ZGODOVINSKA TEKMA

Epska zmaga ognjevitih: slava fenomenalni Hrvaški!

Varovanci selektorja Zlatka Dalića so se po zmagi nad Anglijo prebili v finale SP 2018. Največja motivacija je bila, da jih bahati Angleži niso spoštovali in so jih podcenili.
Fotografija: Zagreb je ob zmagi ognjevitih gorel od veselja. Foto: AP
Odpri galerijo
Zagreb je ob zmagi ognjevitih gorel od veselja. Foto: AP

LJUBLJANA – Veliko hrvaško srce in levji značaj sta v kozji rog ugnala arogantne, bahate in hvalisave tri leve! Ognjeviti so v polfinalu svetovnega nogometnega prvenstva po zmagi z 2:1 (Ivan Perišić 68., Mario Mandžukić 109.; Kieran Trippier 5.) v podaljšku premagali Anglijo in se prvič v zgodovini uvrstili v sklepno mundialsko tekmo; s tem so prekosili tudi bronasti rod s SP leta 1998. Na moskovskem stadionu Lužniki se je bil epski boj. Gordi Albion je povedel, kako značilno, spet po prekinitvi igre, Trippier je mojstrsko zadel, in do 60. minute so bili ognjeviti po napornih izločilnih dvobojih videti kot izžete limone.


Nato pa so z nogometnim jurišem, podkrepljenim z neverjetno energijo, tekmece povsem zasenčili, selektor Zlatko Dalić je taktično prelisičil angleškega kolega Garetha Southgata. Bočna igralca Ante Rebić in Ivan Perišić sta z napadalnim pomikom občutno povečala igralni promet na desni in levi strani, podprla pa sta ju tudi branilca Šime Vrsaljko in Ivan Strinić. »Splošno prepričanje je bilo, da je to angleška reprezentanca z novo igralno podobo, a se je izkazalo, da ni tako,« je Vrsaljko, ob pomanjkanju ustvarjalnosti v tekmečevi zvezni vrsti, poudaril taktični vidik, ki sta mu s svojim narekovanjem igre ritem na sredini dajala tudi prebujena Luka Modrić in Ivan Rakitić.

Mario Mandžukić je z zadetkom v drugem podaljšku ognjevitim razplamtel finalni ogenj. Foto: AP
Mario Mandžukić je z zadetkom v drugem podaljšku ognjevitim razplamtel finalni ogenj. Foto: AP

Ognjeviti so v izločilnih bojih še vedno zaostajali za nasprotniki, a nato po enajstmetrovkah prvi prečkali ciljno črto. Po največji zmagi za hrvaški nogomet v zgodovini pa je iz igralcev, selektorja Dalića in štirimilijonskega naroda na plan prišla paleta čustev. »Smo narod, ki se nikoli ne preda, ponosni smo in imamo značaj. Ne vem, ali je bila v finalu svetovnega prvenstva kdaj že tako majhna dežela. A imamo srce in igralce, kar je za nas najbolj pomembno. Vem, da je na Hrvaškem zdaj norišnica, veseli me, da je tako. Reprezentančni kult se je sicer prej izgubil, bilo je veliko negativnosti, a ljudje so se vrnili k izbrani vrsti,« je selektor Zlatko Dalić znova poudaril domoljubno potezo.


Dalićeva umazana srajca


»Dragi bog vse vidi in spremlja. Ne vem, kaj je bilo to, a nihče od mojih varovancev ni želel biti zamenjan. Nihče ni bil utrujen niti poškodovan. Sam sem jih sicer porival na začetku, ko sem prevzel reprezentanco, zdaj oni porivajo mene. V finalu smo, to je za zgodovino, to je senzacija. Angleži? Poslušajte, razumem jih, da želijo, da se na novinarski konferenci po tekmi govori v angleškem jeziku, a smo Angležem ob dolžnem spoštovanju pokazali, kdo je Hrvaška. Pokazali smo, kako pogumni smo in verni. Ob polčasu pa sem igralcem rekel, da morajo igrati po tleh, če bi Angleži prakticirali zračno igro, bi bili takoj v težavah,« je bil čustveno znova na vrhuncu Dalić, ki ga je po zadnjem sodniškem pisku Vrsaljko od veselja položil kar na trebuh na travnato površino Lužnikov. Pri tem je kroatski selektor tako umazal svojo značilno belo srajco, da se je pred sedmo silo pojavil v reprezentančni opremi. »Odkar sem v izbrani vrsti, še nikoli ni bilo takšnega vzdušja.

To se je pokazalo tudi na igrišču. Angleški novinarji in televizijski komentatorji pa nas niso spoštovali, to je bila za nas najboljša motivacija. O nas so govorili različne stvari, podcenili so nas, in to je bila njihova velika napaka. Vse to smo brali, poslušali in le komentirali: ’Bomo videli, kdo bo na tekmi utrujen.’ Pokazali smo jim, da nismo, v tekmi smo bili v ospredju tako telesno kot psihično. Angleži bi morali biti mnogo bolj ponižni in tekmecu izkazati več spoštovanja,« je menil Luka Modrić. »Drago ljudstvo, veseli se. Angležiči bledi domov na spanje, vrnili se bodo, a praznih rok, Hrvati pa so na stopničkah. To je bilo klofutanje od prve do zadnje minute,« je vrelo iz Šimeta Vrsaljka. »Nismo bili pravi, v polfinalu pa moraš izrabiti vsako priložnost. Več od igralcev že ne bi mogel zahtevati. Hrvati pa so po drugi strani pokazali zavidljiv značaj,« je ugotavljal angleški selektor Gareth Southgate. »Boli, zelo boli. A lahko pokončno držimo glave, to je bil za nas odličen turnir. Prišli smo dlje, kot so mnogi pričakovali,« je dodal kapetan Harry Kane

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije