FORMULA 1

Dokazal, da so se motili o njem

Finec Kimi Räikkönen po 2044 dneh spet na vrhu v formuli 1. Dvoboj za naslov svetovnega prvaka preložen vsaj za teden.
Fotografija: Kimi Räikkönen je po petletni suši spet okusil slast zmage v formuli 1. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Kimi Räikkönen je po petletni suši spet okusil slast zmage v formuli 1. FOTO: AFP

LJUBLJANA – Ko je Kimi Räikkönen predvčerajšnjim kot prvi prevozil ciljno črto na veliki nagradi ZDA, je prek radijske zveze v svojem značilnem slogu na kratko izustil: »Končno, prekleto!« Od njegove prejšnje zmage v formuli 1, ki jo je marca 2013 slavil v Melbournu, je namreč res minilo (pre)dolgo – debelih pet let oziroma 2044 dni, če smo natančni.

Toda zagotovo bi se že tudi prej zavihtel na najvišjo stopnico odra za najboljše dirkače na svetu, če ne bi pri Ferrariju tako zelo favorizirali Sebastiana Vettla. Ledeni mož je v Austinu hladnokrvno izkoristil svojo priložnost, ki se mu je ponudila po novi napaki 31-letnega Nemca; ta se je v uvodnem krogu po dotiku z rdečim bikom Daniela Ricciarda vnovič zavrtel na progi, s petega mesta zdrsnil na 15. in tako zapravil vse možnosti, da bi se na teksaški preizkušnji potegoval za uvrstitev med najboljšo trojico.
Kimi Räikkönen je po petletni suši spet okusil slast zmage v formuli 1. FOTO: AFP
Kimi Räikkönen je po petletni suši spet okusil slast zmage v formuli 1. FOTO: AFP

Na drugi strani je Räikkönen uprizoril vrhunsko predstavo: po raketnem startu se je z drugega položaja izstrelil v vodstvo mimo kvalifikacijskega zmagovalca Lewisa Hamiltona (Mercedes), odpeljal brezhibno dirko ter po razburljivi končnici v cilj pridrvel tik pred Maxom Verstappnom (Red Bull, + 1,281) in Hamiltonom (+ 2,342). Vettel (+ 18,222) je do konca izvlekel četrto mesto, s katerim je Lewisovo končno zmagoslavje preložil (vsaj) za teden dni – do nedeljske VN Mehike.
 

Za seboj pustil Häkkinena


Kimiju, ki si je z manjšo zamudo pridirkal najlepše darilo za 39. rojstni dan (praznoval ga je prejšnjo sredo), so se klanjali vsi po vrsti. Z 21. zmago, s katero se je na 15. mestu večne lestvice odlepil od rojaka Mike Häkkinena, je postal najuspešnejši finski dirkač v zgodovini kraljevskega avtomobilističnega razreda, kar zadeva število prvih mest. Uspeha je bil seveda zelo vesel, ni pa ravno skakal od navdušenja kakor, denimo, Hamilton in Vettel.


»Zmagoviti občutki so še vedno čudoviti, seveda lepši kot, denimo, ob drugem mestu, toda zaradi tega se moje življenje ne bo prav nič spremenilo,« je poudaril ledeni mož in na vprašanje, ali je verjel, da bo pred odhodom k Sauberju, h kateremu se bo preselil po koncu sezone, še okusil slast zmage s Ferrarijem, odvrnil: »Ne vem, to ni tako velika reč zame, veliko večja je za mnogo drugih ljudi. Sem pa vesel, da sem nekaterim dokazal, da so se motili o meni.« Kakor koli že; 39-letni Finec si je dal po podvigu v ZDA zagotovo duška, tega pa so si dali tudi njegovi številni navijači, ki so odgovornim pri Ferrariju že predlagali, da bi morali Räikkönena zadržati v moštvu in k Sauberju poslati Vettla. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije