Dragić bi izgubil 207.540 dolarjev na dan

Posledice za ligo NBA bodo hude. Brez prodaje vstopnic, TV-pravic.
Fotografija: Goran Dragić (levo) in Luka Dončić sta pred prekinitvijo prvenstva odigrala slovenski derbi v Miamiju. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Goran Dragić (levo) in Luka Dončić sta pred prekinitvijo prvenstva odigrala slovenski derbi v Miamiju. FOTO: Reuters

Po uradnih podatkih se je z novim koronavirusom okužilo sedem košarkarjev iz lige NBA. Komisar lige Adam Silver je sprva ocenil, da bo prekinitev trajala mesec dni, toda zdaj je bližje razmišljanju, da se ne bo mogla nadaljevati pred sredino junija. S tem bi se sezona zavlekla v globoko poletje in onemogočila zvezdnikom, tudi Luki Dončiću, igranje na olimpijskih igrah in kvalifikacijah zanje. Zmanjšali pa bi poslovno izgubo, ki bo v vsakem primeru ogromna. Liga NBA se bo dodatno kreditno zadolžila – z zdajšnjih 650 milijonov dolarjev na 1,2 milijarde –, da bi lažje prebrodila hude čase, hkrati pa pripravlja sveženj kriznih ukrepov. Ne nazadnje zdravstvene oblasti svetujejo vsem Američanom, naj se osem tednov ne zbirajo v skupinah z več kot 50 osebami. Med drugim naj bi prekrižali številne neodigrane tekme rednega dela prvenstva, Dončićevemu Dallasu jih je preostalo 15, Goranu Dragiću in Miamiju 17, in v dvobojih končnice bi igrali le na tri zmage namesto na štiri. Vsi pa se bojijo dneva, ko bodo objavili realne projekcije finančnih posledic pandemije in sanacijski načrt za naslednje mesece. Preostale tekme bi sicer lahko odigrali brez gledalcev v dvoranah, s čimer bodo še vedno ogrožali igralce, trenerje, sodnike in številne uslužbence, saj so izračunali, da je lahko zaradi zgoščenega tekmovalnega koledarja vsak košarkar v enem pičlem tednu v neposrednem ali posrednem stiku z vsemi 449 soigralci in tekmeci v 30 moštvih, 150 trenerji in 70 sodniki. Ali bodo zato začeli razmišljati celo o predčasnem koncu prvenstva?

500 milijonov izgube ali več?

Mladi in bogati košarkarji na vrhuncu moči se težko smilijo povprečnim Američanom, ki imajo veliko hujše preglavice, saj celo najbogatejše zvezne države ne morejo zagotoviti prebivalcem zadostnega števila testiranj za koronavirus. »Vsi smo na isti ladji. Če nam igralec ali uslužbenec sporoči, da se ne počuti dobro, bomo storili vse, kar bo v naši moči, toda v vsej Kaliforniji je težko najti ustanovo za testiranje,« je priznal Steve Kerr. Trener slovitega Golden Stata je le eden od tistih, ki upajo, da gmotne posledice za člane moštev ne bodo prevelike. Kolektivna pogodba NBA namreč dopušča klubskim delodajalcem, da znižajo letne prejemke igralcev za 1,08 odstotka po vsaki odpovedani tekmi, četudi gre za višjo silo. Stephen Curry iz Golden Stata bi kot najbolje plačani košarkar na svetu izgubil 434.000 dolarjev bruto mezde s slehernim preklicanim dvobojem, Goran Dragić, ki je 57. na lestvici košarkarskih zaslužkarjev, bi bil prikrajšan za 207.540 dolarjev na tekmo, Luka Dončić pa za 82.976 zelencev na večer.

Precej hujši udarec kajpada čaka klube, ki zgolj z vstopnicami v povprečju zaslužijo dva milijona dolarjev z vsako tekmo v domači dvorani: največ Golden State – 3,4 milijona dolarjev, najmanj Memphis – manj kot milijon. V primeru odpovedi rednega dela prvenstva in takojšnjega prehoda h končnici bi skupaj izgubili okoli 500 milijonov neposrednega zaslužka, pod vprašajem pa je tudi priliv iz televizijskih pravic, ki naj bi ligi NBA v devetih letih prinesle 24 milijard dolarjev, blagovnega trženja, oglaševalcev in drugih virov. Igra vrtoglavih številk ima tudi zelo nevarno plat. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije