udarili Rakovčeva in Kramplova. V hitrosti in na balvanih je bila boljša Rakovčeva s 6. in 3. mestom, izkupiček Kramplove pa sta bili dve 7. mesti. Slednja je bila v težavnosti nepremagljiva, Rakovčeva pa tretja – ločila ju je pičla polovica giba. Isto višino kot Rakovčeva so si priplezale še tri tekmovalke, ena iz četverice, Francozinja Julia Chanourdie, jo je dosegla hitreje kot Ljubljančanki in se vrinila mednju. Ob skupnem zmnožku rezultatov za kombinacijo je bila tako boljša Kramplova, ki je tekmo končala na 3. mestu, Rakovčeva pa tik za njo.
 

Tekmici, a tudi najboljši prijateljici


Na koncu sta jokali obe, a to niso bile solze sreče. Rakovčeva, boljša kombinatorka, je jokala zaradi razočaranja, Kramplovi, specialistki za težavnost, pa je bilo hudo zaradi prijateljice, saj se je zavedala, da je bila ves čas favoritinja. »Izjemna in nadarjena plezalka si, čudovita oseba in kar je najpomembneje – ena mojih najboljših prijateljic. Želela bi si, da bi lahko obe izkusili olimpijske igre skupaj,« je zapis končala Kramplova. Še enkrat se je uveljavila oguljena fraza, ki jo v športu pogosto slišimo: ni konec, dokler ni zares povsem konec. A tudi to je čar športa, ki enkrat da, drugič vzame.

»Priznati moram, da sem bil v zelo neugodnem položaju,« je komentiral reprezentančni selektor Gorazd Hren. »Pričakovali smo, da bo Lučka boljša, saj v kombinaciji staviš nanjo, res pa je tudi, da Mia lahko zmaga v težavnosti. Žal mi je za Lučko, a Mia mora biti vesela svojega uspeha, to sem ji tudi rekel.«

Rakovčeva in Kramplova nista le tekmici in najboljši prijateljici, imata tudi istega osebnega trenerja, Anžeta Štremflja, ta pravi, da ves čas potiskata druga drugo višje. »Lučka ima več tehničnega znanja, Mia pa surove moči. Veliko se lahko naučita druga od druge. Čeprav je Lučka razočarana, ne smemo pozabiti, da je članska evropska prvakinja v težavnosti, tudi redno se je uvrščala v finale za svetovni pokal. Pokazala je stanovitnost v težavnosti. Če bi o tem govorili na začetku leta, bi bil to zelo visok cilj,« je tolažil 18-letnico, da je letos pokazala ogromen napredek. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije