NOGOMET

Ko ni domačih, so Argentinci

Evropski nogometni prvaki Italijani pot proti euru 2024 začenjajo z Angleži.
Fotografija: Mateo Retegu je argentinska rešitev za brezzobi italijanski napad. FOTO: Twitter
Odpri galerijo
Mateo Retegu je argentinska rešitev za brezzobi italijanski napad. FOTO: Twitter

Pred 20 meseci so se Italijani na Wembleyju veselili naslova evropskih prvakov in z optimizmom zrli v prihodnost, potem ko jim je pred tem spodrsnilo v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Rusiji. A mundialske kvalifikacije so se spremenile v novo kalvarijo.

Severna Makedonija je ustavila »azzurre« na poti v Katar. Italijani pod taktirko selektorja Roberta Mancinija bitko za evropsko prvenstvo v Nemčiji jutri v zelo zahtevni skupini C začenjajo z veliko simbolike: na štadionu Diega Maradone v Neaplju, kjer je ta trenutek središče »calcia«, proti Angležem. Napoli je evropski hit, ne le italijanski, v četrtfinale lige prvakov so se uvrstili trije italijanski klubi, Italija je še drugič zapored na zaključnem turnirju štirih najboljših v ligi narodov.

«Da, imamo mlade in nadarjene igralce, a ne igrajo. Trije klubi so med osem v LP, a igra le sedem, osem Italijanov,« je nalil čistega vina selektor. Pomanjkanje napadalcev, ki so bili sicer vseskozi simbol močnih in šampionskih Italijanov, so izvor krize. Zaradi nje se je spremenilo vse in tudi Mancinijevo vodilo, da morajo biti reprezentanti rojeni v Italiji.

»Svet se je spremenil. Vse reprezentance so naturalizirale igralce ali jih pripeljale iz drugih držav. Imeli smo igralce, ki so šli skozi celoten proces v reprezentanci, potem pa so jih vzeli drugi, ker so imeli dvojno državljanstvo. Enako moramo narediti tudi mi. V Italiji ni igralcev, tega ni mogoče zanikati,« je bilo Mancinijevo sporočilo, ki je v praksi pomenilo, da je devetico izbral v deželi svetovnih prvakov Argentini. Italijanski Andres Vombergar je 23-letni napadalec Tigreja Mateo Retegui. Pri Boci Juniors vzgojeni 185 cm visoki napadalec je s šestimi goli najboljši strelec prvenstva. Vombergar je dosegel tri gole, a je njegov San Lorenzo na drugem mestu s 14 točkami po osmih tekmah, Tigre je 22. z osmimi točkami. Gareth Southgate je v veliko boljšem položaju.

A Mancini ima tudi odličen izkupiček v medsebojnih dvobojih, ki so prerasli v evropske klasike. Ni še izgubil v treh tekmah. Zadnji dvoboj v ligi narodov je pripadel Italijanom z golom Giacoma Raspadorija, ki se še ni rodil, ko je Italija zadnjič izgubila kvalifikacijsko tekmo za euro na domačih tleh – leta 1999 proti Danski (2:3).

Kapetan in prvi strelec Anglije Harry Kane bo v Neaplju lovil 54. reprezentančni gol, s čimer bo sam na vrhu lestvice strelcev, kjer mu zdaj dela družbo Wayne Rooney. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije