SPIDVEJ

Matej Žagar želi požagati elito

Čez osem dni v Krškem znova spektakel v spidveju. 
Fotografija: Matej Žagar si želi naposled privoziti zmago tudi na domačih tleh v Krškem. FOTO: B. C.
Odpri galerijo
Matej Žagar si želi naposled privoziti zmago tudi na domačih tleh v Krškem. FOTO: B. C.

LJUBLJANA – Za katoliške Poljake svete stavbe niso cerkve, temveč smučarske skakalnice in ovali za spidvej. Kamil Stoch je seveda zgodba zase, spidvej pa je poljski vsakodnevnik pri zajtrku, kosilu in večerji. Svetovno prvenstvo se bo v soboto, 8. septembra, nadaljevalo z osmo od desetih dirk, ki pa ne bo na Poljskem, na koledarju so sicer Varšava, Gorzow in Torun, ampak v Krškem.

Veliko nagrado Slovenije bodo priredili že trinajstič, domača predstavnika bosta zimzeleni Matej Žagar in s posebnim povabilom Matic Ivačič. Spet ne gre brez Poljske; Žagar, njegova partnerica je sicer Poljakinja Aleksandra Kozlowska, je član elitnega kluba iz ekstralige Forbet Wlokniarz Czestochowa, Ivačič, Žagar mu pomaga z agregati za motor, pa ima podpisano pogodbo in je že tudi dirkal za poljski klub iz druge lige Polonio iz Bydgoszcza.

Petintridesetletni Ljubljančan Žagar, njegova najboljša uvrstitev na stadionu Matije Gubca je tretje mesto iz leta 2005, je v letošnji razvrstitvi svetovnega prvenstva ta čas na devetem mestu, letos pa tudi še ni dobil nobene velike nagrade; na njih ima pet triumfov.

Sedemnajstkratni zaporedni državni prvak, seveda Slovenije, ne Poljske, sicer z ovalom v Krškem ni na ti; Žagar ima rad globoke steze, to pa je na stadionu, imenovanem po kmečkem uporniku, težko urediti. Na lanski preizkušnji v Krškem je zasedel sedmo mesto, po dirki pa, čeprav mu je po dežju dan prej ustrezala razmočena in zahtevna proga, navrgel, da je starte imel s slabših mest, kar štirikrat z zunanjih, tudi v polfinalu.

Matej Žagar si želi naposled privoziti zmago tudi na domačih tleh v Krškem. FOTO: B. C.
Matej Žagar si želi naposled privoziti zmago tudi na domačih tleh v Krškem. FOTO: B. C.

»Morebiti bo letos drugače, čeprav v zadnjih dvanajstih letih ni bilo pravega uspeha. Pač vsako leto lahko prinese kaj novega. Zmaga? Tega ni lahko narediti, bi pa rad doživel občutek, kako je zmagati na domači dirki in da se pri tem navijačem utrga,« je omenil prvi slovenski as, ki za slabšo letošnjo sezono krivi motorje. »Veliko mi pomaga sodelovanje z Matejem, v torek sem denimo preizkusil nov agregat. V Krškem se bom veselil vsake osvojene točke, grem pa na to, da jih osvojim čim več,« je dodal Matic Ivačič, član AMD Krško in letošnji slovenski podprvak, ki bo v sredo napolnil 25 let.

Po izkušnjah v Bydgoszczu je dodal, da je na Poljskem povsem drugo življenje v spidveju kot drugod. Za VN Slovenije v Krškem pa še opazka, da bosta svojo priložnost za vožnjo morebiti pričakala tudi rezervi Nick Škorja in Denis Štojs

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije