MOTO GP

Marquez z mešanimi občutki

Alex Rins v zadnjem zavoju do zmage v Silverstonu. Grd padec Andree Doviziosa prek Fabia Qartararoja.
Fotografija:
Odpri galerijo

LJUBLJANA – Ko si je španski motorist Alex Rins v predpredzadnjem krogu včerajšnje VN Velike Britanije v razredu motoGP privoščil večjo napako in je za trenutek zapeljal s proge, se je že zdelo, da je dokončno izgubil dvoboj za zmago. A 23-letni dirkač iz Barcelone se ni vdal; iz sebe in svojega suzukija je izčrpal še zadnje rezerve, ujel vodilnega rojaka Marca Marqueza (Honda) in ga prav v zadnjem zavoju tudi prehitel – za pičle 0,013 sekunde!

»Nimam besed, s katerimi bi opisal velikansko veselje. Zadnji zavoj je bil neverjeten, končno nam je spet uspelo,« je kar žarel od silne sreče Rins, potem ko je slavil še drugo zmago v kraljevski motociklistični kategoriji po aprilskem podvigu v Austinu. Ob tem si je vidno oddahnil, da se je po napaki, ki se mu je prikradla dobra dva kroga pred koncem, zanj razpletlo tako sijajno. Ker je mislil, da je napočil že zadnji krog dirke, je tvegal vse, da bi se prebil v vodstvo, pri tem pa je prestopil mejo možnega in za hip izgubil nadzor nad modrim jeklenim konjičkom. Na njegovo srečo ga je znal hitro spet ukrotiti.

Marqueza, ki je drugič zapored po preizkušnji v Spielbergu za las izgubil zmago, so v cilju prevevali mešani občutki. »Vesel sem zaradi prvenstva, ne pa zavoljo dirke. Ni prijetno tako izgubiti prvega mesta,« je priznal 26-letni šampion iz Cervere in zaupal, da je v zadnjem zavoju za trenutek izgubil prednje kolo, zaradi česar je moral malce zavreti. »To je s pridom izkoristil Alex, ki je imel v tistem delu boljši oprijem,« je pojasnil Marquez, ki je še povečal vodstvo v skupni razvrstitvi. Zdaj njegova prednost pred najbližjim zasledovalcem, Italijanom Andro Doviziosom (Ducati), ki je kmalu po startu poletel prek Francoza Fabia Quartararoja (Yamaha) in grdo padel na stezo, zaradi česar so ga odpeljali na pregled v bolnišnico v Coventryju, znaša že 78 točk.

Popolno špansko zmagoslavje je v Silverstonu zaokrožil Maverick Viñales (Yamaha, + 0,612), njegov italijanski ekipni kolega Valentino Rossi (+ 11,439), ki je v kvalifikacijah navdušil z drugim startnim položajem, pa se je moral sprijazniti z nehvaležnim četrtim mestom.

Tudi v nižjih razredih sta zmagala Španca; v moto2 je vse tekmece za seboj pustil Augusto Fernandez (Kalex), v moto3 pa je prvi ciljno črto prevozil Španec Marcos Ramirez (Honda). Naslednje dirke bo 15. septembra gostil Misano. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije