SUPERVELESLALOM

Ilka Štuhec v švedski zimi ni bila ogreta za stopničke

Mariborčanka je na SP superveleslalom končala na osmem mestu. Na progi v Åreju se je poznala prav vsaka malenkost in napaka.
Fotografija: Ilko Štuhec na SP čakata še smuk in alpska kombinacija. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Ilko Štuhec na SP čakata še smuk in alpska kombinacija. FOTO: Reuters

ÅRE – Na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju na Švedskem je znana dobitnica prvega zlatega odličja. Mikaela Shiffrin je bila najhitrejša v superveleslalomu, za 23-letno Američanko je to četrta lovorika s SP po treh zlatih v slalomu. Slovenska smučarka Ilka Štuhec je nastope v Åreju začela z osmim mestom.
Ilko Štuhec na SP čakata še smuk in alpska kombinacija. FOTO: Reuters
Ilko Štuhec na SP čakata še smuk in alpska kombinacija. FOTO: Reuters

Na prestolu vodilne je bila kar dolgo Italijanka Sofia Goggia, a je nato s pičlima dvema stotinkama sekunde zaostanka osvojila srebro. Bron za tretje mesto je pristal v rokah Švicarke Corinne Suter, ta je zaostala za le pet stotink sekunde. Zaostanki na skrajšanem superveleslalomu so bili res majhni, v eni sekundi po zmagovalki se je zvrstilo kar 12 tekmovalk.

Pred dvema letoma je Štuhčeva na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu osvojila naslov prvakinje v smuku, v superveleslalomu pa je končala na 11. mestu. Osmo mesto v superveleslalomu je njen drugi najboljši dosežek na SP, najboljša je bila v tej disciplini leta 2013 v Schladmingu s šestim mestom, tedaj je slavila Tina Maze, ki je tokrat v Åreju v vlogi posebne sodelavke Eurosporta Italia.

Štuhčevi je bila tokratna proga sicer všeč, tudi snežna podlaga je bila zelo dobro pripravljena. »Na startu sem bila odločna, dobro sem se počutila, smučanje je bilo večinoma kar v redu, a se je res poznala prav vsaka malenkost. Nisem nastopila idealno, dalo bi se še bolje, a menim, da si nimam česa očitati. V vsakem delu proge je bil morebiti izgubljen delček, ob tako majhnih razlikah pa je to lahko hitro prevelika izguba časa,« je povedala Ilka, ki je v loteriji stotink stopničke zgrešila za 21 stotink.

Od zmagovalke je bila počasnejša za 0,26 sekunde. »Imela je zelo dober pristop, tudi smučanje je bilo takšno, a vse skupaj je bilo po koščkih, malce je zmanjkalo. V sprinterskem superveleslalomu je šlo za stotinke. Enkrat si na pravi strani, drugič na napačni,« je dejal Ilkin trener Grega Koštomaj in opozoril tudi na dejstvo, da je to drugi najboljši superveleslalomski dosežek Štuhčeve v tej zimi.
 

Grdi padec Vonnove


Mariborčanka, ta je na Švedsko prispela z zasebnim letalom skupaj z Mikaelo Shiffrin, na superveleslalomu, tako kot med treningom smuka, obraza pred mrazom ni imela zaščitenega z masko, a se je še vedno zelo težko navaditi na polarne temperature. »Ne navadiš se na to, to je dejstvo. Narediš vse, da bi se ogrel, da bi ostal pripravljen, a na koncu, ko stojiš na startu, si v dresu, in tako kot na progi nisi kaj dosti oblečen. V tistem trenutku te malce zebe, ko nato enkrat startaš, pa na to pozabiš,« je povedala slovenska šampionka. Ženski superveleslalom je zaznamovalo tudi več spektakularnih padcev.

Na enem od skokov se je v vratca zaletela ameriška zvezdnica Lindsey Vonn. Okoli nog se ji je zapletla zastavica, Vonnova pa je strmoglavila na glavo in pristala v zaščitni mreži. Na srečo se Američanka ni huje poškodovala. V cilj ni prišla z akijem, ampak je preostanek proge presmučala sama in v ciljni areni pomahala navijačem, ki so jo prišli spodbujat na njenem poslovilnem prvenstvu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije