SKOKI

»Kriza družine Prevc« odmeva tudi v Nemčiji

O težavah Domna in Petra pišejo v časopisih Süddeutsche, Bild ... V slabi formi prav tako nemška asa Severin Freund in Andreas Wellinger.
Fotografija: Brata Prevc, Domen (spredaj) in Peter (zadaj), sta se umaknila na trening, da bi v sezoni rešila, kar se rešiti da. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Brata Prevc, Domen (spredaj) in Peter (zadaj), sta se umaknila na trening, da bi v sezoni rešila, kar se rešiti da. FOTO: Marko Feist

LJUBLJANA – Vzponi in padci so sestavni del slehernega športa, smučarski skoki glede tega niso nobena izjema. Kakor hitro poletiš med zvezde, lahko čez noč tudi pristaneš na trdih tleh. Med tokratno novoletno turnejo, ki se bo že po tradiciji na jutrišnji praznik Svetih treh kraljev iztekla z velikim finalom v Bischofshofnu, so se s takšnimi in drugačnimi težavami spopadali mnogi asi, med njimi tudi brata Domen in Peter Prevc.

Skakalca kranjskega Triglava, ki sta slovenskim ljubiteljem skokov v prejšnjih letih pričarala obilo veselja, sta se po polomu v Garmisch-Partenkirchnu, kjer sta oba izpadla že v kvalifikacijah, odpeljala v domovino z namenom, da bi se bolje pripravila za naslednji vrhunec zime – februarsko svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju v Seefeldu. Iz preostanka sezone si želita pač izvleči čim več oziroma rešiti hočeta, kar se (še) rešiti da. O »krizi družine Prevc«, kakor so jo poimenovali, so pisali pravzaprav vsi mediji, ki spremljajo novoletno turnejo, slabih nastopov Domna in Petra, ki si je pred tremi leti v šampionskem slogu priskakal zlatega orla, tako niso prezrli niti v zelo branih nemških in avstrijskih časopisih (ter spletnih izdajah revij), kot so Süddeutsche Zeitung, Die Welt, Bild, Focus, Spiegel, Die Presse, Kronen Zeitung …

Nezadovoljni tudi Avstrijci

Toda bratje Prevc (podobno kot Domnu in Petru že dolgo ne gre več po željah niti Cenetu, ki se je moral na nedavnem državnem prvenstvu v Planici sprijazniti s 15. mestom) še zdaleč niso edini, ki so kar precej oddaljeni od vrha, na katerem so navsezadnje že bili. Po daljšem okrevanju vrnitve na pota nekdanje slave nikakor ne najde niti Nemec Severin Freund, ki se je po 36. mestu v Oberstdorfu in 41. v Ga-Pa prav tako umaknil na trening, pod pričakovanji tekmuje tudi njegov rojak Andreas Wellinger, olimpijski prvak in podprvak iz Pjongčanga '18.

Toda v nemškem taboru imajo zdaj vsaj Markusa Eisenbichlerja, ki je na uvodnih dveh postajah 67. novoletne turneje rešil domačo čast z drugima mestoma, medtem ko Avstrijci, ki so se med letoma 2009 in 2015 veselili sedmih zaporednih končnih zmag na tem prestižnem tekmovanju, tačas celo nimajo nobenega skakalca v boju za zlatega orla. Gregor Schlierenzauer, ki se lahko pohvali z največ zmagami v svetovnem pokalu, je zaradi slabe forme izpustil celotni prvi vrhunec zime 2018/19, Stefan Kraft, veliki zmagovalec turneje 2014/15, pa se po tretjem mestu v Oberstdorfu nato v Ga-Pa sploh ni uvrstil v finale.

Ker je bil po dveh tekmah v skupni razvrstitvi z Danielom Hubrom najboljši rdeče-belo-rdeči orel šele na desetem mestu (!), so se pri naših severnih sosedih okrepile kritike na račun zdajšnjega strokovnega štaba z glavnim trenerjem Andreasom Felderjem na čelu. Zato so se že pojavila prva namigovanja, po katerih bi ga po koncu sezone zamenjali, v Avstriji jih namreč ni malo, ki bi na njegovem položaju veliko raje videli Stefana Horngacherja ali Wernerja Schusterja, zdajšnja selektorja poljske oziroma nemške reprezentance.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije