Fantje so močnejši, pri dekletih previdnost, kam jih spustimo

Peter Gerdol iz Trbiža vodi svetovni pokal za alpske smučarke. Ženski koledar težje postaviti kot moškega, ti imajo več klasik.
Fotografija: Zamejski Slovenec Peter Gerdol je v tej sezoni postal šef svetovnega pokala za ženske. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Zamejski Slovenec Peter Gerdol je v tej sezoni postal šef svetovnega pokala za ženske. FOTO: Matej Družnik

Potem ko se je z vodilnega položaja svetovnega pokala za ženske v alpskem smučanju umaknil Atle Skårdal, ga je zamenjal zamejski Slovenec Peter Gerdol. Do leta 2014 je vodil smučišče v Trbižu, tudi tekme za svetovni pokal na tamkajšnjem prizorišču, nato pa pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS) postal koordinator celinskega pokala.


Delal je v evropskem pokalu, na mladinskih svetovnih prvenstvih, olimpijskih igrah mladih, pokrival je drugo ligo. Sogovornik z dvojnim državljanstvom, slovenskim in italijanskim, je razmišljal o izzivih v svojem prvem letu šefovanja na najvišji ravni v alpskem smučanju.

Kakšne so razlike med svetovnim in evropskim pokalom po organizacijski plati in odgovornostih?
"Kakšna tekma v evropskem pokalu je bila tudi bolj zahtevna, saj je bilo na progi 110 fantov, v svetovnem pokalu pa imamo na startu 50 oziroma 60 deklet, kar je zagotovo lažje. Vse drugo, kar pride zraven, pa je precej bolj zahtevno v svetovnem pokalu, govorim o medijih, sponzorjih, televizijskih prenosih, treba je slediti številnim malenkostim, ki so zelo pomembne. Vse to opazuje javnost in pritisk je tudi zato večji. Ko sem v evropskem pokalu prekinil ali odpovedal tekmo, je to vedelo 30 trenerjev in 100 tekmovalcev, v svetovnem pokalu pa za to ve ves svet."

Tehnični delegat FIS ste postali prek slovenske kvote.
"Nekateri iz italijanske zveze so me malce porinili v to, pojdi, boš postal delegat, ker vedno organiziraš tekme v Trbižu in podobno. Potem sem začel ta proces, ki traja nekaj let, pa so mi na koncu dejali, da sem prestar, imel sem 40 let. Verjetno italijanska zveza ni hotela, da bi zares postal delegat. Potem je prišla zamisel, zakaj ne bi tega uresničil kot Slovenec. Sprejeli so me pri ASK Kranjska Gora, pa slovenski delegati in Tone Vogrinec, ki je bil tedaj v izvršnem alpskem odboru pri FIS."

Večinoma ste delali v moškem smučanju. Kakšen je bil prehod v žensko?
"Največja razlika je v hitrih disciplinah. Fantje so močnejši, določene terene presmučajo brez težav, pri dekletih pa je treba biti malce bolj previden, kam jih spustimo. Nekdo, ki tehta 60 kg, nima iste moči, ko pritisne na robnik, kot tisti, ki jih ima 90 ali 100. To je povsem normalna razlika in zato je pač treba prilagoditi postavitve in terene."

V preteklosti so tekmovalci pogosto dejali, da čutijo, da FIS izpelje tekmo na vsak način zaradi televizije in posla, oni pa so v drugem planu.
"Tekma mora biti varna, to je prvo in najpomembnejše. Logično pa je, da so v svetovnem pokalu pomembni tudi televizija in sponzorji. Če ugotovimo, da ni dovolj varna, ni prav veliko diskusije. Nihče, tudi prireditelj ne, si ne želi tekme s hudimi poškodbami. Menim, da smo vsi na isti valovni dolžini."

Ozriva se k moškim tekmam. V Alta Badii je delavec prečkal ciljno črto, ravno ko je čez presmučal Filip Zubčić. Malo je manjkalo do hudih posledic. Vaš komentar?
"To je bil sodnik na cilju, ni bil zbran. Slišal je, da bo televizijski premor, kar pomeni, da je na progi še en tekmovalec, on pa je mislil, da je že končal nastop. Ne vem, kaj ga je vodilo k menjavi strani na ciljni črti, saj mora skozi vso tekmo stati na istem položaju. Res je tudi, da imamo na terenu ogromno ljudi in zares težko bi bilo prav vsakega imeti pod nadzorom."

Koliko stikov imate s slovenskimi smučarkami?
"Meta Hrovat je iz Kranjske Gore, je moja soseda, na začetku svoje kariere je smučala tudi v Trbižu. Maruša Ferk je gospa Saioni, z njenim partnerjem Christophom sem pet let sodeloval v evropskem pokalu, treniral je Francoze, zdaj je v prvi ekipi za svetovni pokal. Trbiž in Nevejsko sedlo smo vedno ponujali kot trening center, precej ekip je treniralo tam, še vedno vadijo.

Ilka Štuhec in prej Tina Maze s svojo ekipo?
"Z Ilko se poznava, seveda. Tina je precej trenirala pri nas. Zanimivo je tudi to, da je bila moja mama zelo dobra prijateljica od mame Andree Massija."

Koliko je zanimanja novih prizorišč za svetovni pokal?
"Precej. Sestavljanje tekmovalnega koledarja je težko delo, imam pa izkušnje iz evropskega pokala, kjer je logistika še bolj pomembna, saj je na razpolago manj denarja, vse mora biti čim bolj povezano. V svetovnem pokalu je to malo lažje, saj so preskoki sprejemljivi. Ogromno je krajev, ki si želijo v svetovni pokal, posebej iz držav zunaj Srednje Evrope, kar ni vedno najbolj enostavno vključevati. Ženski koledar je težje postaviti kot moškega, ker imajo fantje več klasik. Pri dekletih je zato več povpraševanja. Delam na tem, da bi postavili neko logiko, s spremembami in rotacijami, bomo videli, ali mi bo uspelo."

Bi se vam zdelo smiselno razširiti sezono?
"Vsi pravijo, da je tekem preveč, da je koledar prepoln, kar velja za vsestranske smučarje, ki jih je vedno manj, za specialiste ne, oni bi jih hoteli več. Zlate sredine se ne da dobiti. FIS je sestavljena iz zvez, ki skupaj odločajo, kar je prav in demokratično, nobena pa se noče odreči svoji tekmi. Menim, da bomo ostali pri številkah, pri katerih smo zdaj; v letu brez velikega tekmovanja med 40 in 42 tekem, v tistih s svetovnim prvenstvom oziroma olimpijskimi igrami med 38 in 39."

Za konec še o vremenu. Kakšna je prihodnost alpskega smučanja?
"Na vremenske razmere se moramo čim bolje pripraviti, da jim bomo lahko kljubovali in kljub vsemu uspešno izvedli tekme. Kaj bo prinesla daljna prihodnost, je težko reči, vidimo pa že zdaj, da se težave pojavljajo tudi v drugih panogah, ne samo v naši. Sprememb je veliko, hitrejše so, ti fenomeni so bolj intenzivni. V Val d'Iseru je na vrhu proge pihal veter s hitrostjo 200 km/h, to ni bilo normalno. V takšnih primerih nimamo kaj." 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije