KATAR 2022

Messi v Dohi končno postal pobalin

Argentina po zmagi nad Hrvaško razmišlja le še o naslovu svetovnega prvaka. Zvezdnik gavčev v polfinalu zabil svoj 11. gol na SP, na interni lestvici je zdaj na vrhu.
Fotografija: Takole je Lionel Messi proslavil gol soigralca Juliana Alvareza za končnih 3:0 s Hrvaško. FOTO: Molly Darlington/Reuters
Odpri galerijo
Takole je Lionel Messi proslavil gol soigralca Juliana Alvareza za končnih 3:0 s Hrvaško. FOTO: Molly Darlington/Reuters

Je naslov svetovnega prvaka res že oddan Argentini? Pokrovitelji in lobiji okrog Svetovne nogometne zveze (Fife) si želijo, da bi šampionski pokal dvignil prvi virtuoz v argentinskem orkestru Lionel Messi, tudi gavči so odprli mundial v Katarju, kot se spodobi za bodoče prvake – s porazom proti Savdski Arabiji. Organska rast ekipe selektorja Lionela Scalonija je doživela skok tudi v polfinalni tekmi s Hrvaško (3:0), zato navijači le še razmišljajo, na kakšen način se bo Messi v nedeljo zapisal v nogometne učbenike kot eden največjih nogometašev vseh časov.

Številni so se v prvi tekmi Argentine hitro spomnili Špancev iz Južne Afrike 2010 – potem ko so Xavi, Iniesta in soigralci izgubili s Švico, so vse naslednje tekmece mleli z izidi 1:0 po taktih znamenite tiki-taka igre. Podobno je (bilo) z Argentino: senzacionalen poraz s Savdsko Arabijo je predramil tabor gavčev, v nadaljevanju so vsi v njem prestavili iz druge v četrto prestavo, pozneje so nekateri našli tudi šesto in sedmo.

Messi in druščina so bili opazno bolj razpoloženi od Hrvatov, hitrejši, bolj agresivni in tudi zviti, premogli so vse vrline, ki morajo krasiti pretendenta za zlati šampionski pokal. Argentinci so v Katarju že preživeli nekatere izzive, zato so si pred začetkom polfinala med Marokom in Francijo zaželeli »lažjo« pot. V anketi športnega dnevnika Ole (N = 51.000) jih je denimo 61 odstotkov izrazilo željo, da bi se v nedeljo na največjem katarskem stadionu Lusail pomerili z Marokom, le 39 % jih je izbralo Francijo.

Trdno v sedlu

Scaloni in Messi nista želela polemizirati o tekmecih v finalu, Argentinci so padli v svoj film, v katerem je konec skrbno načrtovan in tudi navzven delujejo, kot da jih nič ne more vreči iz tira. Messi se ne zmeni za individualna rekorda, ki ju bo imel v svojih rokah. Enega že ima, potem ko je v polfinalu zabil svoj 11. gol na svetovnih prvenstvih, s katerim se je na interni argentinski lestvici zavihtel na vrh. Za velemojstrom PSG so: Gabriel Batistuta (10), Guillermo Stabile in Diego Maradona (8), Mario Kempes (6) … V finalu bo igral svojo 26. tekmo na šampionatih sveta, s čimer se bo pri 35 letih in pol odlepil od Lotharja Matthäusa.

»Želimo postati prvaki, to je največ, kar lahko dosežemo zase in za rojake, katerih podporo čutimo na vsakem koraku. Le še eno dejanje nas loči do tega, vse smo podredili finalu,« je zatrdil Messi, ki naposled deluje, kot se spodobi za Argentinca. Tudi tri ure po tekmi daje intervjuje za domače medije, »vmes« resda žaljivo nahruli kakšnega tekmeca, kot je nedavno Nizozemca Weghorsta, na igrišču pa deluje bojevito, neustrašno in osredotočeno. Znanja mu ne more odvzeti nihče, gotovo pa smo pri njem pogrešali »pobalinskost«, ki je krasila nekatere pretekle šampione.

»Neverjetno je, da smo osvojili južnoameriško prvenstvo, prišli v Katar z nizom 36 tekem brez poraza, zdaj smo spet v finalu mundiala! Res se lahko zgodi vse, vendarle gre za nogomet. Toda verjamemo, da bo drugače kot v Riu de Janeiru pred osmimi leti,« je armado navijačev v Dohi in domovini nagovoril Messi pred svojim zadnjim dejanjem na mundialih. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije