Igre odsev svetovne enotnosti ljudi

V Olimpiji včeraj slovesno prižgali ogenj za OI v Tokiu. Zanetili so ga s pomočjo paraboličnega zrcala in sončnih žarkov.
Fotografija:
Odpri galerijo

V senci poplave novic o številnih odpovedih športnih prireditev po vsem svetu so včeraj v antični Olimpiji slovesno prižgali ogenj za poletne olimpijske igre, ki se bodo s slovesnim odprtjem 24. julija začele v Tokiu. Če jih seveda ne bodo prav tako odpovedali ali preložili kot mnoga druga tekmovanja, o čemer sicer čedalje glasneje razmišljajo tudi prireditelji na Japonskem.

Slavnostni dogodek v Olimpiji so zaradi nevarnosti epidemije koronavirusa izpeljali brez širše javnosti. Namesto 700 ljudi, kolikor so jih prvotno pričakovali, se je svečanega prižiga udeležilo "le" sto povabljenih gostov, večinoma članov Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK). "Olimpijske igre so močan odsev svetovne enotnosti ljudi," je Thomas Bach, predsednik MOK, z besedami pospremil spektakularen prižig ognja.

Zanetili so ga ob 11. uri s pomočjo paraboličnega zrcala in sončnih žarkov. "Apolon, bog sonca in svetlobe, pošlji svoje žarke in prižgi baklo za gostoljubno mesto Tokio," je visoka svečenica, ki jo je poosebljala znana grška igralka Xanthi Georgiou, pozvala Apolona. Zatem je baklo predala rojakinji Anni Korakaki, izvrstni športni strelki, ki se lahko pohvali s številnimi uspehi z največjih tekmovanj. Na prejšnjih poletnih olimpijskih igrah leta 2016 v Riu de Janeiru si je, denimo, s pištolo pristreljala dve kolajni – zlato in bronasto.

Čez teden dni bakla na Japonskem

Tako se je sploh prvič zgodilo, da je ženska kot prva prejela v roke prižgano baklo z olimpijskim ognjem, ki bo zdaj en teden potovala po Grčiji. V tem času bo prepotovala kar 3500 kilometrov. Na prizorišču prvih olimpijskih iger moderne dobe (1896) v Atenah naj bi 19. marca olimpijsko baklo izročili prireditvenemu odboru Tokio 2020.

"Vse župane mest, ki jih bo obiskala bakla, pozivamo, naj upoštevajo navodila ministrstva za zdravje in se ravnajo po napotkih nacionalnih zdravstvenih organizacij," svetujejo odgovorni pri grškem olimpijskem komiteju. Župan Olimpije se je dolgo zavzemal, da bi prižig olimpijskega ognja preložili na maj.

Na Japonskem bodo ob progo spustili bistveno manj ljudi, kot je bilo prvotno predvideno. Obenem bodo ves čas nadzirali zdravstveno stanje tekačev z baklo, ki bo svojo pot v deželi vzhajajočega sonca začela 26. marca v Fukušimi, kjer se bodo vnovič poklonili več kot 18.000 smrtnim žrtvam cunamija in atomske katastrofe izpred devetih let.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije