PLEZANJE

Janja Garnbret: Balvani? Moj naravni habitat!

Zvezdnica športnega plezanja v nedeljo začenja lov za OI. Na SP v Hačiodžiju bo obnavljala tudi znanje japonščine.
Fotografija: Janja Garnbret je prva favoritinja svetovnega prvenstva na Japonskem. FOTO: Mavric PIvk
Odpri galerijo
Janja Garnbret je prva favoritinja svetovnega prvenstva na Japonskem. FOTO: Mavric PIvk

LJUBLJANA – Prvo ime športnega plezanja Janja Garnbret je s slovensko reprezentanco v ponedeljek odpotovala na Japonsko, kjer bo prihodnji teden branila naslova svetovne prvakinje v balvanih in kombinaciji ter podprvakinje v težavnosti. Ob lovorikah bo napadla tudi vozovnico za olimpijsko premiero 2020. Sprostila pa se bo ob obnavljanju osnov japonščine, ki jih je v deželi vzhajajočega sonca pridobila lani.

Japonska je Garnbretovi, edini v zgodovini, ki se ponaša z naslovom svetovne prvakinje v treh disciplinah športnega plezanja (balvanih, težavnosti in kombinaciji), z vsakim obiskom bolj domača. Da bi se na prizorišču, na katerem se bo prihodnje leto v olimpijskem programu prvič predstavila njena panoga, počutila še boljše, se je lani začela učiti japonsko. »To sem potem opustila. V dveh tednih sem se naučila brati. Preproste besede, denimo vse postaje. Komaj čakam, da obnovim to znanje,« je povedala pred odhodom v Hačiodži, mesto 47 km od Tokia, kjer se bodo plezalci dokazovali od 11. do 21. avgusta.

Prvenstvo se bo začelo z balvani, nadaljevalo s težavnostjo in hitrostjo, na koncu se bodo plezalci in plezalke merili še v kombinaciji, edini disciplini, v kateri se bodo čez eno leto pomerili za olimpijske kolajne. »Da se bo prvenstvo začelo z balvani, je odlično. Ko plezam v tej disciplini, se počutim v svojem naravnem habitatu. Nič me ne moti, da smo balvansko sezono že končali in se zdaj spet dokazujemo v tem. Letos bolj uživam na balvanih kot v težavnosti,« je razkrila Korošica, ki je dobila vse letošnje tekme za svetovni pokal na balvanih.

Kar ti postavijo, to plezaš

A na SP ne bo stavila vsega le na eno disciplino. »Ko bo čas za balvane, bom osredotočena nanje. Ko bo na vrsti težavnost, bom zbrana za težavnost. Ko bo kombinacija, bomo verjetno vsi utrujeni – malce težje bo, ker bomo vse tri discipline plezali v enem dnevu, hkrati pa bomo zelo motivirani zaradi olimpijske norme,« je razmišljala 21-letnica, ki v hitrosti ni zares konkurenčna, saj se slovenski plezalci tej disciplini ne posvečajo (edina tovrstna stena je v Celju), jo je pa zavoljo olimpijskih iger letos več trenirala. Urnik v Hačiodžiju bo zelo zgoščen. V devetih tekmovalnih dneh bodo fantje in dekleta prosti le dvakrat. »S tem se ne obremenjujem,« je dejala. Kako preklapljati v glavi pri menjavanju disciplin? »Kar ti postavijo, to plezaš,« je na vse pripravljena prva favoritinja letošnjega vrhunca sezone, na katerem bodo podelili po sedem vozovnic za Tokio 2020 v moški in ženski konkurenci. »Psihično in telesno sem enako pripravljena kot za vse druge tekme,« je povedala sogovornica, ki je do sebe vselej zahtevna, zanimajo jo samo najvišji cilji, in tudi tokrat ne bo drugače. Prva preizkušnja jo čaka v nedeljo, to bodo kvalifikacije, v torek pa že boj za kolajne.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije