1. SNL

Guberčeva napoved o Kopru na plodnih tleh

Rumeno-modri zasluženo odnesli plen iz zmajevega gnezda. Mariborčani so se morali zelo potruditi za zmago nad Domžalčani.
Fotografija: Nogometaši Kopra (v rumeno-modrih dresih) so bili v derbiju spretnejši in učinkovitejši kot ljubljanski gostitelji. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Nogometaši Kopra (v rumeno-modrih dresih) so bili v derbiju spretnejši in učinkovitejši kot ljubljanski gostitelji. FOTO: Voranc Vogel

Seveda slovensko nogometno prvenstvo ne more ponuditi tako visoke ravni kot slovita in najbolj cenjena ligaška tekmovanja po Evropi, toda vsaj za zdaj je v tej sezoni sila izenačeno in nepredvidljivo. Kibici so nestrpni v pričakovanju naslednjih tekem, na lestvici je gneča. Vrh si delijo s po 19 točkami Maribor, Mura in Koper, slednji je to pot poskrbel za najodmevnejši dosežek – zmago na derbiju kroga v Ljubljani proti Olimpiji.

Tekme zeleno-belih in rumeno-modrih ohranjajo dolgo in živahno tradicijo. Za zmaje so gostovanja na Obali nekoč pomenila pravo nočno moro, podobo kot, denimo, v naši južni soseščini za zagrebški Dinamo tekme na Reki. Novi ogenj med Bonifiko in Stožicami se je razplamtel tudi ob nikdar povsem jasni denarni bilanci sodelovanja med prejšnjim koprskim vodstvom, takrat tudi pod streho mestne občine z vplivnim županom, in Milanom Mandarićem. Slednji je užaljeno zapustil Obalo in se lotil nogometnega projekta v Ljubljani.


Koper je v slovenskem nogometnem prostoru drvel navzdol, skozi vrata prvoligaškega tekmovanja pa v prenovljeni podobi vstopil v tej sezoni. Vedno optimistični in vzneseni klubski zanesenjak Ante Guberac je napovedal konkurenčno moštvo med domačo elito, zdaj v resnici uživa v predstavah igralcev trenerja Mirana Srebrniča. Umirjenega in nogometno odlično podkovanega Brica tokrat v Stožicah ni bilo na klopi, zamenjal ga je Martin Pregelj, Koprčani pa so se nato prav imenitno uprli gostiteljem. Resda tudi z merico sreče, saj je najaktivnejši v domačih vrstah Andres Vombergar po dveh strelih z glavo zadel vratnico, toda podobno kot pred dnevi v Ljudskem vrtu, kjer so si povsem zasluženo priigrali remi, so tudi tu Primorci razmišljali o aktivnosti na tekmečevi polovici in razgrinjali jasno željo o doseganju golov. Zabili so dva – to je bilo dovolj za zmago in skok v elitno druščino moštev z največjim številom točk na lestvici.


»Naše izhodišče je odlično, imamo mešanico izkušenih igralcev z mladimi, iz tekme v tekmo igramo bolje,« je bil vidno zadovoljen pred kamerami TV Slovenije trener na tej tekmi Pregelj. Poražencu Dinu Skenderju ni bilo do smeha. Komaj je malo utišal kritike, že je vnovič predstavil neučinkovito in neprepričljivo moštvo. Pa četudi je bilo to tokrat brez kapetana Mirala Samardžića in prvega strelca prejšnje sezone Anteja Vukušića, je na dlani: ta Olimpija bi morala igrati bolje.
 

Končno tudi domači pubec


Zastor po stožiški predstavi se še ni niti dobro spustil, že se je začela predstava zasukov v Mariboru. Domače moštvo, zlasti po zadnji suvereni igri v Kidričevem (3:1), je vstopilo v tekmo z jasno vlogo favorita proti Domžalam, ki po zadnjih težavah s koronavirusom še krpajo svojo zasedbo. Toda zasedba Dejana Đuranovića se je odločno in zbrano lotila naloge, zabila vodilni gol, imela zrelo priložnost tudi za vodstvo z dvema goloma prednosti. Na tej razburljivi tekmi je vodila že s 3:2, na koncu pa so Mariborčani svoji armadi privržencev, ki je kajpak dogajanje v Ljudskem vrtu spremljala od daleč v televizijskem prenosu, prihranili novi šok – izid so zasukali, za konec je zadel Aljoša Matko, eden mlajših obrazov vijoličnega tabora in boter optimizma tistih navijačev, ki že hrepenijo po kakšnem pubecu iz domače šole.


A ne glede na vrh lestvice strateg 15-kratnih državnih prvakov Mauro Camoranesi ne more imeti mirnega spanca. Tudi sam je po tekmi priznal, da je edina spodobna zadeva te tekme zmaga, drugače pa sedanje stanje kot nekdanji udeleženec velikih bojev na italijanskih igriščih s strnjenimi in discipliniranimi obrambami težko prebavlja – trije prejeti goli so proti krepko zdesetkanim Domžalam preprosto preveč. Bolj zbrana na svoji polovici deluje Šimundževa Mura, le nima še povsem odločne samozavesti, da bi zmagovala kot po tekočem traku. Tokrat je brez golov remizirala v Sežani. Enako sta se razšli moštvi Gorice in Brava. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije